Lunca Bradului are o nouă faţă datorită primarului Petru Vultur, fără datorii şi executări silite

Petru Vultur este un primar atipic, care nu are nicio teamă de a spune lucrurilor pe nume, este un om extrem de realist care e conştient că nu toţi cei ce te laudă îţi sunt prieteni, la fel cum nu toţi cei ce te critică îţi sunt duşmani. A intrat în politică în anul 2009 în Partidul Social Democrat, unde a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei la nivel de comună, apoi în februarie 2012 a trecut la P.N.L. A candidat la funcţia de primar din patriotism local pentru a schimba eticheta de codaşi ai judeţului „Am vrut să nu mai fim arătaţi cu degetul şi puşi la colţ”, motiv pentru care nu a candidat pe lista de consilieri la alegeri pentru că şi-a spus „ori voi fi ales primar, să pot face o schimbare pentru comuna mea, ori nu mă interesează altă funcţie”. Primăria Lunca Bradului a încheiat anul financiar cu excedent bugetar şi în interviul care urmează, am încercat să aflăm mai multe despre gândurile cu care Petru Vultur, încheie cei patru ani de mandat la „cârma” comunei.

Reporter: Ce a făcut Petru Vultur în ultimii patru ani?
P.V.: Din vara anului 2012, după ce am preluat mandatul de primar, am plătit datoriile fostei conduceri până aproape la finalul anului 2013 şi apoi am început să implementăm proiecte, să obţinem autorizaţii, avize şi am organizat licitaţii pentru a realiza investiţiile cele mai stringente de care avea nevoie comuna. Spun asta pentru că, din păcate, în Lunca Bradului până am devenit eu primar, prea puţin s-au realizat lucrări de investiţii cu documente şi care să se  finalizeze fără probleme. Vestea bună este că, în sfârşit, am câştigat procesul cu Petrişor Teslovan, care a fost trimis în judecată pentru nereguli descoperite de procurorii DNA, cât timp a fost edil-şef, la o serie de lucrări executate pe raza comunei. Avem hotărâre definitivă şi irevocabilă de la Curtea de Apel Tîrgu-Mureş şi avem sechestru asiguratoriu pe un prejudiciu de 4 miliarde de lei vechi, care s-a imputat, domnilor Petrişor Teslovan, Mândru şi Bogat Mugurel. Dar şi aşa, chiar dacă am pornit la drum cu un handicap, am realizat o serie de proiecte din care aş vrea să amintesc cele mai importante. Am implementat un proiect important de înlocuire a conductei principale de apă pe o lungime de 4,2 km, care implică schimbare de hidranţi, bazine şi vane de control, toate din bugetul local, am demarat lucrările în 2015 şi sper ca până la alegerile locale din iunie să fie finalizate. Am făcut un proiect pentru un sediu nou de primărie pentru că noi momentan, ne desfăşurăm activitatea într-o clădire, pentru care plătim chirie unei persoane fizice din Tîrgu-Mureş, care a revendicat şi primit aceast imobil. Am licitat acest proiect şi l-am dat în lucru deoarece avem un complex pe care l-am achiziţionat, l-am întăbulat cu terenul aferent. Edificiul în acest moment este în construcţie şi va fi transformat în sediu de Primărie. Termenul de finalizare a execuţiei este 2018, dar noi preconizăm că o vom da în folosinţă în cursul acestui an pentru că avem toate sumele necesare investiţiei. Nu mai avem datorii la Administraţia Financiară şi nici executări silite. Lângă viitorul sediu, am amenajat o piaţă de zi pentru comerţ şi o piaţă pietruită pentru comercializarea de cereale. Am împrejmuit o serie de spaţii care erau insalubre, am renovat bazinul de 500 mc de captare a apei, din care distribuim apa pe raza localităţii prin cădere liberă. Am achiziţionat o maşină de intervenţie ISU, am realizat un proiect de schimbare a iluminatului stradal cu leduri în Lunca Bradului şi va urma la Sălard şi Neagra.

