
Compost, produse locale si povesti impartasite la Târgul de toamnă al comunei Gălești
În acest sfârșit de săptămână, Primăria comunei Gălești organizează Târgul de produse alimentare locale și expoziția de artizanat, eveniment în cadrul căruia, prin intermediul ADI Ecolect Mureș și a Asociației Focus Eco Center, se vor ține prezentări și exemplificări concrete ale realizării unui compost de calitate în propriile gospodării.
Sâmbătă, în data de 4 septembrie, începând cu orele 10.00, în incinta bazei sportive aflate chiar la intrarea în localitate, Primăria comunei Gălești vă invită să vă convingeți că păstrarea tradițiilor locale este echivalentul sustenabilității – un termen urban, sofisticat care, cu toate că a devenit riguros impus legislativ, rămâne dificil de aplicat.

Practicile agricole susținute prin truda continuă a localnicilor, necurmate de superficialitatea și aplecarea înspre risipă de resurse și poluare, atribute specifice consumerismului actual, vă vor oferi legume și fructe aromate care pot fi consumate proaspete, ori utilizate în nelipsitele rețete “de pus pe iarnă” ale harnicelor gospodine. Mai mult, produsele apicole, cele de panificație și patiserie, precum și băuturile alcoolice și non-alcoolice specifice locului, nu vor lipsi de pe tarabele acestui târg.
Priceperea în meșteșugărit a localnicilor este o altă calitate prin care comuna Gălești poate ieși în evidență. Prin utilizarea materialelor naturale, cu inspirație, răbdare, tenacitate, respect față de generațiile trecute și înțelegere față de nevoile celor actuale, veți putea admira și, dacă doriți, achiziționa, accesorii handmade, veselă pictată, sculpturi în lemn și altele asemenea.

Totodată, acțiunile pe care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș a decis să le demareze în sensul redirecționării de la depozitare a deșeurilor biodegradabile generate de către populație, privesc necesitatea organizării unor campanii de informare privind importanța realizării compostului în mediile rurale, în prezența unui număr cât mai mare de participanți. Astfel că, în colaborare cu Primăria Gălești, precum și cu aportul semnificativ atât informațional, cât și practic al reprezentanților de specialitate din cadrul Asociației Eco Focus Center, în timpul desfășurării târgului, cei prezenți, atât localnicii, cât și vizitatorii, vor putea beneficia de îndrumări concrete pentru realizarea unui compost care să aducă rezultate îmbucurătoare ca urmare a utilizării lui în propriile activități agricole, indiferent de amploarea acestora. Mai mult, pas cu pas, se va exemplifica execuția unei lăzi din material lemnos care poate fi utilizată în realizarea graduală a compostului și, în același timp, vor fi prezentate containerele individuale speciale pentru compostarea deșeurilor biodegradabile acordate cu titlu gratuit unui procent de aprox. 50% din totalul utilizatorilor serviciului de salubrizare aferent mediului rural din județul Mureș.
Lansarea primei ediții a acestui târg a avut loc în toamna anului 2013 și s-a observat că a reprezentat un exercițiu de seninătate rezultat din urma întrunirii comunității locale, fapt care a determinat Primăria Gălești, în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Rurală Celeritas, să întreprindă în continuare inițiative de a atrage fonduri, astfel încât târgul să poată căpăta viață, an de an. Din cauza condițiilor pandemice, acesta nu a avut loc în 2020, iar inconstanța impusă legal, în ceea ce privește organizarea de evenimente, a condus la hotărârea Primăriei de a nu mai depune proiectul de accesare a fondurilor pentru anul în curs; prin urmare, ediția actuală este asigurată din bugetul propriu al Primăriei Gălești. Reprezentanții unității administrativ teritoriale au credință că pe viitor vor putea organiza din nou un târg de o mai mare amploare, în cadrul căruia să fie desfășurate activități artistice (dans popular, desen, pictură, poezie etc.) și concursuri cu premii a căror actori principali să fie generația tânără a comunei, așa cum s-a întâmplat cu ocazia edițiilor anterioare.
Sub îndrumarea imboldului “CULTIVĂ. HRĂNEȘTE-TE. COMPOSTEAZĂ. REPETĂ”, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș vă încurajează să încercați, înainte de a renunța, din motive ce țin de necunoaștere sau comoditate, astfel încât să reușim să facem posibilă întoarcerea tradițiilor și a compostului la noi acasă, în fiecare casă.
Echipa
ADI Ecolect Mureș