Risipa alimentară – un subiect dezbătut de liceeni din Reghin
Coșuri pline cu produse cumpărate deseori impulsiv, peste măsură… E o imagine cunoscută pentru mulți dintre noi. Cumpărăm prea mult, apoi o parte dintre produse ajung la gunoi. Vă sună cunoscut? Câți dintre noi nu am aruncat măcar o dată mâncarea gătită ori pâinea uscată? Risipă de bani, de timp, de alimente. Asta în timp ce alții nu au ce pune pe masă…
Din păcate, la nivel global se face o risipă de alimente considerabilă, dar care prin educație, ar putea fi evitată.
Pe acest subiect, elevii de la cele trei licee din Reghin și-au dat întâlnire vineri, 14 octombrie, la Liceul Teoretic Lucian Blaga pentru a lua parte la un proiect interșcolar unde tema de anul acesta a fost risipa alimentară: ,,Nu arunca! Gătește!,,. Grupuri de elevi, coordonați de profesorii de biologie de la cele trei licee au prezentat în fața colegilor problema risipei alimentare, dar și soluții care ar putea duce la combaterea acesteia.
,,În fiecare an, pe 16 octombrie se sărbătorește Ziua Mondială a Alimentației și încercăm ca de fiecare dată să marcăm această zi prin activități care să se refere la prevenirea și combaterea sărăciei în ceea ce privește alimentația oamenilor ori la alimentație sănătoasă. Anul acesta este rândul liceului nostru să găzduim acest eveniment unde abordăm tema risipei alimentare. Fiecare liceu are o echipă de cinci elevi, care s-au documentat despre tema din acest an, au aplicat chestionare colegilor de liceu privind risipa alimentară. Pe baza chestionarului s-au gândit la proiecte sau acțiuni care să poată să combată risipa alimentară la nivel național ori la nivel local.,, spune Emilia Moldovan, profesor biologie.
Risipa alimentară prin ochii elevilor
Înainte de începerea evenimentului mi-am dorit să aflu cum s-au pregătit elevii pe acest subiect și care este părerea lor despre risipa alimentară. Astfel câte un reprezentant de la fiecare liceu mi-a răspuns câtorva întrebări:
,,Am făcut un proiect de cercetare despre risipa alimentară în România, dar am venit și cu o idee de proiect, care ar putea fi pusă în practică la nivel național sau local pentru a împiedica risipa alimentară. Celelalte colege au lucrat și ele diferite proiecte, videoclipuri. Munca în echipă îmi place tare mult deoarece poți să creezi conexiuni. Risipa alimentară este un subiect care merită interes pentru că dacă e să privim în ansamblu, în Uniunea Europeană se face foarte multă risipă. Trebuie să încercăm pe cât posibil să fim mai cumpătați, alimentele care se alterează să le trasformăm în compost. O altă variantă ar fi să încercăm să cumpărăm doar alimentele de care avem nevoie, să mergem cu o listă bine stabilită la magazin, să nu facem cumpărături flămânzi pentru că astfel avem intenția să cumpărăm mai mult,,. spune Dragoș Sfâriac, elev în clasa a XI-a D, la liceul Teoretic Lucian Blaga.
,,Avem un proiect sub forma unui videoclip și a unei scurte prezentări. Ne-am gândit să vorbim despre risipa alimentară la nivel general, dar și metode de combatere a acesteia. Am făcut câteva statistici, întrebând oamenii pe stradă despre ce cred și cum văd risipa alimentară. După interviurile luate am concluzionat faptul că se face foarte multă risipă alimentară și că cel mai mult se aruncă pâinea și alimentele gătite. În mod normal când pâinea se învechește cumpărăm alta, dar aceasta poate fi uscată și trasformată în crutoane, folosită la paste ori salată. Din alimentele gătite se poate face compost, care mai apoi poate fi folosit ca îngrășământ natural.,, precizează Delia Dumbravă, elevă la Colegiul Petru Maior din Reghin, clasa XI-a A.
,,Am ales să fiu parte a acestui proiect pentru că suntem un colectiv unit. Risipa alimentară e un subiect care ar trebuie să fie mai mult dezbătut, nu doar în școli, ci și în familie. E important să nu mai aruncăm mâncare și să căutăm soluții. Mâncarea gătită o putem da la animale sau să facem compost din ea.,, este de părere Marian Grigore Ioan, elev în clasa a X-a, la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bojor,,.
,,Ne bucurăm că suntem gazdele acestui proiect, care este atât de important în conștientizarea a ceea ce înseamnă felul în care consumăm alimentele, dar și cum respectăm resursele naturii. Trebuie să ne dăm seama de faptul că putem să trăim și cu mai puțin și mai calitativ. Copiii care învață în școală despre risipa alimentară sunt automat ambasadorii acestui subiect, care duc informația familiei, prietenilor pentru că ei sunt puterea exemplului.,, spune Andreea Dumitrache, directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din Reghin.