Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș se alătură și se implică în combaterea fenomenului social generat de consumul drogurilor

Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș se alătură și se implică în combaterea fenomenului social generat de consumul drogurilor în rândul tinerilor și nu numai.

Prezentul ne arată o realitate tristă și alarmantă privind drogurile. Considerăm că, împreună cu toate instituțiile abilitate, trebuie să investim efectiv în bunăstarea tinerilor și în special a copiilor, a familiilor și a comunității din care aceștia fac parte. Drogurile pot afecta sănătatea fizică, mintală, viața de familie, munca sau studiile, relațiile personale și sociale. Mulți dintre cei care cad în patima consumului de droguri, au la bază cauze prea bine cunoscute: familii disfuncționale, abuzuri emoționale sau fizice în copilărie, modele paterne toxice, pierderea unei relații sau absența iubirii, depresie, iar procesul – obișnuință, comportament compulsiv, dependență de substanță – devine complet, din păcate. Cum se poate una ca asta? Destul de ușor, iar una dintre concepțiile comune este că aceia care consumă în mod abuziv droguri ar trebui să poată să se oprească din a face acest lucru doar dacă au voința necesară să își schimbe comportamentul. Problema este însă mult mai complexă – dependența de droguri este o boală care are impact asupra creierului, și din cauza aceasta, nu poate fi vorba doar de voință. Da, e greu să renunți la droguri. Drumul, pentru multe persoane este de a găsi un program de reabilitare care să fie cu adevărat eficace și eficient pe viitor.” a declarat conducerea Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș.

Conform statisticilor, 10,7% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții. Confortul oferit de aceste substanțe pare să constituie o scăpare din golul interior, însă când euforia temporară indusă de droguri încetează, întoarcerea stării neplăcute devine intolerabilă astfel încât dependența de droguri ajunge să devină un stil de viață.

În cadrul proiectului „Abordare integrată a sărăciei și excluziunii sociale în beneficiul comunităților marginalizate din Municipiul Târgu Mureș” – cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș a înființat, licențiat și pus la dispoziția comunității, Centrul de zi privind recuperarea din adicții.

Prin acest centru, ne dorim să contribuim la combaterea fenomenului social generat de consumul de droguri în rândul tinerilor și nu numai, prin creșterea gradului de conștientizare a acestei categorii în privința pericolului pe care îl reprezintă aceste substanțe și furnizarea de servicii de asistență specializată ce au ca finalitate integrarea socială.

Dacă te confrunți cu probleme privind consumul de substanțe interzise, tutun sau alcool, sau pur și simplu dorești să ajuți pe cineva cunoscut în a depăși/rezolva aceste dependențe, personalul Centrului de zi privind recuperarea din adicții îți stă la dispoziție zilnic la numărul de telefon: 0725403353, asigurându-te totodată, de confidențialitatea tuturor datelor și informațiilor cu caracter personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*