Compartimentul Primiri Urgenţe de la Reghin a fost inaugurat

Începând de astăzi este funcţional noul Compartiment de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal „Eugen Nicoară” din Reghin, un proiect aşteptat cu nerăbdare de multă lume: administraţie locală, personalul spitalului cât şi de pacienţi.

Este vorba de o investiţie din bugetul local, cu o valoare de aproximativ 1.500.000 de lei, din care doar construcţia a costat un milion de lei, restul sumelor fiind alocate pentru dotări şi achiziţionarea de echipamente.

CPU6

Acest compartiment de primiri urgenţe vine în sprijinul tuturor pacienţilor din Reghin, dar şi a celor din localităţile pe care spitalul le deserveşte, fiind un spaţiu generos de 300 de metri pătraţi, comparativ cu vechea locaţie.

Este o investiţie în sănătate care a fost atât de necesară având în vedere faptul că în vechiul CPU medicii îşi desfăşurau activitatea într-un spaţiu impropriu. Locaţia fostului CPU va fi alocată altor activităţi din spital.

CPU3

 

Un spaţiu care corespunde nevoilor

Am aşteptat de mult această zi, mai precis din 2017 când am pus bazele acestui proiect şi am început cu o sumă de 800 de mii de lei, gândindu-ne ce uşor scăpăm, dar am ajuns la peste un million şi jumătate, ţinând cont de dotările care s-au făcut, clădirea este nouă pentru medicină performantă. Avem doctori şi cadre medicale de specialitate, care nu ne-au dezamăgit…Merită atât dânşii, cât şi pacienţii, ţinând cont că sunt peste o sută de mii de locuitori pe care spitalul municipal îi deserveşte. Această investiţie era necesară, nu am avut nicio problemă în alocarea sumelor, colegii mei, indiferent de culoarea politică au fost de acord.

Ţinând cont că avem peste 24 de mii de pacienţi anual este necesar să fie un spaţiu generos. Dacă până acum aveam patru paturi, acum avem zece, ceea ce înseamnă că pacienţii nu o să mai stea înghesuiţi să-şi aştepte rândul pentru a se elibera un pat.

Trebuie să specific un aspect important. Faptul că această investiţie fiind începută din 2017 şi terminată acum, nu are nicio legătură cu campania electorală. Abia acum au fost terminate lucrările.

Am fost nevoiţi să facem o asemenea investiţie pentru că spitalul este în proces de retrocedare şi sunt interzise investiţiile în clădirea pe care o avem în folosinţă, fiind nevoie să facem o clădire care să fie aproape de celelalte secţii pentru a nu purta pacienţii.

Faptul că nu l-am putut inaugura anul trecut a fost oarecum pentru noi un avantaj în perioada stării de urgenţă pentru că o parte din această clădire a fost folosită pentru trierea bolnavilor. Această investiţie cât şi computerul tomograf relaxează activitatea de la Târgu Mureş pentru că putem să rezolvăm mult mai multe cazuri datorită dotărilor pe care acum le avem.” a declarat primarul Municipiului Reghin, Maria Precup.

 

Personal dedicat

CPU10

Am preluat conducerea acestui spital anul trecut, în 3 mai. Atunci era un simplu planşeu de beton în această locaţie. În acest interval de timp s-a realizat construcţia modulară şi s-au realizat dotările. Am avut tot sprijinul consiliului local şi al doamnei primar, necondiţionat. Ne-au ajutat să achiziţionăm echipamente şi toate dotările sunt performante, de ultimă generaţie. Sper ca pacienţii să fie mulţumiţi. Personalul nostru este unul dedicat. Sperăm să realizăm lucruri frumoase în această locaţie.

Este foarte important că avem condiţii optime în această locaţie unde avem sistem de ventilaţie cu filtre hepa, avem instalaţii de oxigen, pacienţii noştri beneficiază de tot suportul de care au nevoie. Anul trecut am achiziţionat cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii un computer tomograf pentru care a fost reabilitată centrala termică a spitalului şi în două săptămâni vom reuşi să inaugurăm şi acea clădire.“ a spus Emilia Marcoci, directorul Spitalului.

Acest nou spaţiu de primiri urgenţe aduce bucurie şi în rândul cadrelor medicale, care se arată mulţumite de modul în care îşi pot desfăşura acum activitatea.

Este un proiect de mult aşteptat şi un spaţiu care corespunde unităţilor de primiri urgenţe. Avem sală de aşteptare a pacienţilor, spaţiu de triaj, spaţiu de ghipsare, spaţiu de igienizare/deparazitare, cameră de reanimare unde pacienţii de urgenţă gradul O vor intra direct şi acolo vor fi monitorizaţi, supravegheaţi. Avem spaţiu de evaluare şi tratare imediată pentru pacienţii de cod galben, verde, spaţiu de urgenţă minore, avem defibrator, tărgi noi, avem ecograf cu trei sonde, grupuri sanitare separat pentru pacienţi şi personal etc. Concret avem un spaţiu care corespunde din toate puctele de vedere, aparatura, dotările necesare şi condiţiile pentru desfăşurarea actului medical. Avem cinci linii de gardă, cinci medici specialişti în medicină de urgenţă.” a precizat Dabija Anatolie, medic specialist urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*