Provocare artistică inedită: Artiștii creează fără vedere în cadrul proiectului „Blind Seven”
Artiști din toată țara sunt invitați să exploreze limitele creativității lor printr-un experiment unic care implică renunțarea la principalul simț folosit în artele vizuale: văzul.
Celula de Artă lansează un nou apel deschis pentru proiectul „Blind Seven,” o continuare a seriei de performance-uri artistice inovatoare începută în 2018. Între 7 august și 2 septembrie, artiștii vizuali sunt provocați să participe la o experiență artistică unică, în care șapte artiști vor lucra succesiv la o singură lucrare fără a vedea ceea ce au creat predecesorii lor. Această provocare, inspirată de mișcarea Dada, pune accent pe explorarea și depășirea limitelor impuse de văz, invitând artiștii să se bazeze pe alte simțuri și pe imaginația lor.
Arta vizuală, repusă în contextul simțurilor non-vizuale
Proiectul „Blind Seven” aduce o noutate importantă: implicarea activă a persoanelor nevăzătoare. Pentru prima dată în istoria acestui eveniment, publicul nevăzător va putea participa direct, atât ca spectatori, cât și prin activități special adaptate nevoilor lor. În timpul performance-ului, persoanele nevăzătoare vor avea acces la o narațiune sinestezică transmisă prin căști, care le va descrie procesul de creație în timp real, acompaniată de muzică live improvizată de actorul și muzicianul Marin Grigore.
O expoziție pentru toate simțurile
Pe lângă performance-ul artistic, „Blind Seven” va include o expoziție inedită, realizată în colaborare cu Asociația Nevăzătorilor din România. Adriana Boruna, curatoarea nevăzătoare a expoziției, va selecta lucrări care să fie accesibile și relevante pentru persoanele nevăzătoare, adresându-se simțurilor tactile, auditive, olfactive și/sau gustative. Expoziția va fi deschisă publicului începând cu 15 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Nevăzătorilor, și va rămâne accesibilă timp de 2-3 săptămâni.
Un apel deschis pentru artiști
Artiștii din toată țara sunt invitați să se înscrie în proiectul „Blind Seven” și să propună trei schițe pentru lucrări care să îmbine diferite simțuri non-vizuale. Fiecare lucrare trebuie să fie însoțită de un concept scris, menit să ofere o experiență imersivă pentru persoanele nevăzătoare. Înscrierea este gratuită, iar cei șapte artiști selecționați vor fi remunerați pentru munca lor.
Un dialog deschis între artiști și public
Proiectul va include și două ateliere speciale. În primul, Adriana Boruna, Andreea-Eliza Petrov, și alte persoane nevăzătoare vor dialoga cu artiștii și publicul despre relația persoanelor nevăzătoare cu arta și lumea vizuală. În al doilea atelier, participanții vor învăța mai multe despre performance și vor avea ocazia să picteze fără a folosi văzul.
Un proiect cultural inovator
„Blind Seven” este realizat de Celula de Artă în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România și este co-finanțat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, în cadrul Programului „București 565 Conexiuni Urbane” 2024. Acest proiect nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB, dar aduce în atenție o abordare inovatoare a artei vizuale, deschizând noi orizonturi de explorare artistică.
Pentru mai multe detalii și înscrieri, artiștii interesați pot accesa site-ul ARCUB.