Rep: Vizitând comuna, am observat că a-ţi sprijinit şi Bisericile din comună şi Căminele Culturale care se ridică la standardele vremii?

P.V.: Da, aşa este, am încercat în măsura posibilităţilor să sprijinim toate lăcaşurile de cult, am renovat Căminele Culturale de pe raza localităţii şi am igienizat Căminul Cultural din satul Neagra, am ajutat cultele pentru a construi o capelă mortuară pe raza localităţii.

Rep: În ce stadiu sunteţi acum cu apa? Ştim că în 2012, reprezentanţii SANEPID-ului  au intenţionat să sisteze apa de pe raza localităţii Lunca Bradului?

V.P.: Da, aşa este, eu m-am opus atunci deoarece am argumentat că avem foarte multe blocuri în comună şi o să devină un focar de infecţie şi am hotărât împreună cu Consiliul Local, să distribuim apă nepotabilă la cetăţeni. Să retehnologizezi o staţie de tratare a apei, este un proiect de anvergură, care necesită timp. Dar am urmat paşii conform legii şi am demarat proiectele pentru reabilitarea staţiei de epurare şi de  tratare a apei şi retehnologizare a staţiei, deoarece este foarte veche, însă sunt foarte multe avize care trebuie obţinute şi durează. Momentan, noi captăm apa din pârâul Ilva şi o depozităm într-un bazin de captare din care distribuim apa pe raza localităţii. În acelaşi proiect avem cuprinsă şi schimbarea coloanei de apă din zona centrală fiindcă este foarte veche şi avem o extindere de canalizare pe zona Luncani (zona Gării). Proiectul este în derulare, va fi supus la licitaţie şi este vorba de o conductă de 5,9 km.

Rep: De ce nu este cuprinsă comuna Lunca Bradului în Master Planul de dezvoltare al judeţului Mureş?

P.V.: Nu suntem incluşi pentrru Defileul Mureşului Superior, nu este considerat ca fiind o zonă defavorizată, însă vom avea foarte mari probleme din această cauză. În primul rând, reţeaua de canalizare va trebui să o suportăm din bugetul local, deoarece casele din comună sunt împrăştiate pe ici colo şi nu este eficient să tragi o conductă de canalizare pe o lungime de câţiva km. Nu că nu ar fi utilă însă nu este eligibil. Dar noi, oricum, am întocmit proiectul, îl vom depune la PNDR, pe fonduri europene, deoarece avem un proiect integrat şi canalizarea şi retehnologizarea staţiei de tratare a apei prin pompe de înaltă presiune, mai avem cuprinse drumurile de pe raza localităţii centru de comună care trebuie asfaltate pe o suprafaţă de 4,5 km, sunt depuse sub formă de licitaţie pe SEAP. Prima etapă cuprinde asfaltări în Lunca Bradului şi în localitatea Neagra şi aparţinător satul Sălard, însă acolo nu putem interveni deoarece acolo e vorba de drumuri forestiere care aparţin de Romsilva. Noua legislaţie cere ca drumurile să fie întăbulate şi e foarte greu să iei un drum forestier de la Ocolul Silvic şi să îl treci pe UAT. Am realizat asfaltări de trotuare, iar  pentru 2016 avem cuprins tot la capitolul investiţii în derulare 1,2 km de asfaltare şi trotuare pietonale. În schimb, pe zona centru, pe DN578, Drum European, pe care nu putem amplasa trotuare deoarece nu avem unde şi nu ne permite nici legislaţia, nici CNADR, fiindcă avem parapeţi, asfalt, rigolă şi stânca. Noi am vrut să pavăm rigola cu plăci de beton, dar nu s-a admis acest lucru de la Direcţia de Drumuri, deoarece rigolele sunt realizate pentru preluarea apei şi dacă le acoperim ar putea să intervină procesul de colmatare.

Rep: Am văzut că faceţi parte din Grupul de Acțiune Locală (GAL) Defileul Mureşului Superior, care elaborează şi implementează Strategia de Dezvoltare Locală a teritoriului format din zece comune. Ce înseamnă acest lucru pentru Lunca Bradului?

