Doru Stelian Cătană ,, Relația mea cu cetățenii este sinceră,corectă şi fructuoasă pentru ambele părți ’’

Intrat recent în politică, dar cu o mare dorinţă de a schimba lucrurile, Stelian Doru Cătană se află la primul mandat de consilier local din partea Partidului Naţional Liberal. Ne-am dorit să aflăm de la el mai multe detalii despre motivul intrării sale în politică, dar şi despre cum se împacă meseria de avocat cu funcţia de consilier local. Aşadar, vă invit la o lectură pentru a descoperi omul Doru Stelian Cătană.

Rep.: Cine e Doru Stelian Cătană pentru cei care nu îl cunosc?
Doru Stelian Cătană:
Cei mai mulţi reghineni mă recunosc ca avocatul Stelian Doru Cătană, funcție prin intermediul căreia, de peste 13 ani, acord asistenţă juridică şi apoi, ca şi consilier local din partea Partidului Naţional Liberal, o demnitate în care am fost învestit prin votul cetăţenilor din Reghin la ultimele alegeri locale din 27 septembrie 2020. În spatele avocatului și consilierului local, consider că reghinenii îl pot observa pe omul Doru Stelian Cătană, căruia îi place să creadă că a evoluat, că e puţin mai bun decât cel de acum un an şi mult mai bun față de acum câțiva ani.
În plus, sunt o ființă dinamică care îşi propune mereu obiective mari şi care este totdeauna în căutarea celor mai eficiente soluţii când vine vorba de progres. Mă lupt zi de zi pentru obiectivele pe care mi le propun, îmi place să mă autodepăşesc şi visez la momentul în care voi ajunge să spun că sunt mulţumit de mine. Astfel, sunt de părere că în fiecare om putem găsi mult mai multe aspecte decât suntem obişnuiţi să percepem şi, de obicei, clişeele ascund de fapt esenţa omului din faţa noastră.

Rep.: O întrebare pe care am tot adresat-o în ultima perioadă… De ce ați ales să intrați în politică?
D.S.C.:
Am observat că stilul meu de viaţă, conduita morală şi ideile pe care le promovam în spaţiul public se bucurau adeseori de simpatia celor din jurul meu, motiv pentru care, în urmă cu doi ani, mi-am asumat şi decizia de a intra în politică. Aşa a început provocarea de a mă implica în comunitate, aşa s-a născut candidatura mea la funcţia de consilier local şi dorinţa arzătoare de a rezolva doleanţele cetăţenilor din acest municipiu. Azi, când sunt interpelat de câte un cetăţean disperat care îmi cere ajutor, cu cât este mai complicat, cu atât sunt mai îndârjit în a-l ajuta să îşi rezolve problema.
Eu văd politica ca pe un act natural, uman, un gest de implicare, o datorie. Pentru mine a face politică în Consiliul Local înseamnă să mă implic de fiecare dată și de câte ori am ocazia, să ridic mâna și să spun colegilor: Am un plan, am o idee și cred că e bună pentru comunitatea noastră. Dacă și voi credeți la fel, dați-mi încrederea și votul vostru, ca să o transform în realitate!

Rep.: Ce părerea aveați înainte și cum vedeți acum administrația locală?
D.S.C.
: Datorită meseriei mele, am avut contact permanent cu înstituțiile statului și, implicit, cu administrația locală. După ce am devenit consilier local, pentru a înţelege mai bine mecanismele acestei instituţii, am analizat o sumedenie de legi, bugete publice, operaţiuni administrative, fapte materiale înfăptuite de titularii funcţiilor publice din sistemul organelor administraţiei publice şi acţiuni cu caracter de prestaţie, realizate pe baza şi în executarea legii, prin asigurarea de servicii publice.
În acest moment ştiu care sunt mecanismele de distribuţie a banului public și am înțeles foarte bine cum funcționează acest domeniu mult discutat, dar adesea nebulos.
Nu pot să spun că mi-am schimbat părerea despre administrația locală, dar pot să afirm faptul că am o altă opinie despre anumite persoane, care pentru a-și proteja interesele personale ori din dorinţa de siguranţă financiară sau politică, uită motivul real pentru care se află în administrație și resping colaborări care ar putea fi fructuoase pentru comunitate.

Rep.: Ce vă doriți de la acest mandat?
D.S.C.:
În acest mandat m-am concentrat, în special, pe problemele legate de administraţie, cultură și economie, dar voi susține în permanență proiectele bune legate de educație, sănătate, cazuri sociale, infrastructură, mediu şi sport.
Mi-am propus de la bun început să mă implic la maximum în adoptarea hotărârilor de Consiliu Local cât mai apropiate de nevoile cetățenilor și să ajut la rezolvarea problemelor care îmi sunt aduse la cunoștință personal de către fiecare cetățean care uneori îmi scrie, alteori vine la biroul meu sau care, pur și simplu, mă interpelează pe stradă. M-am străduit şi am reuşit ca în mandatul meu să nu fiu părtaş la nici un conflict de interes personal, care să influenţeze îndeplinirea atribuţiilor mele oficiale cu imparţialitate şi obiectivitate.

