HARGHITA: Fost cadru militar al I.S.U. “Oltul” Harghita, trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni

Polițiștii anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Harghita au finalizat cercetările, iar procurorul militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Miliar Cluj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, subofițer, la data comiterii faptelor, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” Harghita, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, participație improprie la fals intelectual și uz de fals.

În fapt, în perioada 2012 – 2016, inculpatul, angajat al I.S.U. “Oltul” Harghita și responsabil cu gestiunile materiale aparținând Consiliului Județean Harghita (instituție care acordă finanțare directă către I.S.U. “Oltul” Harghita în mai multe domenii de activitate), având atribuții de gestionare a cantităților de carburant și manipularea bonurilor de consum atribuite autovehiculelor din dotarea I.S.U., a consemnat, în mod fictiv, prin intermediul subordonaților, în foile de parcurs ale autovehiculelor din dotare, un număr de 575 de deplasări ca fiind efectuate cu autoturismele unității, iar la sfârșitul lunii a decontat contravaloarea bonurilor valorice de carburant pentru autovehiculele care în realitate nu efectuaseră cursele, creând astfel plusuri în gestiune în valoare de 46.150 lei, însușindu-și și folosind în interes personal cantitățile de carburant astfel rezultate.     

De asemenea, inculpatul, în aceeași perioadă, a determinat cu intenție la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual pe conducătorul auto desemnat cu completarea foilor de parcurs (în sarcina căruia nu se poate reține comiterea faptei cu vinovăție). 

Totodată, în perioda menționată, inculpatul a folosit înscrisurile falsificate, respectiv foile de parcurs în care erau atestate împrejurări nereale privitoare la modul de utilizare a mijloacelor de transport aflate în folosința I.S.U. “Oltul” Harghita, în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv pentru crearea unor plusuri în gestiune aferente cantităților de carburanți gestionate.

Inculpatul a fost cercetat în stare de libertate.

Dosarul penal s-a constituit ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita care au desfăşurat activităţi de cercetare penală în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul de caz, beneficiind de sprijinul ofițerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Corpul de Control al Ministrului și experților din cadrul Consiliului Județean Harghita.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*