S-a dat startul înscrierilor la Concursul BATRA 2021!
(.com)unitate este tema de anul acesta a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA, care va avea loc între 15 și 30 octombrie 2021
Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OART), în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba și OAR Nord-Vest, și cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România (OAR) anunță deschiderea Concursului celei de-a cincea ediții a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA. Doritorii se pot înscrie la 17 secțiuni, dintre care 7 speciale, până pe 13 septembrie 2021.
”Sunt premii atâtpentru arhitecți, cât și pentru oameni pasionați de frumusețea construcțiilor, pentru oameni inspirați de cuvinte melodioase și imagini spectaculoase, dar și pentru cei fascinați de felul în care pasiunea transformă cărămida în artă, de uneltele care pot să transforme o casă în “acasă”, spune arh. Daniela Maier, curatorul BATRA 2021.
Secțiuni:
- Arhitectura locuinței individuale
- Arhitectura locuințelor colective
- Arhitectura dotărilor comunitare și de producție
- Arhitectura spațiului public
- Arhitectura patrimoniului cultural
- Rural
- Arhitectura spațiului interior și scenografie
- Microarhitectură / Arhitectura temporară
- Design de obiect
- Proiecte culturale / Inițiative / Experimente
Premii speciale:
- Cel mai bun articol cu și despre arhitectură / arhitecți
- Cele mai bune fotografii de arhitectură
- “Clientul / Constructorul / Meșterul ideal”
- “Echipa de proiectare perfectă”
- Colaborare artist – arhitect
- “Poezia cu/despre arhitectură”
- Inițiative civice
Regulamentul și toate detaliile se găsesc pe SITE.
ARHITECTURĂ ȘI / ÎN (COM.)UNITATE
Arhitectura se trăieşte şi asta o transformă în orice timp într-o extraordinară unealtă de educaţie şi formare. Pornind de la această idee, fiecare ediție de BATRA aduce o temă de interes atât pentru arhitecți, cât și pentru clienți, comunitate și administrația locală. Sunt teme și scopuri totodată, menite să corecteze și să îmbunătățească aspectul, dar și confortul caselor în care locuim, a clădirilor în care ne desfășurăm activitatea profesională, sau a locurilor menite să ne producă relaxare și plăcere.
Scopul ediției 2021 este reflectat de tema aleasă, ”(.com)unitate”, respectiv nevoia profesioniștilor de implicare în comunitate, ca arhitecți solidari cu nevoile ei, după această perioadă în care cu toții ne-am redescoperit și ne-am redefinit.
”Cei doi ani care au trecut de la ultima Bienală au fost încărcați de încercări nebănuite. Am trăit, am muncit, am gândit, am visat și ne-am întâlnit într-un spațiu virtual care ne-a ajutat în momente de criză. Și, totuși, ne-a fost dor de ceea ce am fost obișnuiți să percepem cu toate simțurile: spațiul real, oameni, prieteni, familie, colegi.
Consecințele imediate: comunicarea s-a simplificat, nemaiputând să facă apel la detalii, iar comunitățile s-au redescoperit și s-au redefinit. Arhitectura trebuie, acum poate mai mult ca oricând, să se definească prin conectare (nu separare), colaborare (nu individualism). Ritmurile vieții au fost așadar modificate și prioritizate după noi criterii”, explică arh. Daniela Maier, curatorul BATRA 2021 și președintele Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OART).
Modificăm parcursul nostru? Avem repere și valori suficient de puternice încât să se adapteze noilor nevoi? A fost ”mutarea” în spațiul virtual (.com) doar un gest de disperare, în urma căruia nu am rămas cu nimic, sau a generat ea, dacă nu caracteristica, măcar nevoia de unitate, de coeziune și solidaritate? Iată dezbaterea asupra căreia ne vom opri, cu argumente solide și exemple concrete, în cadrul #BATRA2021.
Info BATRA 2021
A cincea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2021 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR. Evenimentul are loc în perioada 15-30 octombrie, la Cluj-Napoca și în alte 4 orașe din țară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia).
Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.