Rep.: Dacă ar fi să vorbim despre realizările personale de până acum, în ceea ce privește administrația locală… Care ar fi acestea? Să zicem un scurt bilanț…
D.S.C.:
Trebuie să menționez faptul că eu fac parte dintr-o echipă de oameni devotați comunității, echipa PNL Reghin, oameni bine pregătiți și respectați în domeniul lor de activitate.
Noi muncim împreună, luptăm în comun pentru interesul reghineanului și roadele le culegem cu toții. Membrii acestei echipe au elaborat multe proiecte de hotărâri locale care vin în ajutorul populației, reușind să oprească sau să mai domolească executivul din practicile nesănătoase.
După cum este deja cunoscut, sunt foarte implicat în această activitate, atât la nivel local, cât și județean, fiind inițiator al mai multor hotărâri de Consiliu Local alături de colegii mei. Momentan, sunt secretar în Comisia juridică, de ordine publică, cooperare interinstituțională pe plan intern și extern, îndeplinesc funcţia de membru în Consiliul de administrație al școlilor gimnaziale “Alexandru Ceușianu” și “Florea Bogdan”, sunt vicepreședinte în Organizaţia PNL Reghin, membru în Biroul politic local al Organizației PNL Reghin şi membru în Biroul politic Județean al Organizaţiei PNL Mureș.

Rep.: Cum se împacă meseria de avocat cu funcția de consilier? Vă ajută mai mult în înțelegerea anumitor proiecte de hotărâre?
D.S.C.:
Meseria de avocat este o meserie foarte complexă care, într-adevăr, m-a ajutat să înțeleg ușor mecanismele de funcționare pe care se bazează administrația. În demnitatea de consilier local am învăţat un lucru important: calitatea serviciilor publice a unui oraş sau municipiu se corelează cu nivelul încrederii în administrația publică, cu ușurința cu care pot fi desfășurate activitățile economice și cu nivelul de bunăstare al societății.

Rep.: Care e relația cu cetățenii? Pentru ce probleme vă solicită ajutorul?
D.S.C.:
Trebuie să recunosc că aprecierea de care mă bucur din partea cetăţenilor reprezintă pentru mine un important factor motivator în activităţile pe care le desfășor. Relația mea cu cetățenii este sinceră, corectă şi fructuoasă pentru ambele părți. Pe de o parte eu, ajung să cunosc problemele fiecărui colțișor din acest municipiu, ajung să iau contact și să observ prin ochii cetățenilor care intâmpină probleme, iar pe de altă parte, ei primesc de la mine informațiile complexe de care au nevoie pentru rezolvarea problemelor pe care le întâmpină zi de zi.
Bineînţeles că sunt foarte multe probleme nerezolvate la nivel de administraţie publică locală. Sunt foarte multe persoane care nu au fost sau nu sunt ascultate și, din păcate, sunt plasate ori amânate problemele lor. De asemenea, multe probleme pe care le întâmpină cetățenii, pentru a putea fi rezolvate, e nevoie de timp.

Rep.: La nivel național …. Guvernul s-a format prin alianță PNL + PSD. Afectează în vreun fel relația pe care o aveți ca partid la nivel local cu PSD-ul? Ne putem aștepta la alianțe și la nivel local?
D.S.C.:
Eu cred că electoratul din Reghin nu a votat PNL pentru a colabora cu PSD, iar guvernarea națională cu PSD reprezintă „o necesitate de conjunctură”. Nu trebuie înţeleasă greşit această alianţă, la fel cum nu trebuie să uităm motivul pentru care suntem în Consiliul Local, respectiv implicarea în crearea pentru comunitate a unui mediu de viață cât mai bun din punct de vedere economic, social și cultural.

Rep.: Cum vă vedeți peste 5 ani?
D.S.C.
: Peste 5 ani mă văd alături de colegii mei, la fel de implicat în ceea ce fac astăzi, dar cu un bagaj de cunoștințe mai mare, cu conexiuni și mai puternice în comunitate, în administrația politică locală, județeană și națională.

Rep.: Referindu-ne strict la politică… Ce nu ați face, chiar dacă vi s-ar oferi o sumă greu de refuzat?
D.S.C.:
Atât în meseria mea de avocat, cât și în administrație, cel mai important lucru este încrederea. Nădejdea în faptul că eu pot să ajut la rezolvarea nevoilor, credința că eu pot să duc la bun sfârșit problemele stringente, este ceea ce face ca eu să fiu căutat și apreciat, ca avocat, dar și ca om politic.
Bunul Dumnezeu mi-a răsplătit munca și mi-a dat tot ceea ce își poate dori un om: o soție iubitoare, doi copii minunați, alte bunuri materiale necesare traiului, dar și funcții sau diverse distincții.
Mă consider un om cu caracter şi nu aș face nimic care să afecteze încrederea oamenilor în mine, indiferent de suma oferită. Ştiu că sună a clişeu, dar asta e realitatea.

Rep.: Sunt locuri în Reghin pe care vă place să le frecventați împreună cu familia și pe care ați putea să le recomandați și altora?
D.S.C.:
Reghinul este un municipiu foarte frumos, iar zonele pe care eu le frecventez cu familia sau cu prietenii sunt variate, în funcție de anotimp.
Iarna prefer să fac plimbări lungi pe străzile copilăriei mele, să cumpăr produse locale de la „Târgul de Crăciun” din Parcul Central ori să merg la patinoar cu familia.
Toamna îmi face mare plăcere să mă plimb și să mă bucur de haina colorată a arborilor de la Pădurea Rotundă ori prin Parcul Tineretului.
Vara aleg între a face jogging pe malul Mureșului sau a mă aventura într-o drumeţie în Pădurea Mociar pentru a mă putea relaxa la umbra celor mai vechi stejari din România.
Primăvara îmi place să vizitez Muzeul Etnografic „Anton Badea”, să mă reculeg la mormintele personalităţilor care îşi dorm somnul de veci în cimitirul „Sfânta Treime” sau, pur şi simplu, mă relaxez încercând să descopăr imobilele de altădată în care s-au născut cele mai importante personalităţi din acest „oraş al viorilor”.

Rep: Un gând de final?
D.S.C.:
Le urez tuturor locuitorilor municipiului Reghin să aibă parte de linişte şi sărbători binecuvântate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*