Astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de col uterin

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitaea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade,, din Târgu Mureș în cadrul proiectului ,,Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru  se alătură organizației Mondiale a Sănătății pentru a marca ziua de 17 noiembrie, prima aniverare a unei mișcari istorice, sărbătorind prima dată când lumea s-a angajat să elimine cancerul de col uterin.

În data de 17 noiembrie 2020, OMS a lansat Strategia globală de accelerare a eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, cu o rezoluție adoptată de 194 de țări. Țările și comunitățile din întreaga lume au marcat această mișcare cu o zi de acțiune și lansare de campanii locale.

Astfel, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în colaborare cu Universitaea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade,, din Târgu Mureș  și Instituția Prefectului Județului Mureș vor marca astăzi, 17 noiembrie, lupta împotriva cancerului de col uterin, prin iluminarea în turquoise a clădirii Prefecturii, începând cu ora 17.30.

Evenimentul pledează pentru a atrage atenția autorităților publice asupra importanței derularii unui screening de col uterin la nivelul regiunii Centru, de a crește numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale și care conștientizează importanța depistării precoce a cancerului, precum și de a influența percepțiile și atitudinea societății pentru a schimba obiceiurile și comportamentele membrilor săi.

,,Deși este un an greu din punct de vedere epidemiologic, cauzat de pandemia COVID 19, transmitem tuturor femeilor din județul Mureș și din Regiunea Centru că suntem alături de ele prin prevenire, diagnistic precoce și tratament al tuturor leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin și le oferim toată atenția și sprijinul medical și psihologic de care au nevoie pentru a trece mai ușor pentru orice suferință.,, a declarat Șef Lucrări Dr. Cosmina Cristina Uzun, manager de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*