
Campania de informare – primul eveniment din seria DA, POŢI!
Proiectul Da, POŢI! creat și dezvoltat de echipa ZORI KIDS, se realizează cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin și al Consiliului Local al Municipiului Reghin. Este un eveniment gândit din dragoste și cu dragoste pentru copii, părinți și comunitate.
Ziua de 17 septembrie 2021 a însemnat un nou pas spre CONŞTIENTIZARE.
Pentru tot programul, avem doar cuvinte de mulțumire. Și ca să nu uitam pe nimeni, precizăm că suntem recunoscători fiecărei persoane care și-a adus contribuția în buna desfășurare a evenimentului. Fie că a fost vorba de invitați, organizatori, parteneri, sponsori, părinți, voluntari, participanți, s-a văzut implicare, colaborare și devotament!

Ajutați de cel care a jucat rolul de gazdă, domnul moderator Ghiţă Zileriu, în compania căruia cei prezenți pe scena s-au simțit în largul lor, ne-am luat ‘porția’ de informare de la invitații minunați, aleși ‘pe sprânceană’ din diferite domenii de activitate, toate fixate pe dezvoltarea armonioasa a copiilor.
Farkas Alina, psiholog clinician, psihopedagog special, analist comportamental în formare și președinte al asociației Zori Kids, a subliniat cât de semnificativă este prezenta specialiștilor în viața noastră, recunoașterea micilor dificultăți, importanța integrării sociale, dar mai ales nevoia comunicării și colaborării în nucleul părinți – dascăli – specialiști.

Doctor Bogdan Cotica, medic psihiatrie pediatrică, ne-a uimit cu prezentarea unei noi viziuni și a unei noi abordări în cazurile de TSA, ADHD și alte tulburări de neuro-dezvoltare, dar nu numai. A adus pe tapet importanța analizelor clinice, acordarea unei atenții deosebite relației intestine-creier, evitarea medicației ‘după ureche’, menținerea unei alimentații corecte. Pe înțelesul tuturor, cu exemple de recunoaștere a proceselor, a comunicat informații importante și de actualitate.
Doctor Moldovan Alexandrina, medic de familie, a amintit despre primele semne de îngrijorare în dezvoltarea unui copil, începând din primele clipe de viață, despre importanța medicului de familie și a colaborării acestuia cu părinții și aparținătorii.
Ţanteşan Garofiţa, logoped, a abordat discuția prin explicarea dezvoltării limbajului, de la A la Z, prezentând etapele evolutive și recomandând urmărirea acestora, fiind criterii importante într-o dezvoltare armonioasa.
Făgărăşan Anca, psiholog clinician, psihopedagog, psiholog educațional, a ales ca subiect integrarea. Atât la nivel legal, cat și la nivel emoțional, integrarea copiilor și nu numai, se face cu oameni și între oameni. Și cum primele contacte ale unui copil sunt acelea cu dascălii, a subliniat importanța acestora în evoluția societății. A explicat felul în care se fac pași mici, dar importanți, pentru aducerea structurilor de învățământ de masă în stadiul de integrare corectă a diversității, de acceptare și de colaborare.
Andrada Butiurca, fiziokinetoterapeut, ne-a vorbit despre dezvoltarea armonioasă a corpului, despre ajutorul pe care îl aduce kinetoterapia în obținerea unei posturi corecte, atunci când situația o impune, despre importanța sportului, sugerând părinților să mențină o viață activă pentru copii, cu alimentație sănătoasă și mișcare.
Acestea fiind spuse, cu nerăbdare vă așteptăm să participați la următoarele etape ale programului DA, POTI! și la următoarele acțiuni marca ZORI KIDS.
Alina Farkas – psiholog clinician