Ambasadori din mai multe ţări au vizitat Reghinul

_MG_7646Timp de două zile, în perioada 24 – 25 aprilie, Reghinul a fost gazda unei întâlniri de afaceri, putem spune, unde reprezentanţii ambasadelor din şase ţări s-au întâlnit cu mediul de afaceri şi cu administraţia locală reghineană, punctul culminant fiind chiar vizitele în teren. Delegaţia condusă de Adriana Radu a fost compusă din Nixon Bomoy – Charge D’affaires – Ambasada Congo,  Simion Botnari, Secretar I în cadrul Ambasadei Moldova, Neda Raefipour- atasat comercial al Ambasadei Iran, Barbu Mihaescu reprezentant al Camerei de Comerţ din Elveţia şi Bogdan Voiculescu – Fortis Business Management, companie din Olanda. Întâlnirea a debutat la sediul Primăriei Municipiului Reghin, unde oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi cu sare, urmând discuţiile, care au avut loc în sala de şedinţe a Primăriei. O întâlnire la care au luat parte reprezentanţii administraţiei locale şi reprezentanţi ai mediului de afaceri reghinean.

„Romanian Investment Zoom” un proiect internaţional
Întâlnirea face parte din proiectul „Romanian Investment Zoom” al Grupului Avangarde România, care este primul proiect internaţional axat pe localităţile de nivel doi dintr-un judeţ, ca număr de locuitori. În general, proiectele se axează pe reşedinţele de judeţ, fiind primul proiect din ţară care are focalizare specifică pe nivelul următor.  „Proiectul nostru îşi propune să facă o echipă foarte bună cu Municipiul Reghin şi cu toate instituţiile care vă vor fi alături în perioada celor şase luni în care vom organiza mai multe acţiuni; aceasta fiind prima. Acţiunile noastre vor viza interesele comune de a coopera bilateral atât din punct de vedere comercial, dar şi în asociere sau în alte forme de colaborare pentru proiectele de investiţii, pe care dumneavoastră le aveţi şi nu aţi identificat surse de finanţare. Acestea sunt două direcţii pe care noi ne-am propus să mergem. În cadrul proiectului nostru, actorii principali sunt primăriile şi o să vă explic şi de ce. Fiind un proiect internaţional, a avut nevoie de un garant al activităţilor economice şi s-a considerat că Primăria este cel mai bun actor în această propoziţie, în care poate să atragă în jurul ei atât mediul economic ce poate fi implicat în dezvoltare, dar şi echipa Primăriei, care ar putea să colaboreze pe proiectele de dezvoltare. Aşa cum noi astăzi am venit cu ambasadele, nici Primăria, nici ambasadele nu vor fi implicate în afaceri, dar cu siguranţă vor fi suportul, temelia şi baza începerii unor relaţii bilaterale. În momentul în care ai o recomandare ca şi firmă externă, că am fost acolo şi am vizitat, din partea ambasadei şi recomand să mergeţi să discutaţi, în momentul în care investitorul potenţial vine în cadrul Primăriei şi doamna primar spune „garantez pentru românul nostru că este serios şi o să îl urmăresc din umbră şi o să vă ofer şi facilităţi şi toate cele necesare pentru buna desfăşurare a dezvoltării voastre”, lucrurile se vor aşeza altfel. Iată că ne bucurăm de prezenţa domnului Pop, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş pentru că dumneavoastră nu puteţi face fără dumnealor, nici dumnealor fără dumneavoastră. Aşa cum am avut rezultate şi în alte comunităţi din România pe proiecte medii şi mici, vă rog să aveţi în vedere că suntem până mâine la prânz şi nu numai, să ne transmiteţi ideile dumneavoastră de colaborare, datele de contact, o scrisoare de intenţie şi veţi intra în acest circuit. Este de o mare valoare discuţia de astăzi, dar o valoare mai mare o va avea vizita în teren” a declarat Adriana Radu, director general al Grupului Avangarde România.

