Alătură-te campaniei “Croşetăm pentru nou-născuţii prematur din Transilvania”

În 2013, în Danemarca a fost iniţiat un proiect care a avut rezultate interesante, confirmate recent şi de un spital din Anglia (Poole Hospital din Dorset). În cadrul proiectului danez, The Octo Project, au fost oferite prematurilor mici caracatiţe croşetate. Acestea au fost aşezate în incubatoare, în preajma prematurilor, în aşa fel încât aceştia să se poată prinde de ele. Rezultatul? Prematurii care au primit un astfel de „prieten” au fost mai liniştiţi, şi-au scos mai rar sondele şi tubuleţele, au avut respiraţie mai bună, bătăi cardiace mai regulate şi nivele crescute ale oxigenului în sânge. Explicaţia ar putea fi legată de tentaculele caracatiţelor care le-ar aduce aminte prematurilor de cordonul ombilical şi de siguranţa vieţii intrauterine.

 

Proiectul a fost rapid răspândit în lume, caracatiţele fiind “adoptate” în spitale din ţări precum Danemarca, Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Belgia, Islanda, Insulele Feroe, Germania, Luxemburg, Turcia, Croaţia, Israel, Austria, Polonia, Italia, dar şi în Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia şi de câţiva ani în România.
Având în vedere că se apropie Ziua Internaţională a Copiilor Născuţi Prematur, care este marcată an de an, în data de 17 noiembrie, “Octopus România – Caracatiţe, prietenii prematurilor” doreşte să le facă un cadou acestor micuţi, mai precis o caracatiţă care să-i îmbrăţişeze până când aceştia vor ajunge în braţele mamelor.
Anul acesta, Octopus România se extinde şi în Transilvania, mai precis în Cluj, la iniţiativa dr. pediatru Alexandra Laţcu, care s-a alăturat proiectului, creând iniţiativa “Croşetăm pentru nou născuţii prematur din Transilvania”, dorind să implementeze proiectul cât de curând în cât mai multe locații din această regiune.
Aşadar, dacă doreşti să ajuţi aceşti copii, implică-te şi tu. Dacă ştii să croşetezi fă o faptă bună şi alătură-te acestei cauze.
Pentru cei care doresc să se implice şi să realizeze astfel de caracatiţe este foarte important să respecte anumite standarde pentru că se pune pe primul loc siguranţa copilaşilor. Motivul este faptul că prematurii au un sistem imun insuficient dezvoltat, ceea ce îi predispune la riscuri crescute pentru infecţii şi alergii. De aceea, confecţionarea caracatiţelor trebuie să respecte anumite reguli, esenţiale pentru a nu pune în pericol viaţa prematurilor şi pentru a fi acceptate în maternităţi.
Caracatiţele croşetate de voi sunt aşteptate pe adresa Cluj Napoca str. Nicolae Titulescu nr.17. Înainte de a livra caracatiţele croşetate sunteţi rugaţi să luaţi legătura printr-un mesaj pe facebook cu doamna doctor Alexandra Laţcu (sau la tel/WhatsApp: 0751 185 118) sau Szendi Bedőházi.
Mai multe detalii legate de materialele necesare, instrucţiuni, tutoriale şi tehnicile de realizare ale caracatiţelor găsiți pe pagina: http://octopusromania.blogspot.com
Ajutorul nu vine doar din partea celor care ştiu să croşeteze. Chiar dacă nu ai înclinaţii spre croşetat, poţi fi de folos, dând mai departe vestea. Poate cunoaşteţi pe cineva care se pricepe la acest lucru, aşa că aţi fi de ajutor dacă aţi răspândi mesajul.

GHID CARACATITA octopus 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*