„Un ban pentru cerşetor, profit pentru traficant”

Centrul Regional Tîrgu Mureş din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane şi Direcţia Poliţia Locală Tg.Mureş a lansat în data de 3 aprilie, Campania locală de prevenire  a exploatării prin cerşetorie intitulată „Un ban pentru cerşetor, profit pentru traficant!”.

Prin implementarea acestei campanii se urmăreşte informarea şi sensibilizarea grupului ţintă cu privire la existenţa traficului de persoane sub forma exploatării prin obligarea la practicarea cerşetoriei, dar şi schimbarea atitudinii opiniei publice pentru a nu rămâne indiferentă la situaţia minorilor exploataţi prin această formă de către persoanele adulte sau chiar de către rude.

Implementarea campaniei va fi în perioada aprilie 2015 – noiembrie 2015, timp în care vor fi întâlniri cu tinerii minori din cadrul unităţilor şcolare de pe raza Mun.Tg.Mureş şi a localităţilor din imediata apropiere a municipiului, unde au fost identificate zone pretabile acestui tip de exploatare. Se vor avea în vedere şi întâlniri cu specialişti, pentru cunoaşterea şi respectarea prevederilor legale din domeniul traficului de persoane, popularizarea liniei telefonice HELP LINE 0 800 800 678 şi a apelului de urgenţă 112, dar şi pentru stabilirea coordonatelor de intervenţie concretă asupra cazurilor identificate.

Prin implicarea activă a specialiştilor celor două instituţii şi a voluntarilor Direcţiei Poliţia Locală, vor fi organizate şi acţiuni în spaţiul public în care se consumă acest tip de exploatare, pentru diseminarea materialelor de prevenire unui public larg, în vederea descurajării acestei forme de exploatare.

Campania a avut la bază statistica primului semestru al anului 2014, unde, din totalul de 448 de victime, un nr. de 19 victime au fost exploatate prin obligarea la cerşetorie, lucru posibil din cauza lipsei educaţiei şi a condiţiilor normale de locuit, insecurităţii economice şi financiare, deficienţelor fizice sau psihice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*