Maria Precup – optimistă în ceea ce priveşte rezultatele întâlnirii
_MG_7683Primarul Municipiului Reghin, Maria Precup, a făcut o prezentare a oraşului, declarând faptul că „Această întâlnire este organizată pentru oamenii noştri pentru a-şi putea promova produsele, să dezvoltăm relaţii economice şi comerciale. De aceea au cerut ca fiecare profil să fie reprezentat şi în funcţie de cifra de afaceri şi de numărul de angajaţi. Dorinţa celor care au reprezentat ţările aici la noi în Reghin este de a dezvolta relaţii economice şi comerciale pe toate domeniile. Sper ca relaţiile să se dezvolte şi să nu fie doar o întâlnire de curtoazie. Este un eveniment deosebit şi necesar pentru Reghin şi sperăm ca să fie benefic atât pentru dumneavoastră cât şi pentru oamenii de afaceri, dar şi pentur comunitate. Această întâlnire să se transforme în relaţii economice şi comerciale din care să câştige ambele părţi. Reghinul este un municipiu, al doilea ca număr de populaţie din judeţul Mureş, dar din punct de vedere economic consider că este cel mai dezvoltat raportat la numărul de populaţie. Avem agenţi economici care au dezvoltat afaceri foarte bune, inclusv cei din afara României care au venit şi au investit în Reghin, forţa de muncă este de bună calitate, resursele sunt din toate domeniile, fiind strategic foarte bine plasat în această zonă. Reghinul arată bine pentru că o mare parte dintre agenţii economici sunt foarte implicaţi, foarte responsabili şi serioşi. Atragerea de noi investitori nu o consideră ca un pericol pentru activitatea dânşilor, ci mai degrabă ca pe o colaborare şi o dezvoltare a relaţiilor comerciale şi economice. Sunt optimistă şi a fost o întâlnire constructivă pentru că văd că ambele părţi sunt doritoare să transforme discuţiile în realitate şi să nu fie doar o întâlnire protocolară, ci şi una practică. Sigur, după ce vor vizita agenţii economici, îşi vor dori să investească sau să avem relaţii de colaborare economice şi comerciale pentru că agenţii economici din Reghin sunt responsabili şi serioşi. Sunt convinsă că o să fie greu, dar o să avem şi beneficii materiale şi nu numai din această întâlnire” a precizat Maria Precup, primarul Municipiului Reghin.
Au urmat dialoguri, discuţii, iar oaspeţii prezenţi la Reghin şi-au prezentat ţările pe care le reprezintă.

Congo interesat de tractoarele agricole

_MG_7619
Nixon Bomoy, reprezentantul Ambasadei Congo a ales să vorbească în limba română, arătându-se interesat nu doar de partea comercial-economică, ci şi de schimbul cultural între Reghin şi Congo. Nixon Bomoy, a vorbit despre resursele pe care Congo le are „fiecare dintre cei prezenţi îşi doreşte să îşi extindă activitatea. Am ascultat intenţiile fiecăruia dintre cei prezenţi şi am observat că există interes. Congo este o ţară cu o suprafaţă de 2.345.410 kilometri pătraţi, cu mai mult de 100 de milioane de hectare de pământ arabil, care dovedeşte că este interes pentru tractoare şi maşini agricole. Potenţialul este mare în ceea ce priveşte domeniul minier, avem multe mine, chiar şi de diamente, aur, cupru etc. Avem şi potenţial şi resursă forestieră, pentru că Congo găzduieşte a doua rezervă forestieră mondială, după Amazonia. Avem multe esenţe rare în pădure, de calitate mare, care pot fi folositoare pentru fabricarea mobilei. Dacă aveţi informaţii, dacă aveţi interes, puteţi să cereţi şi punem la dispoziţie.” a precizat Nixon Bomoy.

