REGHIN: Elevi și profesori au adoptat un mormânt

Profesorul Anabella Katherina Holircă, a venit cu o inițiativă interesantă și educativă în același timp, denumită ,,adoptă un mormânt,,. Astfel, sâmbătă, 6 noiembrie, profesori și elevi au dat curs unui proiect, în cadrul căruia cei din urmă s-au documentat, au cercetat și au învățat despre reghinenii de valoare, alături de profesorii lor, Paula și Gheorghe Dărăban de la Colegiul ”Petru Maior” și a  profesorilor de istorie Géczi Enikő şi Székely Rozália, de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”.

Fericiți cei ce au pe cineva să îi pomenească” au fost cuvintele părintelui de la schitul Sf. Lazăr din Alba Iulia ce mi-au rămas în minte. Din nefericire pentru unii dintre înaintașii noștri, la mormintele lor nu mai are cine spune o rugăciune, nici cine să mai aprindă o lumânare. Aceste cuvinte și uitarea unor oameni valoroși pentru Reghinul nostru, m-au determinat să găsesc o modalitate prin care să onorăm memoria strămoșilor, dar și să aducem tânăra generație mai aproape de cei ce au pus piatra de temelie pentru prezentul nostru. Așa cum mă așteptam, dascălii și elevii implicați au răspuns prezent inițiativei. Astfel au identificat, cu ajutorul Simonei Bogdan și a preotului Dumitru Gherman, locurile de veci ale unor reghineni trecuți demult la cele veșnice, au îngrijit morminte acolo unde a fost nevoie, au dus flori, au aprins o lumânare și au rostit o rugăciune.,, a declarat prof. Anabella Katherina Holircă, consilier local PNL.

Farcaş Meda, Nistor Alexandra, Nicoară Sandra şi Ștefănescu Maria din clasa a X-a F, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, sub îndrumarea profesorilor de istorie Géczi Enikő şi Székely Rozália,  au vizitat mormintele unor personalităţi reghinene ca Georg Heiter și Kohl Ştefan. ,,Scopul a fost de a curăţa mormintele, de a le aprinde câte o lumânare şi a aşeza câte un ghiveci cu flori în amintirea lor. Dar mormintele erau curate. De exmplu, la Georg Heiter fusesem de 2 săptămâni cu prof. Nagy Atilla. Totodată am depănat amintiri legate de activităţile ornitologice ale lui  Kohl Ştefan, am vizitat locuri importante legate de viaţa celor 2 personalităţi precum clădirile în care au trăit şi ateliere de fotografie şi respectiv de împăiat.,, au precizat Géczi Enikő şi Székely Rozália, cadre didactice la Liceul Toeretic ,Lucian Blaga,,.

Și elevii din clasa a XI-a C de la Colegiul ,,Petru Maior” Reghin s-au implicat sâmbătă în această acțiune: au depus flori și au aprins lumânări la mormântul avocatului Ioan Harșia.

,,O personalitate importantă pentru orașul Reghin, avocatul s-a născut într-o familie de țărani înstăriți, a primit o educație aleasă, obținând diploma de avocat și doctor în drept la Cluj! A apărat neobosit interesele românilor din regiune, iar în toamna lui 1918 participă la evenimentele revoluționare din Transilvania. A sprijinit învățământul românesc, a susținut expuneri organizate la școli de Astra în Reghin și a îndeplinit funcția de președinte al Comitetului școlar al Gimnaziului ,,Petru Maior” din Reghin. Nici aportul la unitatea națională, nici măiestria de care dădea dovadă, nu au contat în ochii bolșevicilor. În 1950, fără niciun fel de proces, avocatul este întemnițat la Gherla. Având probleme de sănătate, după un an, comuniștii îl eliberează cu domiciliu forțat la Reghin.

S-a stins din viață în anul 1953, dar pe mormânt nu s-a dat voie să se scrie absolut nimic! Regimul dorea cu ardoare ca Harșia să fie dat definitiv uitării, dar noi, cei de la Colegiul ,,Petru Maior” ne vom aminti de el!  spune prof. Paula Dărăban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*