
REGHIN: Program de screening al cancerului de col uterin
Spitalul Municipal ,,dr. Eugen Nicoară” din Reghin, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, derulează în această perioadă programul de screening al cancerului de col uterin.
Acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeș și Papanicolau prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă și testarea HPV se realizează în Cabinetul de Obstetrică – Ginecologie din cadrul Ambulatoriul de specialitate al spitalului, situat în Municipiul Reghin, str. Spitalului, nr. 20, serviciile medicale fiind asigurate de către medicii specialiști/primari din cadrul Secției Obstetrică – Ginecologie.
Programarea la aceste servicii se realizează de luni până vineri în intervalul orar 12:00 – 14:30, la nr. de telefon 0372715066, iar recoltarea se face în fiecare zi de luni până vineri, în intervalul orar 12:00 – 14:00.
În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeș Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani și testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii, ale cancerului de col uterin.
Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeș – Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social și psihologic, sunt GRATUITE fiind finanțate în cadrul proiectului.
Toate femeile, care au rezultat negativ, vor fi informate telefonic, prin Call –Center, sau prin poștă.
Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult și investigații suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call – Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale.
Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung, vor fi consiliate de experții proiectului, pentru creșterea complianței la tratament.
Grupul țintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening este identificat astfel:
Femei cu vârsta cuprinsă între:
– 30-64 de ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;
– 24-29 de ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeș – Papanicolau și au domiciliul/reședința în Municipiul Reghin și zonele limitrofe.
– Din punct de vedere medical, intră într- una din următoarele situații:
• nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin;
• sunt asimptomatice;
• nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Din cei 170.200 membri ai grupului țintă – persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât și din mediul rural – 51% se va încadra în una din următoarele situații vulnerabile:
• Persoane sărace:
⁕ Lucrători pe cont propriu în agricultură;
⁕ Persoane din mediul rural;
⁕ Persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate;
⁕ Persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului;
⁕ Persoane fără adăpost;
⁕ Cetățeni români aparținând minorității rome;
⁕ Persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe;
⁕ Femei care au copii cu dizabilități;
⁕ Persoane care suferă de dependența de alcool și alte substanțe toxice;
⁕ Victime ale traficului de ființe umane.