„Sper ca în Republica Moldova să se consume cât mai multă Telemea de Ibăneşti”
Simion Botnari, secretar I, reprezentantul Ambasadei Modova, a făcut o scurtă prezentare a relaţiilor comerciale în cifre dintre Republica Moldova şi România pentru anul 2017, admirând disciplina muncii, care se realizează în această zonă. „Balanţa comercială pentru anul 2017 reprezintă circa 1,3 miliarde de lei. 700 de milioane export România, 600 de milioane export Republica Moldova. În România, Republica Moldova realizează circa 24 de procente din exporturile sale, ceea ce înseamnă că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova deja de câţiva ani. În ultimul timp, odată cu încheierea acordului de asociere între Republica Moldova şi UE, s-au intensificat foarte mult aceste raporturi comerciale, prin faptul că România este poarta de intrare a Republicii Moldova în UE, din punct de vedere comercial şi uneori şi din punct de vedere fizic, al parcursului persoanelor din Republica Moldova în UE. Totodată, avem circa 1.000 de companii cu capital românesc, care îşi desfăşoară activitatea în România. La fel avem în România circa 5.000 de companii cu capital din Republica Moldova, care la fel desfăşoară activităţi comerciale. Aici avem o diferenţă de cifre, pentru că de multe ori cetăţenii sunt din Republica Moldova, au dublă cetăţenie, şi când înfiinţează compania o înfiinţează ca şi companie românească. Sunt mai mult ca sigur că foarte uşor aţi putea dezvolta afaceri în Republica Moldova, mai ales că din companiile dumneavoastră se orientează şi spre piaţa de Est, iar Republica Moldova este vestită ca fiind o poartă bună pentru piaţa de Est. Sper ca în Republica Moldova să se consume cât mai multă Telemea de Ibăneşti pentru că este o telemea deosebită, şi în acelaşi timp, vreau să se consume şi bomboanele Bucuria, pe care sunt sigur că le cunoaşteţi, plus alte produse de calitate de la noi” a precizat Simion Botnari, secretar I, reprezentantul Ambasadei Modova.
_MG_7987
Iran – cooperare pentru gazele naturale
„Această întâlnire a fost foarte utilă, am primit multe informaţii, pe care în mod cert le voi folosi. După cum probabil ştiţi, Iranul este o ţară care dispune de resurse importante, printre altele este ţara aflată pe locul doi la rezerve de gaze naturale în lume. Am avut discuţii cu Transgaz şi cu alte companii din România şi am constatat că există posibilităţi diverse şi mari de cooperare în acest domeniu. Am avut o întâlnire cu Comisia Economică de la Parlamentul României, cu acea ocazie am constatat că este dorită o astfel de cooperare în domeniul gazelor naturale. După cum probabil ştiţi, Iranul a fost supus unor sancţiuni internaţionale, care au fost şi sunt în continuare suspendate, există un număr foarte mic de sancţiuni rămase în vigoare, ceea ce înseamnă că există cale liberă pentru cooperare. Aştept informaţiile şi date de contact de la cei care sunt interesanţi de Iran” a declarat Neda Raefipour,  atașat comercial al Ambasadei Iran.

Elveţia
„Elveţia este prezentă în România nu doar prin multinaţionalele cunoscute, ci şi prin afaceri mai mici, foarte active şi importante. Elveţia are un tratat foarte cuprinzător cu Uniunea Europeană şi în baza acestui tratat trebuie să participe cu aşa zisele fonduri de coeziune la finanţările cu fonduri nerambursabile. În cadrul unui proiect finanţat din aceste fonduri elveţiene, în 2016 – 2017 s-a făcut un proiect de promovare a legăturilor directe dintre companiile elveţiene şi cele româneşti, a avut loc un forum de afaceri la Zurich şi un forum de afaceri la Bucureşti. Proiectul a fost derulat de Camera de Comerţ Elveţia – România de la Bucureşti, în colaborare cu Camera de Comerţ Elveţia – Europa Centrală de la Zurich. S-au stabilit relaţii de comerţ, de vânzare – cumpărare între forumurile din cele două ţări şi s-a creat un joint-venture în România cu participare elveţiană, care nu e mult, dar e ceva concret. Tot în cadrul acestui proiect, s-a creat o platformă electronică de prezentare a companiilor, care este în limba engleză. Platforma este găzduită de Camera de Comerţ Elveţia – România, dacă intraţi pe site-ul Camerei veţi găsi un formular de înscriere. Este un fel de carte de vizită a fiecărei companii şi există şi o secţiune în care pot să îşi exprime domeniile de interes. Această platformă este încă în dezvoltare, înscrierea este gratuită, pentru toate firmele elveţiene şi româneşti, indiferent dacă sunt sau nu membre ale Camerei. Vă recomand să vă înscrieţi, pentru că este vizitată nu numai de firme elveţiene, ci şi de firme din alte ţări, nu neapărat europene. Este o platformă prin care vă puteţi face cunoscuţi” a declarat Barbu Mihăescu, reprezentant al Camerei de Comerţ din Elveţia.

