An plin de realizări pentru administraţia locală a comunei Gurghiu

Odată cu venirea iernii administraţiile locale oferă o importanţă deosebită asigurării căldurii în instituţii. De această problemă s-a ocupat şi primarul comunei Gurghiu, Laurenţiu Dumitru Boar, care a asigurat lemne de foc pentru toate şcolile şi grădiniţele de pe raza comunei, dar pe lângă acestea a oferit şi sprijin financiar.

Dacă ar fi să luăm pe rând fiecare localitate în parte, aparţinătoare comunei Gurghiu şi să amintim doar câteva dintre lucrările realizate în decursul acestui an, am realiza că locuitorii comunei au parte de un primar destoinic.

Exemplu de bună convieţuire oferit de cultele din Gurghiu

Începem cu localitatea Gurghiu unde s-a reabilitat exteriorul Căminului Cultural, s-au pietruit străzile laterale şi s-a pavat curtea şcolii generale din localitatea Gurghiu. Un lucru de o mare importanţă este faptul că au fost depuse două proiecte pentru finanţare din fonduri europene, şi-anume reabilitarea Colegiului Silvic Gurghiu în valoare de 500 de mii de euro şi reabilitarea drumului DC 10 Gurghiu – Comori. Un alt proiect face referire la reabilitarea Uliţei Mici din Glăjărie, cât şi amenajarea centrului din acelaşi sat în valoare de 1 milion de euro, dacă acest proiect va fi finanţat.

Vor începe lucrările de pavare în curtea celor două blocuri de pe strada Republicii

Toate parohiile de pe raza comunei au primit sprijin din partea administraţiei locale. Tot la capitolul culte, este de consemnat faptul că parohia greco catolică va primi teren pentru construirea unei biserici în localitatea Gurghiu. Totul pentru a fi aplanate conflictele între culte. „Biserica ortodoxă din Gurghiu a fost construită de enoriaşii greco catolici care erau majoritari în acele timpuri, dar pe parcurs s-a trecut la ortodoxism, nemaivrând să-şi schimbe acum religia, fiind botezaţi şi cununaţi la ortodocşi. Avem doi preoţi tineri, atât ortodox cât şi greco catolic şi pot spune că mă bucură faptul că ei se înţeleg şi nu au vrut să ajungă la conflicte, instanţă şi cheltuieli, aşa cum s-a întâmplat în localitatea Caşva unde mulţi ani s-au judecat. Din acest motiv încercăm să-i ajutăm pe greco catolici să-şi construiască un lăcaş de cult, să le acordăm o suprafaţă de teren unde să fie amplasată această biserică” a declarat Laurenţiu Boar, primarul comunei Gurghiu.

Tot la realizările din acest an intră şi casa mortuară care s-a dat în folosinţă, aceasta putând fi utilizată de toţi enoriaşii indiferent de cult.

În cursul anului, fiecare sat din comună a beneficiat de diverse lucrări

Trecând pe hartă peste râul Gurghiu, ajungem în Adrian, localitate unde în acest an s-a reabilitat Căminul Cultural atât în interior cât şi exterior, iar drumurile au fost reparate spre bucuria locuitorilor.

În satul Caşva s-au pietruit toate străzile laterale şi s-a lucrat intens la drumul forestier Similoaia. Tot în acest sat au fost realizate două poduri şi un zid de sprijin de apărare de mal.

Urcăm din Caşva în Păuloaia, unde şi aici s-a construit un zid de sprijin, s-au pietruit drumurile laterale şi totdată s-a făcut un drum nou de aproximativ 500 de metri de balast. Pentru ca bucuria locuitorilor să fie cu adevărat împlinită, au fost demarate lucrările pentru construirea unui Cămin Cultural care lipsea cu desăvârşire din localitate şi de care locuitorii duceau lipsă.

În satele Larga de Jos, Larga de Sus şi Fundoaia, administraţia locală a executat lucrări de pietruire a drumurilor a străzile laterale. O lucrare importantă în această zonă a fost repararea drumului forestier Osoi. Tot pe parte de infrastructură rutieră intră amenajarea a două drumuri laterale pe o distanţă de circa 800 de metri.

În Glăjărie toate cele 37 de străzi laterale au fost pietruite. S-a trecut la modernizarea totală a Căminului Cultural din Glăjărie atât partea interioară cât şi exterioară. „Glăjărenii pot beneficia de servicii medicale într-un cadru modern având în vedere faptul că dispensarul medical a trecut prin etapa modernizării. După realizarea terenului multi sport, era nevoie de un grup sanitar, obiectiv ce a fost dus la îndeplinire. Drumul forestier Cracul Mic pe o distanţă de 710 metri şi drumul forestier Cracul Mare pe o distanţă de 2 km au fost balastate şi s-au curăţat şanţurile şi rigolele” a declarat Laurenţiu Dumitru Boar, primarul comunei Gurghiu.

Sunt pe punctul de finalizare la lucrările de introducere a apei potabile în Orşova Pădure, Orşova Sat, cât şi în Comori şi se continuă cu extinderea reţelelor stradale din Orşova şi Orşova Pădure. Şi aici s-a construit un zid de apărare de mal în zona Răcoţeşti.

Trecând în calendar aceste evenimente realizate în acest an, la capitolul planuri de viitor intră pietruirea drumului Gurghiu – Comori – Sânmihai. „Aici, în Comori, din cauza numărului mic de copii, aceştia sunt transportaţi la alte şcoli şi grădiniţe din comună, astfel că s-a trecut la reabilitarea şcolii din Comori pentru ca aceasta să poată intra în conservare” a conchis primarul comunei Gurghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*