Studiul de Fezabilitate pentru “Amenajare domeniu schiabil pe raza UAT Toplița” a fost finalizat

După prima vizită pe teren din toamna anului trecut făcută de Dumitru Olariu – primarul municipiului Toplița, Rugina Ciprian – City Manager al municipiului Toplița, Andrei Vodă – consilier local al municipiului Toplița împreună cu proiectantul Petre Popa, director TRANSCABLU se anunță vești excelente: Studiul de Fezabilitate pentru “Amenajare domeniu schiabil pe raza UAT Toplița” a fost finalizat.

În toată această perioadă au existat mai multe întâlniri și vizite la fața locului, colaborări interinstituționale cu persoane din mediul privat și agenții ale statului abilitate în domeniu.

Consilierul local Andrei Vodă a anunțat faptul că ,,în partea nordică a municipiului Toplița se identifică trei pârtii ale căror suprafață însumează 6,8 hectare și au o lungime de  2,5 km:

  • Pârtia 1 – lungime 1316 m, altitudine plecare 1425 m, diferență de nivel 260 m;
  • Pârtia 2 – lungime 529 m, altitudine plecare 1272 m, diferență de nivel 112 m;
  • Pârtia 3 – lungime 407 m, altitudine plecare 1438 m, diferență de nivel 66 m;

Expoziția versanților este nordică, nord-estică, deci versanți umbriți – aspect care în coroborare cu poziționările altimetrice constituie locații perfecte pentru aceste pârtii. Chiar datele meteorologice multianuale arată faptul că stratul de zăpadă consistent persistă timp de minim 110 zile, fără a fi nevoie de a se produce zăpadă artificială decât la cel mult început de sezon. În acest fel iubitorii de schi vor beneficia nu numai de un domeniu de schi cu mai multe pârtii, ci și de un sezon extins.

Investiția propusă prin acest proiect este una de interes public, iar realizarea acesteia va contribui atât la dezideratul diversificării sporturilor de iarnă din zonă, cât și la dezvoltarea turistică a Topliței. Vorbim de investiții – construcția pârtiilor de schi împreună cu instalațiile necesare valorează 92.071.629,70 lei, inclusiv TVA (aproximativ 18 milioane euro), conform specialiștilor cooptați de noi.

Acest SF reprezintă o  dovadă clară, un document care atestă posibilitatea construirii unor noi pârtii de schi în Toplița, acest municipiu fiind în topul destinațiilor cu activități specifice iernii.

,,După implementarea acestui proiect Toplița va avea cea mai atractivă ofertă pentru sporturile de iarnă, caracterizată prin diversitate, diversificare, lungimi, dar și durata sezonului de minim 110 zile. Pentru autoritatea public locală, dar și pentru comunitatea din Toplița, acest proiect trebuie considerat deosebit de important din punct de vedere economic, turistic și social.

Primul beneficiu al acestui proiect îl constituie crearea de locuri de muncă prin dezvoltarea turismului durabil, iar acest tip de turism va stopa migrația forței de muncă active din zonă.

Totodată, efectele unui nou domeniu schiabil se vor observa și în creșterea semnificativă a numărului de turiști atrași de zonă, factor care implicit va duce la o creștere și mai mare a gradului de ocupare a capacității de cazare. Diversificarea activităților economice (noi spații de cazare, afaceri etc.) determinate de potențialele noi pârtii pot crește și veniturile atrase la bugetul local. Și așa cum spun și specialiștii în acest frumos domeniu – dezvoltarea turismului determină creșterea calității vieții pentru comunitatea locală. Personal, mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestui acestui Studiu de Fezabilitate – conducerii (atât executiv, cât și legislativ) și angajaților Primăriei Municipiului Toplița, operatorilor privați co-optați, specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism de la București și instituțiilor statului care au furnizat informații necesare aici.,, precizează consilierul local, Andrei Vodă.

Conform procedurilor, după Studiul de Fezabilitate va fi necesar Proiectul Tehnic al viitorului domeniu schiabil, iar pentru întocmirea acestuia există o serie de elemente și acțiuni administrative care se află în curs de soluționare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*