De Sfântul Ilie, Dinu Cotoi va dezveli un bust a lui Avram Iancu la Dedrad
Se apropie sărbătorile pascale şi am poposit la Batoş pentru a realiza un interviu cu primarul comunei Dinu Cotoi, un gospodar în toată regula care a demonstrat în două mandate de primar că poate să rezolve cele mai stringente probleme edilitar gospodăreşti ale comunei, pentru ca Batoşul să prospere. Premiat de Trustul de Presă ,,Ambasador” pentru etica profesională şi sclipirea de strateg în administraţie, Dumitru Cotoi face parte din galeria sufletelor frumoase pe care locuitorii din Batoş le-au pus la păstrare în colţurile inimilor. Batoşul nu a avut niciodată un primar care să stăpânească atât de bine domeniul administrativ şi care prin simţul practic foarte dezvoltat să aducă atât de multă valoare şi confort celor peste 4000 de locuitori ai comunei.
Reporter: În urmă cu două săptămâni aţi demarat o acţiune de curăţenie pe drumul ce leagă municipiul Reghin de satul Dedrad, iar săptămâna trecută aţi răspuns prezent la o acţiune de împădurire între Batoş şi Monor, alături de actorul Marcel Iureş? Sunteţi de invidiat pentru energia debordantă şi pentru spiritul de iniţiativă, ce s-a întâmplat mai exact?
Dinu Cotoi: Da, este adevărat, am început anul în forţă şi cred că e din ce în ce mai mult nevoie de puterea exemplului şi vă spun sincer mă simt excelent de fiecare dată când îmi permite timpul să fac muncă de voluntariat. Într-adevăr am participat alături de membrii Asociaţiei Tăşuleasa şi şcolarii de pe raza comunei noastre la o împădurire cu circa 700 de puieţi de stejar şi frasin, pe un teren alunecos. Acolo m-am împrietenit cu marele actor Marcel Iureş voluntar şi el în Asociaţia Tăşuleasa, după care am participat cu musafirii noştri la o degustare de vin la Batoş la crama ,,Liliac”. Acţiunea de împădurire a fost, de fapt, o răsplătire a gestului pe care l-au făcut membrii Asociaţia Tăşuleasa pentru şcolarii din comuna Batoş în perioada sărbătorilor de iarnă din 2014, când au donat pentru aceştia 500 de pachete cu dulciuri şi obiecte de igienă personală.
Rep: Cum aţi creiona ultimul mandat de primar în câteva realizări de care credeţi că îşi vor aminti locuitorii comunei mult timp?
D.C.: În primul rând aş sublinia asfaltarea drumului dintre localităţile Batoş şi Uila, pe o suprafaţă de 7.120 de metri un drum necesar, care înainte de reabilitare era aproape impracticabil, proiect plătit integral din fonduri guvernamentale. O altă realizare o consider cumpărarea şi reabilitarea clădirilor de interes public, din toate satele aparţinătoare comunei precum: Cămine Culturale, Şcoli şi Grădiniţe, iar în satul Goreni am reuşit chiar construirea unei Şcoli şi a unei Grădiniţe de la A la Z. Toate aceste investiţii au fost realizate din bugetul local mai puţin Şcoala Generală din Dedrad unde se lucrează în acest moment, care urmează să beneficieze de o finanţare din fonduri europene. În toamna anului trecut am reuşit să achiziţionăm Căminul Cultural din Uila şi să îl reabilităm parţial, urmând să punem la punct bucătăria şi să construim grupuri sanitare unde, nutrim speranţa, că odată cu alocarea noilor fonduri europene pentru dezvoltare rurală vom putea şi noi accesa suma necesară finalizării acestui proiect.
Rep: Este cuprinsă comuna dvs. în Master Planul de Dezvoltare al judeţului Mureş?
C.D.: Da, însă pentru reţeaua de apă nu a mai rămas decât satul Uila, deoarece în celelalte localităţi avem introduse apa din mandatul trecut. Momentan se fac lucrări pentru o extindere de reţea de apă de la Batoş spre satul Uila. Deşi suntem cuprinşi în master plan noi nu putem aştepta până în 2018 să curgă apă pe conductele oamenilor aşa că am demarat noi un proiect, am găsit finanţare de la Guvernul României şi sperăm să primim în continuare sumele necesare pentru finalizarea lucrării. În toamna anului 2014 am instalat o staţie de repompare a apei, am introdus o conductă în pământ pe o distanţă de 4 km şi ne-au mai rămas circa 3 km şi să facem un rezervor de captare a apei în Uila. Oricum ne bucurăm că suntem cuprinşi ca şi administraţie locală în master planul judeţului pentru înfiinţare reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Batoş şi suntem optimişti că anul viitor vom semna contractul de finanţare.
Rep: Ce procent de încasare a taxelor şi impozitelor locale aţi înregistrat în 2014?
D.C.: Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor pe 2014 de la cetăţenii comunei şi agenţii economici a fost de 92%. Am recuperat o sumă de bani importantă motiv pentru care ţin să le mulţumesc colegilor de la serviciul taxe şi impozite.
Rep: Cum staţi cu investitorii la nivel de comună?
D.C.: În ceea ce priveşte investitorii pot să vă dau veşti bune, pe lângă faptul că avem în comună fabrică de oţet, producători de mere, moară, cramă de vinuri, brutărie, magazin de materiale de construcţii, medic stomatolog, cabinet veterinar, pot să vă spun că până în luna iunie vom avea la Goreni o benzinărie unde se vor distribui carburanţi, care îi va scuti pe şoferii din comună să facă deplasări la Reghin pentru a-şi alimenta rezervoarele autoturismelor. Tot la acest capitol pot să vă spun că am dat o locaţie în chirie pentru un cabinet medical uman în Dedrad şi o altă veste bună este legată de faptul că o firmă din Reghin va amenaja în vechiul dispensar un Cămin de Persoane Vârstnice cu o capacitate de 30 de paturi.
Rep: Am aflat că anul acesta bugetul comunei este mai mic cu 14 miliarde de lei vechi decât anul trecut, va afecta acest inconvenient actele culturale tradiţionale de pe raza comunei ?
D.C.: Este adevărat, dacă anul trecut bugetul a fost de 38 de miliarde de lei vechi, anul acesta am primit cu 14 miliarde mai puţin, însă vom face cheltuieli minime şi tot le vom organiza în limita posibilităţilor actele cuturale tradiţionale specifice fiecărui sat. Totodată vom susţine ansamblurile folclorice, asociaţiile culturale şi echipa de fotbal ,,Gloria Goreni”. Ca şi noutate anul acesta cu ocazia sărbătorii de Sfântul Ilie în 19 iulie vom organiza la Dedrad începând cu ora 11.00 o ediţie a ,,Fiilor satului”, moment la care va fi dezvelit un bust al memorandistului Avram Iancu şi o troiţă în centrul satului, care coincid cu împlinirea a 70 de ani de când satul a fost repopulat cu români din foarte multe localităţi din Transilvania. Astfel la eveniment vom invita toţi primarii de pe raza judeţului din comunele care au avut locuitori care au hotărât să se stabilească în 1945 în Dedrad după plecarea saşilor în Germania. Vom organiza o paradă a porturilor populare urmată de o paradă militară în premieră care va culmina cu spectacol folcloric în aer liber la care invitatul special va fi domna Veta Biriş, iar moderatorul spectacolului va fi îndrăgitul solist de muzică populară Ciprian Istrate a cărui soţie este fiică a satului Dedrad.