Trei noi focare de gripă aviară în județul Mureș

După identificarea focarului de gripă aviară din Ungheni, la nivel de țară sunt desfășurate acțiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA și Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizează transporturile de păsări vii și de produse provenite de la acestea.

În urma acestor controale au fost depistate și sancționate mai multe abateri în județe precum Mureș, Arad, Olt, Vaslui, Bihor, Harghita, Hunedoara.

În județul Mureș a fost identificată o activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, unde a fost aplicată o sancțiune contravențională de 600 lei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ,,în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 3 noi focare de gripă aviară în județul Mureș, în gospodării ale populației din localitățile: Sântana (cu un efectiv de 31 de păsări), Cozma (cu un efectiv de 199 de păsări), Grebenișu de Câmpie (cu un efectiv de 119 păsări).

Imediat au fost luate măsuri, la nivelul exploatațiilor infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor.

S-au finalizat acțiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare și au fost demarate cele de curățenie și de dezinfecție.

În jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice importante generate de această boală.,,

sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*