Olanda
Bogdan Voiculescu, reprezentantul societăţii Fortis Business Management Olanda s-a declarat bucuros de prezenţa în oraşul nostru şi a ţinut să scoată în evidenţă faptul că există în Reghin oameni de bussines foarte importanţi, care au dezvoltat afaceri deosebite la Reghin. „Am adus firme olandeze în România, în general firme mici şi mijlocii, nu firme mari, nu sunt multinaţionale, doar o singură firmă a fost de nivel multinaţional, pe parte de servicii, firma Bosch Comunicaţii, care a făcut o preluare în Timişoara la un moment dat. Noi ne-am axat foarte mult pe business to business, pe parte de networking, împreună cu un partener din Olanda, dar acum avem o intrare şi în Regatul Unit, mai precis în Scoţia. Am adus firme din domeniu de transport şi logistică; olandezii sunt foarte buni pe partea de logistică, dar şi din domeniul laboratoarelor, de teste de aer, apă, sol, industria de servicii, în special pe partea de contact-center, pentru că la noi este o resursă umană bine pregătită, şi recrutare. Noi încercăm să punem proiecte pe tapet şi să facem prognoze, dar fără oameni nu se poate face nimic. Partea de înfrăţire, partea socială este  foarte importantă înainte de a face un business, pentru că înainte, trebuie să vii în zona respectivă şi să cunoşti oamenii, ceea ce facem şi noi acum şi să transmitem informaţiile şi să ne cunoaştem”, a menţionat Bogdan Voiculescu.
La rândul lor, oamenii de afaceri prezenţi la această întâlnire şi-au prezentat în linii mari afacerile pe care le conduc, fiind deschidere din ambele părţi la colaborări. Au urmat vizitele în teren, delegaţia prezentă la Reghin vizitând fabrica de instrumente muzicale „Hora”, Kastamonu, Irum, Larix, Remex, Ambisco şi Bucin Mob.
UNG_7431
Mirdatod face o investiţie de 8 milioane de euro în Reghin
Mircea Todoran, administratorul fabricii de lactate „Mirdatod Prod” din Ibăneşti a fost invitat la această întâlnire, chiar dacă nu este reghinean, însă are o strânsă legătură cu Municipiul Reghin, mai ales că urmează să facă o investiţie de 8 milioane de euro în oraşul nostru. „Pe viitor, avem de gând să facem o investiţie chiar în municipiul Reghin, care se apropie de 8 milioane de euro. E un proiect european care deja e aprobat şi suntem în faza de depunere a documentelor pentru autorizaţia de construcţie. Avem primul produs lactat românesc certificat la nivel european, cu Denumire de Origine Protejată, care se numeşte „Telemeaua de Ibăneşti.” Avem intenţia să colaborăm cu oricine pentru a putea vinde produsele noastre şi de a le valorifica cât mai bine. Astăzi, avem 130 de angajaţi şi am terminat anul 2017 cu o cifră de afaceri de peste 8 milioane de euro” a declarat Mircea Todoran în cadrul întâlnirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*