Cârje Valeria transformă de 35 de ani copiii, în oameni morali pentru societate

DSC_0729Valeria Cârje a absolvit Liceul Pedagogic din Tîrgu-Mureş promoţia 1980, şi au trecut exact 35 de ani de atunci. Cât de uluitor zboară, la urma urmelor, timpul. Şi mereu îi vine să spună „parcă a fost ieri”. Dar, de fapt, anii s-au tot adunat, şi acest ,,ieri” se îndepărtează mereu, pe măsură ce trece vremea.

 

Privind în urmă la terminarea acestui an şcolar, la ora bilanţului, învăţătoarea Valeria spune că tot timpul, în toată viaţa, a căutat să fie un om corect, să trăiască prin efortul propriu, prin munca sa, a căutat mereu să-şi câştige pâinea cu demnitate, să fie în pas cu noul. S-a perfecţionat pentru a putea contribui la creşterea nivelului de pregătire al elevilor săi. Cum a reuşit? A iubit copiii, prin muncă şi implicare, s-a străduit întotdeauna să ajungă la sufletele lor, pentru a le modela caracterul şi direct sau indirect a ajutat la schimbarea multor destine.

 

Cei mai frumoşi ani i-a petrecut în comuna natală, Chiheru de Jos

 

S-a născut în 27 ianuarie 1961, în comuna Chiheru de Jos, a absolvit Liceul Pedagogic din Tîrgu-Mureş, după care a intrat în învăţământ ca profesor de Limba Română, suplinitor în satul Urisiul de Sus. În ciuda navetei şi a condiţiilor incomparabile cu cele din sistemul de învăţământ din zilele noastre, învăţătoarea îşi aminteşte că tocmai acei ani îi consideră cei mai frumoşi din viaţa ei „Eram un colectiv tânăr şi aveam un elan spiritual incredibil, am fost formaţi să instruim, să educăm şi acesta era singurul lucru care conta” mărturiseşte învăţătoarea. Apoi din 1982 până în 1990 şi-a desfăşurat activitatea la catedra Şcolii Generale din Chiheru de Jos, unde a avut ocazia să formeze câteva generaţii de elevi, ajunşi azi oameni respectaţi în societate, ingineri, silvicultori, farmacişti, doctori şi chiar judecători.

Învăţătoarea l-a avut elev chiar pe fratele ei, inginerul silvic Pop Sorin. Prin metode subtile, cu har şi cu mult tact pedagogic a reuşit să educe generaţie după generaţie cu multă dăruire şi dragoste, transformând copiii de ieri, în oamenii morali ai societăţii de azi. „Bucuria cea mai mare este când întâlnesc foştii elevi, azi părinţi, care mă tratează cu acelaşi respect şi recunoştinţă. Copiii nu uită. Chiar dacă acum trăim alte vremuri, în care poate ne confruntăm uneori cu o lipsă de disciplină şi perseverenţă, eu cred că nu sunt de vină copiii. Ei sunt nucleul în care se răsfrânge tot ce se întâmplă în afara şcolii şi noi, cu migală, zi de zi, educăm şi ne străduim să îi aducem pe drumul cel bun, la fel ca râul care curge lin numai în matca lui” a precizat Valeria Cârje.

 

A format 9 generaţii de elevi şi mai are 9 ani până la pensionare  

Valeria Carje a mai incheiatAL 35 lea an din cariera cu   absolventii  clasei a III a A

În 1990 s-a transferat la Reghin la Şcoala Generală Nr.3, azi Liceul Tehnologic „Petru Maior”. Învăţătoarea a încercat întotdeauna să ducă elevii în excursii la casele memoriale ale celor mai importanţi poeţi şi scriitori ai Poporului Român, începând de la Mihai Eminescu, Ion Creangă, Liviu Rebreanu până la George Coşbuc sau Mihail Sadoveanu, pentru a cunoaşte literatura şi poezia la ea acasă. Toate astea pentru a-i face pe copii „să înţeleagă mai uşor limba română şi să descifreze tainele ei” explică Valeria. De-a lungul carierei didactice învăţătoarea a parcurs toate gradele didactice, şi-a completat studiile, a obţinut titlul de profesor în învăţământul primar, a participat la o mulţime de module de perfecţionare şi este la curent cu toate noutăţile în materie de învăţământ primar. Încheie încă un an şcolar cu clasa a III-a A, formată din 27 de elevi promovaţi şi mai are 9 ani până la pensionare.

În viaţa personală, Valeria este căsătorită din anul 1981 cu profesorul de chimie-fizică Victor Cârje, împreună având doi copii. Fiica Anca este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş şi asistent doctor la aceaşi universitate. Băiatul, Horia Adrian, este student în ultimul an la Facultatea de Inginerie Energetică din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*