„Creativul din mine-Pedagogul creativ” Curs Erasmus+, Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Palatul copiilor Miercurea Ciuc este o unitate de învățământ de stat cu personalitate juridică fiind specializată în activități extrașcolare/nonformale, ce desfasoara acțiuni instructiv-educative, prin care participanții își aprofundează cunoștințe, dezvoltându-și astfel priceperi și deprinderi protrivit vocației fiecăruia prin valorificarea timpului liber al copiilor și implicarea acestora în proiecte educative.

            Pe lângă implicarea în educația copiilor, cadrele didactice ale Palatului Copiilor sunt mereu preocupate de evoluția în cariera didactică, prin participarea la diferite cursuri și programe de formare. Astfel un plus pe care programul Erasmus+ îl are este finanțarea participării cadrelor didactice la diverse cursuri de formare.

 „Diversity in Culture & Education”, traducerea fiind „Diversitate în cultură și Educație”, este numele proiectului nostru de acreditare, fapt ce îi conferă o flexibilitate în alegerea tematicii cursurilor la care cadrele didactice pot participa.

În perioada 14-21 iulie colegii noștri Kis Janos și Karácsony Kálmán au participat împreună la un curs de specializare, finanțat prin proiectul Erasmus+, numit „Creativul din mine – Pedagogul creativ”. Locația cursului a fost aleasă special, în orașul Rovinj, din Croatia, o zonă pitorească cu peisaje deosebite, o zonă în care crestele munților se întâlnesc cu valurile înspumate ale mării Adriatice.

Drumul până în Croația a fost parcurs de cele două cadre didactice participante cu autoturismul personal, beneficiind astfel de varianta transportului green, unde împărțirea unei singure mașini, ca și mijloc de transport este preferată de finanțator.

Odată ajunși în orașul Rovinj, după înregistrareae și deschiderea oficială a sesiunilor instructiv-educative, colegii noștri au participat la o sesiune de jocuri de cunoaștere reciprocă, alături de doamna formator Pataki Marianna, unde prezentările fiecărei persoane în partee, a fost făcută printr-un joc al întrebărilor, găsite pe un cartonaș. A fost o activitate deosebită, din care participanții au aflat detalii interesante și necesare pentru cursul ce urma.

Prima zi a cursului a început cu activități de tipul team-buiding. Tematica zilei a fost dată de vizionarea unui film despre Claude Monet și Nuferii lui, material didactic folosit ca bază pentru pictură, astfel inspirandu-se din opera lui Monet, sub îndrumarea mentorului au început să experimenteze diferite tehnici de pictură. Pânzele preferate au fost de dimensiune mică (30×30 cm), pe care aceștia au aplicat vopsele acrilice. Informațiile noi au venit în special despre pensule, tehnici de mânuire a acestora, precum și tehnici de îngrijire.

A doua zi a început cu activitati de tipul „ice-breaker”, după care, participanții, au făcut cunoștință cu metada „Experience Mapping”. Fiecare participant a numit câteva momente din prima zi, experiențele, trăirile, sentimentele trăite, iar mentorul, alături de participanți, a realizat harta grupului.

Dupa o expoziție ad-hoc, cu lucrarile din prima zi, participanții au făcut cunoștință cu platforma Adobe Expres, care permite realizarea unui web-site, pentru a documenta activitatea proiectului. Această platformă poate fi folosită atât pentru prezentare, cât și pentru diseminarea noilor cunoștințe acumulate, toate acestea făcându-se într-un mod atractiv și interactiv.

Ziua a treia a fost dedicată lucrului individual pe platforma Adobe Expres, unde participanții au învățat să creeze animații,  dupa care au realizat din nou lucrări în acrilic, cu tematica, marea. Ca ultimă activitate a zilei, fiind un moment de stimulare a creativității, pe baza unei ilustrații a graficianului Réber László, a trebuit, lucrand în perechi, să-și imagineze și să prezinte un moment teeeatral, cuprins într-o scenetă.

Joi, în ziua a patra, au avut parte de un video-interviu cu artista Kérdő Eszter, care a prezentat cursanților stilui ei de creatie, viziunea sa artistică, răspunzând la întrebări, după care aceștia au pus în practică tehnicile explicate, inspirandu-se din operele artistei, tema lucrărilor fiind „Flori”.

În ultima zi a cursurilor, participanții au montat o expozitie în holul instituției din operele realizate de grup, după care au creat o macheta a orașului vechi Rovinj din deșeuri, punând astfel accent pe latura sensibilă a reciclării și a reeespectului cuvenit pe care îl acordă mediului înconjurător.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programul cursanților a cuprins și o zi finală a activităților, unde după primirea ceertificatelor de participare la curs, și a documentelor de mobilitate Europass, aceștia au făcut o scurtă excursie în orașul istoric Pula, unde au vizitat amfiteatrul și porțile romane, iar mai apoi au făcut o scurtă incursiune maritimă cu vaporul.

S-au întors după un drum lung și obositor, cu mii de kiometri parcurși, dar și cu multe amintiri, experiențe, trăiri, dar și cu noi prieteni.

După întoarcerea în țară, aceștia au realizat o sesiunea de diseminare online, dedicată colegilor de la Palatul Copiilor Miercurea Ciuc, unde aceștia ne-au învățat și pe noi din ceea ce ei au experimentat în cadrul cursului.

Negrea Gheorghe Alin

Profesor coordonator Erasmus+

Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*