
Saşii din Reghin au sărbătorit a 26 – a ediţie Mai Fest
În data de 9 mai peste 500 de saşi din Reghin şi împrejurimi au sărbătorit Mai Fest-ul care marchează şi ziua mamei în comunitatea germanilor. Noutatea evenimentului a constat în faptul că parada portului popular şi programul artistic anul acesta nu au mai avut loc la Pădurea Rotundă, ci în centrul municipiului. Invitaţii de seamă ai saşilor anul acesta au fost Hans Schebesch, viceconsulul Germaniei la Sibiu, Martin Bottesch, preşedintele Forumului German pe Transilvania Hans Bruno Frohlich, protopopul evanghelic de Sighişoara şi curatorul Adolf Hügel, care au fost primiţi cu căldură şi prietenie de primarul Reghinului, Maria Precup şi preotul evanghelic local Johann Zey. Absenţii motivaţi de anul acesta de la Mai Fest au fost oficialităţile din Germania şi Austria care din cauza unor suprapuneri de evenimente pe data de 9 mai nu au mai reuşit să onoreze invitaţia comunităţii săseşti.
Pe scena Mai-Fest-ului au evoluat amsamblurile de dansuri populare germane, maghiare şi româneşti cu care ne-am obişnuit la ediţiile din ultimii ani.
Poneii şi Fanfara Reghinului nelipsiţi de la Mai Fest
Locul tradiţional al debutului sărbătorii de Maifest a fost curtea Bisericii Evanghelice din Reghin, după care cei prezenţi au asistat la o slujbă religioasă oficializată de părintele Johann Zey. Slujba, la care au asistat şi primarul municipiului Reghin, Maria Precup şi Martin Bottesch, preşedintele Forumului German din Transilvania şi Hans Bruno Frohlich protopopul evanghelic de Sighişoara. Hans Schebesch, viceconsulul Germaniei la Sibiu a ajuns mai târziu şi a aşteptat terminarea slujbei în curtea bisericii unde a schimbat impresii cu mai mulţi oaspeţi veniţi din ,,Ţinutul Reghinului” (Uila, Ideciu de Jos, Ideciu de Sus, Logic, Petelea şi Batoş). La finalul slujbei religioase preotul evanghelic a oferit din partea parohiei ca simbol de ziua mamei buchete de flori pentru Maria Precup primarul municipiului, Carola Frohlich din Sighişoara şi câte un buchet pentru femeile de afaceri Violeta Oltean şi Bucin Lucia.
Parada spre locaţia programului artistic al MaiFest-ului i-a avut şi de această dată în frunte pe Kotzer şi Casandra, poneii omului de afaceri Kroner Zoltan nelipsiţi de la fiecare paradă de MaiFest secondaţi de Fanfara Municipiului Reghin condusă de Papoy Alexandru care a intonat imnurile României, al Saşilor al Germaniei şi chiar o polkă. ,,E un eveniment care de la an la an primeşte tot mai multă importanţă şi mă bucur că toţi cetăţenii municipiului chiar dacă nu sunt parte componentă a etniei săseşti, participă la acest eveniment. Este şi normal pentru că trecutul Reghinului este foarte legat de saşi care au fost predominanţi aici. Arhitectura de care ne bucurăm astăzi din centrul istoric al municipiului este specific săsească şi noi avem datoria de a proteja patrimoniul cultural pe care l-am moştenit şi cu care ne mândrim” a precizat primarul Maria Precup.
Robert Zajzon a fost premiat cu o medalie de merit
Moderatorul evenimentului a fost Robert Zajzon, preşedintele Forumului German din Reghin, care a recunoscut că ideea de a reorganiza Mai Fest-ul aici a pornit de la Bachman Ernest care, acum 25 de ani, imediat după înfiinţarea Forumului German din Reghin a avut această iniţiativă care coincide cu ziua de naştere a Forumului German din municipiu. ,,Astăzi Reghinul este centrul unei zone care ţine de la Sibiu până la Bistriţa. Este o zi deosebită nu numai pentru noi, comunitatea germană, ci pentru tot municipiul Reghin. Din partea Forumului German pot să vă spun că ne bucurăm foarte mult că există asemenea serbări, noi credem că pe lângă limba română, limba maghiară şi limba germană are încă un loc în România şi în special în Transilvania. Ne dorim ca această limbă să se păstreze şi să fie vorbită în continuare, de aceea susţinem învăţământul în limba germană şi manifestările culturale cu iz german. Totodată dorim ca patrimoniul naţional săsesc să fie pus în valoare şi cunoscut de cât mai multă lume” a subliniat Martin Bottesch, preşedintele Forumului German pe Transilvania. După discursurile oficialităţilor Martin Bottesch, preşedintele Forumului German pe Transilvania a oferit o medalie preşedintelui Robert Zajzon pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în cadrul Forumului German. ,,Această medalie vreau să o arăt tuturor reghinenilor prezenţi, vă mulţumesc pentru aprecieri şi vă promit că această medalie va sta la loc de cinste la sediul forumului nostru” a declarat emoţionat premiantul. Ultimul oficial care a luat cuvântul a fost protopopul evanghelic Hans Bruno Frohlich, din Sighişoara pe care evenimentul l-a inspirat la un discurs poetic din opera lui George Coşbuc „Când Dumnezeu te are drag, Şi te ia-n paza milei sfinte, Ca arme de-a lupta ‚nainte, Nu-ţi dă nici pietre, nici ciomag, Când Dumnezeu te are drag, Îţi dă pricepere şi minte!”. Vreau să vă felicit pentru ceea ce faceţi aici în Reghin, în primul rând pe doamna primar, pe reprezentanţii Forumului German, pe cei de la Biserica Evanghelică şi pe cadrele didactice care promovează învăţământul în limba germană. Dumnezeu să vă ajute!”. Programul artistic a fost prezentat anul acesta de educatoarea Anabella Holircă şi elevul Paul Lung elev în clasa a VIII-a la secţia germană. Spectacolul a cuprins dansuri populare şi poezii care au pus în valoare patrimoniul săsesc, organizatorii declarând că prin aceste manifestări vorbitorii de limbă germană din Reghin sunt o punte de legătură între România şi Germania. ,,Am sărbătorit azi cea de-a 26 a sărbătoare a Mai Fest-ului pentru prima dată în centrul municipiului şi nu a fost o idee rea pentru că aşa am fost mai aproape de pulsul străzii şi au putut urmări reghinenii de orice etnie cum sărbătorim ziua Mai Fest” a declarat Johann Zey preotul evanghelic din Reghin.