Urs lovit de o maşină pe raza comunei Lunca din judeţul Mureş

Era noaptea dintre 22 spre 23 august când o maşina înmatriculată în Republica Moldova a lovit un urs, pe drumul ce leagă Reghinul de Bistriţa, pe raza localităţii Lunca, maşina a fost grav avariată, ursul dispărând în noapte, după impact.

Însă imediat ce s-a făcut ziuă, acesta a fost zărit în câmp. Cei sosiţi la faţa locului au realizat că ursul a suferit şi el răni grave. Deşi se putea mişca, acesta şchiopăta, lucru ce îi îngreuna deplasarea pe distanţe lungi.

urs 1

„Ursul se deplasează foarte greu, abia dacă poate face câţiva paşi. A devenit foarte agresiv, din acest motiv suntem pe fază cu echipaje de la Jandarmerie, au fost anunţaţi toţi cei implicaţi în rezolvarea acestei probleme. Am chemat Garda de Mediu, Direcţia Sanitar Veterinară, Jandarmeria şi Poliţia. Care sunt paşii de urmat? Aici aţi punctat foarte bine pentru că paşii sunt foarte neclari. Garda de Mediu vrea să ne ajute, dar nimeni nu ştie să ne spună un lucru hotărât şi clar. Din păcate, în România toată lumea se teme în a lua o hotărâre într-o asemenea situaţie. Se vede foarte bine cum la mică distanţă de urs, lucrează oameni pe câmp. Chiar când am ajuns noi aici, era şi un cioban cu oile, care avea lângă el trei copii mici la nu mai mult de o sută de metri de el. Vă daţi seama ce se putea întâmpla! Ursul acesta rănit, speriat, dacă nu ar fi intrat pe acest hotar de câmp deschis, ci ar fi intrat în porumb unde sunt oameni, putea să se întâmple o nenorocire. Nu doar la noi, ci în toată ţara, lumea se plânge că este o suprapopulare de urşi. În fiecare zi ne lovim de probleme de despăgubire, de atac de urs. Nu ştiu de ce organele abilitate nu iau o hotărâre şi să se dea cote de urşi care să poată fi împuşcaţi pentru că sunt prea mulţi.

Noi vom sta aici până se va rezolva problema. Am încercat să facem nişte poze pentru ITRSV (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare ), moment în care ursul a atacat maşina. Toţi cei care vin întreabă cine îşi asumă răspunderea. Vedeţi că nu e chiar atât de simplă problema asta pentru că cei care răspund de ea au acea frică ca nu care cumva să dea cu subsemnatul. Să nu mai vorbim de eutanasierea ursului pentru că până la urmă va trebui eutanasiat sau tranchilizat în funcţie de hotărârea luată” a declarat Papp Zoltan, directorul Fondului de vânătoare 24 Lunca.

Ursul rănit este un mascul de aproximativ 7 – 8 ani.

„Din păcate au mai fost accidente în această zonă unde au fost implicaţi urşi, atacă animalele, distrug culturile agricole. Din raza fondului de vânătoare unde eu sunt paznic sunt peste o sută de urşi. Chiar dacă nu e habitatul lor pentru că s-au suprapopulat zonele de munte unde este arealul lor, acum s-au împrăştiat şi coboară spre sate. A ajuns să ne fie frică să ieşim noaptea din casă pentru că peste tot poţi să te întâlneşti cu ursul. Nu mai e ca înainte când te plimbai noaptea fără niciun stres. Acum ieşi puţin pe câmp şi dai bot în bot cu ursul” spune Vladimir Roman, paznic la Asociaţia de Vânătoare „Braniştea Logig” .

A fost nevoie de o zi întreagă de aşteptare pentru a rezolva problema ursului, care stătea în iarbă, la câţiva zeci de metri de drumului naţional. În cele din urmă, s-a primit autorizaţie pentru eutanasierea animalului, deoarece ursul avea leziuni incompatibile cu viaţa.

urs 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*