P. V.: GAL-ul este o asociatie nonguvernamentală, ce are ca scop promovarea şi dezvoltarea intereselor cetăţenilor prin crearea unor condiţii optime, menite să contribuie la ridicarea nivelului de trai, diminuarea dezechilibrelor economice, sociale şi culturale, recuperarea întârzierilor în dezvoltarea zonelor defavorizate şi prevenirea producerii de noi dezechilibre, sprijinirea persoanelor aflate în prag de excluziune socială şi a tinerilor, în toate domeniile de activitate. Iar aici, comuna Lunca Bradului are o prioritate faţă de celelalte comune. Lunca Bradului şi Aluniş suntem comunele defavorizate în ceea ce priveşte numărul persoanelor beneficiare de ajutor social, avem rata şomajului mare din lipsa locurilor de muncă. Conform acestor criterii, în cadrul GAL-ului vom beneficia de Programul POC (Programul Operational Competitivitate 2014-2020) pentru mediul rural, de bani nerambursabili cu o cotă parte de finanţare din partea Primăriei şi a locuitorilor pentru reabilitări şi termoizolaţii a clădirilor din comună, însă cetăţenii, pentru a beneficia de banii europeni, trebuie să aibă întăbulată proprietatea cu extras CF.

Rep:  Faptul că vreţi să finalizaţi proiectele în derulare, ar însemna o nouă asumare pentru încă un mandat de primar?

V.P.: Da, aşa este, am intenţia de a candida pentru un nou mandat, la alegerile locale din luna iunie. Eu am o vorbă foarte directă „Dumnezeu cu noi!” Dacă voi fi ales, foarte bine, dacă nu vine altul şi continuă ce am început. Şi dacă nu, facem ca ceilalţi care au fost în mandatul trecut, lasă Primăria în faliment şi la revedere.

2 comentarii

  • Buna ziua. Da intradevãr s-a desvoltat mult comuna Lunca Bradului.Din pãcate eu urmez stirile precedente din Spania. Felicitãrile mele Domnule primar.Sper cã intr-o zi voi putea intoarce citeva zile in natalul meu unde am copilãrit ca sã pot pune si eu niste flori pe cimitirul strãmosii mei frat etc. Sã stit cã mie dor de Voi. Vã doresc numai cele bune in sãnãtate pace si in buna lui Dumnezeu.

  • NEVOIA DE A GĂSI VINOVAŢI PENTRU UN NOU MANDAT CU REALIZĂRI 0.

    Un citat celebru spune cam aşa: ” caracterul unui om nu se arată in momente de confort, ci in cele de schimbare si controverse” ştiţi bine dragi cetăţeni că acest om a fost pe post de marionetă in cei 4 ani secretara a coordonat totul si ea a fost primarul comunei nu Vultur Petru un om fără caracter. Iar legat de articolul publicat de dvs toate sunt minciunele cu nerusinare spuse de dna secretară nu de edil pentru că nu are el vocabularul necesar de a comunica aşa.
    Când realizările in 4 ani sunt =0 este mai bine sa gãsim vinovați împroscând in vechea conducere, nu e mai bine dacă moare capra mea sa moară şi a vecinului dar nu una ci toate 10 🙂 …este mult mai ușor așa şi destul de greu să scoți in evidenţă faptul că după vechea conducerea ai rămas cu clădirea unde o să fie sediul noii primarii, multe alte proiecte care nu le-ai facut din orgoliu şi încăpăţânare că sunt rămase de ei, şi de ce sa le continui eu căposul învățat de doamna „primar”. 🙂 mă tot întreb oare chiar aşa de puțin am evoluat intelectual ca sã facem ce trebuie pentru că aşa trebuie? Sau poate mai degrabã, din cauză că nu ne place ceea ce suntem şi unde am ajuns şi poate nu ne gãsim sensul, trebuie să controlăm viața altei persoane mai norocoase să ieșim in evidentă cu ceva ce nu am reușit niciodată prin fapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*