Ceremonie de decernare a Fibulei de la Suseni, la 100 de ani de la descoperirea comorii arhologice
Ieri, 30 noiembrie 2024, prefectul județului Mureș, dr. Ovidiu Butuc, a acordat cea mai prestigioasă distincție a județului Mureș, Fibula de la Suseni și Diploma de Excelență unor personalități care au activități cu un impact important în comunitatea mureșeană, dar și în societatea românească.
Laureații Fibulei de la Suseni 2024 sunt:
- Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin – Valer Necula
- Acad. Prof. Dr. Mircea Buruian
- Pr. Hermán János (postmortem)
“Este un an istoric pentru cea mai prestigioasă distincție a județului Mureș. Se împlinesc 100 de ani de la descoperirea acesteia. Astăzi, am onoarea de a înmâna Fibula de la Suseni ca o formă de recunoștință pentru carierele unor oameni excepționali. Dragi laureați ai Fibulei de la Suseni, vă felicit în numele mureșenilor, pentru tot ceea ce ați făcut în carierele dumneavoastră, pentru felul în care ați păstorit, pentru felul în care ați educat, pentru modul în care i-ați inspirat pe alții. Suntem recunoscători pentru faptul că ați contribuit la imaginea județului Mureș și cred că reprezentați stâlpi de încredere pentru comunitatea noastră. La fel ca și în anii trecuți, Fibula de la Suseni este și despre echipele care au stat în spatele dumneavoastră. Sunt convins că ați avut și aveți în spatele domniilor voastre oameni competenți, iar în egală măsură ați pregătit alți tineri care să vă ducă munca mai departe”, a spus prefectul județului Mureș, în cadrul ceremoniei.
Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin – Valer Necula este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți preoți ortodocși ai acestor vremuri. Prin intermediul predicilor sale, al cărților, al conferințelor pe care le susține și prin participarea la diverse emisiuni și rubrici difuzate la televiziune, la radio și în online, acesta a ajuns la sufletele oamenilor de toate vârstele, ortodocși – dar nu numai – din țară și din străinătate. Fiind consilier în cadrul Mitropoliei Ardealului, are atribuții pastorale și culturale în județul Mureș, unde a susținut mai multe conferințe, întâlniri și evenimente dedicate mureșenilor, acestea fiind extrem de apreciate. Părintele Constantin Necula este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică și pedagogie creștină. A făcut studii de specializare la Padova (Italia) și Versailles (Franța), cursuri de specializare în psihologie generală, în probleme legate de maltratarea copiilor, dependența de alcool și drog și comunicarea cu familiile celor cu diferite adicții. Este profesor universitar și prodecan al Facultății de Teologie din Sibiu.
Acad. Prof. Dr. Mircea Buruian s-a născut la data de 1 februarie 1949, în comuna Crăieşti, judeţul Mureş și este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (1967-1973). Din 1999 este Profesor de Radiologie-Imagistica Medicală la UMF Tîrgu Mures, având ca arie de activitate Neuroradiologia, Radiologia Intervențională, Neuroradiologia Intervențională la Clinica Radiologică din Târgu Mureş. Domeniile principale de cercetare cărora li s-a dedicat sunt bolile cerebrovasculare, diagnosticul imagistic al tumorilor cerebrale, stocarea, prelucrarea şi transmiterea la distanţă a imaginilor utilizând Internet-ul, inteligența artificială, stabilirea diagnosticului pozitiv şi diferenţial prin metode imagistice la politraumatizaţi, diagnosticul pozitiv şi diferenţial în scleroza multiplă prin mijloace imagistice, reconstrucţia tridimensională şi realitatea virtuală în imagistică. De asemenea, este membru fondator al Societăţii Române de Rezonanţă Magnetică în Medicină şi al Societăţii Române de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională.
Hermán János, preot reformat s-a născut în comuna Remetea, județul Bihor, în data de 29 septembrie 1919. Studiile claselor I-IV le termină la Sărmașu, iar clasele a V-VI-VII la Gimnaziul Petru Maior din Reghin între 1930-1933. Între 1938 și 1942 este student la Facultatea de Teologie Reformată din Cluj. Din data de 31 decembrie 1950, este invitat să slujească ca preot în localitatea Sărmașu. De precizat este faptul, că răspunde pozitiv acestei invitații, fiindcă se trage de pe aceste meleaguri. Până în 1996 are grijă nu numai de enoriașii sărmășeni, ci și de enoriașii satelor învecinate ajungând până în Țaga, Șopter, Sâmpetru, Sărmășel, Balda, Tușin, Moruț, Larga, Titiana etc. având onorabila vârstă de 76 de ani. De nenumărate ori ținea liturghia și în limba română. Mulți credincioși de naționalitate română l-au apreciat ca preot, dar și ca om. Chiar și după pensionare nu era duminică în care să nu fie prezent la biserică. De câteva ori a și menționat faptul că el o să moară în biserică. În data de 19 decembrie 1999, a patra duminică de advent în religia reformată înainte de Crăciun) se adeverește afirmația sus menționată. La slujba de la ora 11 era prezent în biserică, la locul lui. Din acest loc își predă sufletul Domnului.
Prefectul județului Mureș, dr. Ovidiu Butuc, a acordat celor 3 laureați DIPLOMA DE EXCELENŢĂ şi distincţia „FIBULA DE LA SUSENI”, în semn de înaltă prețuire pentru activitatea profesională prestigioasă, aportul la promovarea județului Mureș, precum și pentru modul inovativ de abordare a proiectelor de succes.