Ghidaj special susținut de călugărul paulin Botond Bátor OSPPE în expoziția PAULINII la Joia Muzeală #27

Muzeul Județean Mureș vă invită joi, 13 octombrie 2022, de la ora 18.00, la o o seară dedicată dialogului dintre istoria trăită a Ordinului Paulin și povestită de părintele Botond Bátor OSPPE, în raport cu transpunerea istoriei în limbaj muzeografic de către curatoarea expoziției Bencze Ünige, arheolog la Muzeul Județean Mureș.

Botond Bátor OSPPE  a absolvit în 1986 la Gimnaziul Piarist de la Kecskemét, după care a petrecut un an la Budapesta unde a studiat teologia. În timpul stagiului militar și-a dat seama că dorește să fie călugăr, intrând astfel în 1990 în Ordinul Paulin și luând numele de Botond. Mai apoi, în 1994 a fost sfințit ca preot. În prezent, Botond Bátor este preot paroh la Harghita-Băi, județul Harghita. Paulinii sunt prezenți în România, la Harghita Băi din 2014, unde slujesc în prezent doi călugări.

Călugărul paulin invitat, fr. Botond Bátor ne va vorbi despre căutarea identității și regăsirea lui în singurul ordin monahal fondat în Ungaria în jurul anului 1250. Expoziția organizată de Muzeul Național Maghiar, în parteneriat cu Ordinul Paulin Maghiar și Muzeul Județean Mureș,  oferă o imagine cuprinzătoare a trecutului, prezentului și viitorului ordinului de călugări. Printre exponatele care vor face subiectul ghidajului special regăsim descoperiri arheologice din mănăstirile din Bazinul Carpatic, codice interne și externe care păstrează monumente literare medievale cu legătură paulină, obiecte liturgice din aur și argint, stampe moderne timpurii, numeroase sculpturi, picturi și gravuri care atestă bogata moștenire a Ordinului.

Evenimentul se va desfășura în limba maghiară și va avea loc la etajul clădirii Muzeului din Cetatea Târgu Mureș, sediul Secției de Istorie și Arheologie. Locurile sunt limitate și este necesară înscrierea prealabilă la adresa pr@muzeulmures.ro sau telefonic la numărul 0749.912.992. Accesul se face pe baza biletului de vizitare a expoziție, 12 lei standard, 6 lei pensionari și 3 lei elevi și studenți.

Detalii despre expoziție găsiți pe www.muzeulmures.ro, secțiunea de Expoziții temporare.

FB Event: https://fb.me/e/1Pkxhf8fZ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*