Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare

 • Legea privind comercializarea produselor alimentare este o inițiativă a PNL, care pune în valoare capitalul autohton și producția agricolă locală. PNL este și un partid Național, nu doar Liberal, motiv pentru care este de datoria sa să consolideze cu responsabilitate această abordare politică de care are nevoie România.
Proiectul de lege pentru modificarea  şi completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare (Pl-x nr. 798/2015) a fost inițiat de un grup de 8 deputați liberali:  Nini Săpunaru, Cristian Chirteș, Marin Anton, George Scarlat, Costel Șoptică, Stelian Dolha, Gheorghe Tinel, Dumitru Verginel Gireadă și Vasile Iliuță.
• PNL a asigurat transparență în elaborarea propunerii legislative
După luni de zile de dezbateri cu toți factorii implicați în cadrul subcomisiilor organizate în Comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, acest proiect a convins și a fost adoptat, miercuri 8 iunie 2016, în plenul Camerei Deputaților, cu 293 de voturi.
La adoptarea acestui proiect de lege au avut un rol deosebit numeroasele consultări publice, precum și amendamentele pe care le-au formulat asociațiile LAPAR și PROAGRO, dar și reprezentanții retailerilor din România.
• Legea privind comercializarea produselor alimentare vine în sprijinul producătorilor autohtoni cât și a cetățenilor.
• Legea corectează, în acord cu Politica Agricolă Comună elaborată de Comisia Europeană (în mandatul Cioloș), mecanismele de consum care dezavantajează/discriminează producătorii locali. (Regulamentul UE nr.1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului – articolul 2 litera (m) „lanț scurt de aprovizionare” înseamnă un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și de dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători, procesatori și consumatori” )
• Legea NU afectează în niciun fel libera concurență, ci o potențează la nivel local conform politicii europene, beneficiind inclusiv de suportul Consiliului Concurenței.
Potrivit acestui proiect de lege magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în week-end.    Importanța acestui proiect de lege rezultă din faptul că producătorii români vor putea comercializa în supermarketuri produse românești într-un procent semnficativ mai mare decât în prezent, iar consumatorii români vor putea consuma produse autohtone proaspete de calitate superioară.
• ”Lanțul scurt” înseamnă aprovizionarea din proximitatea locală/regională.
Potrivit proiectului de lege, lanţul scurt de aprovizionare este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi.
• Pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conţinut de acestea.
Proiectul de lege prevede obligativitatea comercianţilor – persoane juridice autorizate – ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern.
Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respectă alte prevederi importante din lege, precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producători, nu ai voie să impui un preţ minim pe piaţă, cum s-a întâmplat până acum. Sunt amendaţi cu sume între 100.000 – 150.000 de lei şi în caz de abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului.
• Prin această lege este eliminată taxa pe raft, ceea ce va duce la scăderea preţurilor la produsele comercializate în supermaketuri.
• Legea are un impact major asupra agriculturii, ca motor important al economiei naționale. Este o șansă extraodinară pentru producătorii locali de a fi puși în valoare și de a revitaliza economia rurală și de a se organiza în grupuri de cooperatori și cooperative agricole.
• Nu se vor închide magazinele în week-end, acea prevedere din proiect a fost eliminată.

Deputat PNL Circumscripția 28 Mureș
Cristian Chirteş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*