Bookfest revine la Târgu-Mureș

Cea de-a cincea ediție a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureș va avea loc în perioada 20 – 23 septembrie. Ca și în anii precedenți, evenimentul se va desfășura la Teatrul Național, iar intrarea publicului va fi liberă. Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș.

În cele patru zile ale salonului, vizitatorii vor fi întâmpinați cu oferte promoționale la cele mai noi volume, cărți pentru copii și auxiliare școlare. Nu vor lipsi nici lansările de carte și sesiunile de autografe la care vor lua parte unele dintre mai importante personalități ale literaturii române actuale.

Publicul este așteptat cu o ofertă de circa 50.000 de volume pentru toate vârstele și gusturile de câteva dintre cele mai importante edituri din țară: Polirom, Humanitas, RAO, Corint, Curtea Veche Publishing, Nemira, Litera, ALL, ART, Niculescu, dar și librari și distribuitori de carte precum Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România) sau Libris Tîrgu Mureș.

 

Marius Oprea are Securitatea în vizor

 

Ca și la precedentele ediții, Bookfest Târgu Mureș începe cu un concert al unui nume „cu greutate” din muzica românească. „Omul cu chitara”, Ducu Bertzi, este invitatul special al primei zile de Bookfest Târgu Mureș pentru un concert extraordinar, care va începe la ora 19 și la care sunt așteptați toți cei care apreciază muzica folk, care au încă sensibilitate lirică și pe care Ducu Bertzi promite să nu-i dezamăgească.
Fostul președinte al Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, este așteptat la Bookfest Tîrgu Mureș vineri, 21 septembrie, de la ora 16.30 pentru un eveniment dual consacrat cărților sale care tratează trecutul recent al României. Moștenitorii Securității (volum apărut la editura Polirom în ediția a II-a, revizuită și adăugită) și Rola 800. Constantin Hagea, omul care a umilit Securitatea (apărută la editura Corint) sunt cele două cărți despre care Marius Oprea le va vorbi celor interesați. Tot în aceeași zi, dar de la 18:00, un moment de reală emoție va fi prezentarea documentarului Ultimul căldărar, realizat de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu, eveniment care va fi urmat și de o discuție cu realizatorii.

 

Simona Tivadar și profesionalismul în nutriție

 

Tot Cosmin Bumbuț și Elena Stancu sunt cei care deschid seria lansărilor de sâmbătă, pe 22 septembrie, de la ora 12:00, cu prezentarea volumului Acasă, pe drum. 4 ani teleleu, o suită de întâmplări reunite într-o carte apărută la editura Humanitas. Tot editura Humanitas este cea care propune publicului să abordeze într-o manieră mai relaxată un capitol extrem de spinos pentru mulți: nutriția. Medicul Simona Tivadar este cea care, de la ora 13:00, va prezenta volumul Medicină, nutriție, bună dispoziție, o abordare profesională dar pe înțelesul tuturor a problemelor legate de acest domeniu.

De la ora 14:00, jurnalistul Marian Voicu va fi protagonistul a două evenimente consacrate cărților sale. Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism este volumul lansat în vară la Bookfest și care ajută cititorii să înțeleagă mai bine mecanismele comunicării care domină societatea actuală. Apoi, volumul colectiv Vin rușii! propune cinci perspective – una fiind a lui Marian Voicu – asupra unei „vecinătăți primejdioase”, după cum o numesc autorii. Tatiana Niculescu, care reconstituie neobosită viețile unor personaje celebre în volume atent de docu-ficțiune cu larg succes de public, vine la Târgu Mureș cu cea mai recentă carte, consacrată lui Arsenie Boca, Ei mă consideră făcător de minuni, care va fi prezentată de la 15.00. În continuare, tot editura Humanitas ne invită la două lansări ale unor tineri autori de ficțiune, publicați în seria „Scriitori români contemporani”: Bogdan Răileanu, cu volumul Dinții ascuțiți ai binelui și Laura T. Ilea, autoarea cărții Cartografia lumii de dincolo, în prezența celor doi autori.

 

Autor local în premieră națională: Kocsis Francisko

 

Editura Polirom este cea care încheie într-o notă de ficțiune de sorginte locală ziua de lansări la Bookfest cu Kocsis Francisko, fost redactor-șef adjunct al revistei Vatra, care acum debutează la editura Polirom cu un volum de proză mozaic, care readuce la viață personaje și întâmplări din alte vremuri și din alte lumi. Cartea va fi prezentată de la ora 17:00, proaspăt ieșită de la tipar, special pentru această ediție Bookfest Târgu Mureș. Tot editura Polirom este promotoarea evenimentului special de duminică, de la ora 12:00, când Andreea Paul vine să prezinte volumul Forța civică a femeilor, al treilea dedicat segmentului feminin din România contemporană. Nu mai puțin de 100 de femei sunt coautoarele acestui volum care, după cum spune editura, „își concentrează atenția asupra unei conștiințe feminine treze, care nu dă niciodată vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună”. La eveniment va fi prezentă și fostul ministru al Culturii, Mona Muscă.

Programul complet al evenimentelor cât și cele mai recente modificări pot fi găsite pe site-ul www.bookfest.ro.

 

Intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi cuprins între orele 10:00 și 20:00, în toate cele patru zile ale Salonului.

 

Bookfest este cel mai important Salon de Carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XIII-a. Începând din 2012 Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Târgu-Mureș, Brașov dar și în Republica Moldova cu trei ediții la Chișinău. În 2018 Salonul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, invitatul de onoare fiind Statele Unite ale Americii, iar printre personalitățile prezente s-au numărat Sarah Kennedy, Sucheta Rawal, Tara Skurtu și Domnica Rădulescu. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel și Suedia.

 bookfest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*