Simona Toncean ,,Perioada pandemiei a fost o provocare pentru personalul spitalului”

An de an, Ziua Mondială a Sănătății este marcată pe 7 aprilie. E o ocazie bună să vorbim despre situația Spitalului Municipal ,,Dr Eugan Nicoară,, după perioada pandemiei, motiv pentru care am purtat o scurtă discuție cu Simona Toncean, managerul spitalul din Reghin, urmând ca în viitorul apropiat să avem un dialog mai amplu pe subiecte legate de proiecte și investiții:

Reporter: Ați preluat funcția în urmă cu un an… A fost un an cu provocări, greul a fost dus atât de medici, cât și pe partea de conducere. Să le luăm pe rând… În ceea ce vă privește, cum ați reușit să faceți față perioadei pandemiei?

Simona Toncean: Perioada din pandemie a fost o provocare maximă, atât pentru mine cât și pentru întregul personal al spitalului. Au fost zile în care nu aveam locuri pentru pacienți, zile în care mai aveam oxigen doar pe câteva ore, iar in aceste situații extreme,  am solicitat chiar ajutorul Poliției Rutiere, pentru a ne escorta cisterna de oxigen. Am avut mulți pacienți temporizați în CPU, pentru că nu au mai fost locuri pe secție. Am încercat să fiu conectată 24/24, cu tot ceea ce s-a întamplat în perioada respectivă și în nume personal, am acordat atenție fiecărui caz în parte, discutând cu echipa de medici și asistenți, despre fiecare pacient.

Rep.: Dar personalul?  Pentru că trebuie să ne gândim și la cadrele medicale.

S.T.: Aproape tot personalul spitalului a fost implicat în diagnosticarea și tratarea pacienților Covid si pe această cale vreau sa le mulțumesc, pentru ca au fost pur si simplu niște eroi și au dat tot ceea ce a fost mai bun din ei, pentru a susține cu toate forțele această perioadă foarte grea și solicitantă, pentru toată lumea.

Rep.: Au reușit să își ia zilele  libere de concediu?

S.T.: Au rămas foarte  multe zilele de concediu, încă din 2020.

Rep: Aveți suficient personal?

S.T.: Este nevoie de mai mult personal în anumite secții, dar la momentul actual statul de funcții nu ne permite să suplimentăm, tocmai din acest motiv,  am pregătit deja o normare a personalului, pe care o vom supune aprobări în Consiliu Local, luna aceasta.

Rep.: O întrebare pe un subiect pe care l-am văzut dezbătut în online. Computerul Tomograf din cadrul spitalului… Cum funcționează acesta? Care este motivul pentru care nu funcționează în Urgență?

S.T.: M-aș bucura să înțeleagă toată lumea, că noi funcționăm după niște reguli, iar în momentul de față, CT-ul se folosește doar pentru  pacienții internați și în ambulatoriu, cu bilet de trimitere. La Târgu-Mureș, se trimit pacienții  din Urgență, pentru un diagnostic precis și consult de specialitate în urgențe, lucruri pe care Spitalul Municipal Reghin, nu le are la momentul actual. Vom introduce CT în urgență,  după avizarea noului stat de funcții, când vom putea cere personal specializat,  pentru folosirea lui în Urgențe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*