La Sâncraiu de Mureș se va construi o creșă cu fonduri europene

Deoarece educatia timpurie este esentiala pentru a construi baze solide pentru viitor, reprezentantii comunei Sancraiu de Mures au depus spre finantare la ADR Centru un proiect de construire cresa pentru numarul din ce in ce mai crescut de copii din comuna. Proiectul al carui contract de finantare a fost semnat de catre Budian Petru Ionut, primarul Comunei Sancraiu de Mures si domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru, va asigura accesul sporit la educatie timpurie a copiilor din comuna. Fondurile necesare pentru acest proiect cu o valoare totala de aproape 9 milioane lei, sunt alocate din Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, Prioritatea 6 –  Actiunea 6.1.

Prin contractul de finantare semnat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si Comuna Sancraiu de Mures, prin parteneriatul dintre UAT Sancraiu de Mures si Scoala Gimnaziala Comuna Sancraiu de Mures, se va construi o noua unitate educationala pentru copiii din satul Nazna.Realizarea acestui proiect va dezvolta infrastructura de invatamant anteprescolar din localitate, asigurand un cadru adecvat pentru educatia prescolara, ingrijirea corespunzatoare a copiilor din comunitate, precum si cresterea gradului de participare a copiilor. Cu o valoare totala de 8.918.633,18 lei, din care 3.143.481,47 lei finantare nerambursabila pentru construirea primei crese din localitatea Nazna din Comuna Sancraiu de Mures, judetul Mures, proiectul se va finaliza in februarie 2028.

”Accentul pus pe educatia timpurie si anii prescolaritatii este foarte important deoarece aceasta este perioada in care copiii se dezvolta rapid, iar actiunile intreprinse de societate si parinti acesti ani ai copilariei au o influenta puternica si de durata asupra progresului unui tanar. La nivel regional avem depuse pe aceasta linie 14 cereri de finantare, cu o  valoare totala de peste 188 milioane lei. 

Cinci proiecte sunt deja semnate,  alte cinci cereri se regasesc in faza de selectie sau pe lista de rezerva si inca 3 vor fi contractate curand. Vom investi astfel aproape 12 miliaane euro in invatamantul anteprescolar si prescolar din Regiunea Centru.

Proiectul semnat vine ca raspuns la o necesitate locala si va asigura conditiile vitale pentru o infrastructura educationala potrivita in satul Nazna din Comuna Sancraiu de Mures. Este cel de-al doilea contract semnat intre ADR Centru si aceasta comuna, primul fiind finantat prin POR 2014-2020, tot pentru o cresa, si s-a finalizat recent. Aceste doua crese vor optimiza nivelul de pregatire al copiilor pentru scoala, vor facilita accesul la educatie anteprescolara si vor diminua riscul de abandon scolar prin intelegerea necesitatii educatiei pentru un viitor mai bun al copiilor din comuna”, a declarat domnul Simion Cretu, director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*