Oportunități Erasmus+ la Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Palatul copiilor Miercurea Ciuc este o unitate de învățământ de stat cu personalitate juridică fiind specializată în activități extrașcolare/nonformale, ce desfășoară acțiuni instructiv-educative, prin care participanții își aprofundează cunoștințe, dezvoltându-și astfel priceperi și deprinderi potrivit vocației fiecăruia prin valorificarea timpului liber al copiilor și implicarea acestora în proiecte educative.

Misiunea instituției este promovarea unui învățământ deschis, flexibil, care să asigure accesul nediscriminatoriu la toate cercurile de activitate, în perspectiva formării abilităților și competențelor pentru realizarea succesului în viață, precum și oferirea posibilităților de atingere a unor performanțe înalte, dar și de a promova identitatea personală prin promovarea multiculturalității. O instituție care oferă educație elevilor din toate ciclurile de predare: preșcolar, primar, gimnazial și liceal, fiind o instituție incluzivă, deschisă pentru problemele comunității.

Palatul Copiilor Miercurea Ciuc este o instituție de învățământ mozaicată, acesteia fiindu-i afiliate încă 3 filiale: Filiala Bălan (zona geografică a orașului minier Bălan alături de comunele și satele învecinate, o zona defavorizată d.p.d.v economic și demografic), Filiala Gheorgheni (zona bazinului demografic Gheorgheni cu satele și comunele învecinate) și Filiala Toplița (ce deservește comunitățile din cadrul depresiunii Giurgeului, orașele, comunele și satele din jurul Mun. Toplița, granița de nord a județului Harghita).

Ce este Acreditarea Erasmus+? Acreditarea Erasmus reprezintă instrumentul prin care organizațiile și instituțiile pot participa într-un mod continuu în cadrul programului Erasmus+ 2021-2027, oferindu-le anual acces simplificat la finanțare în cadrul Acțiunii-cheie 1, proiecte de mobilitate. Acordarea acreditării Erasmus confirmă faptul că organizația aplicantă este capabilă să implementeze un plan de dezvoltare strategică pe termen mediu sau lung. Pentru aceasta, organizația candidată elaborează un plan de punere în aplicare a unor activități de mobilitate de înaltă calitate, denumit Plan Erasmus, ca parte a unui efort organizațional mai amplu de a-și gândi strategic dezvoltarea.[1]

Acești pași i-am realizat și noi, o mână de cadre didactice îndrăznețe, la Palatul Copiilor Miercurea Ciuc, obținând în anul calendaristic 2023 Acreditarea Erasmus+, cu numărul 2022-1-RO01-KA120-SCH-000105105, pentru domeniul Educație Școlară. Primăvara aceluiași an a fost oportunitatea de a depune prima cerere de finanțare, care a fost și câștigată, drept pentru care așa începe aventura Erasmus+ la noi în instituție.

Proiectul nostru a primit numele generic „Diversity in Culture & Education”, traducerea fiind „Diversitate în cultură și Educație”, având în vedere numărul mare de oferte educaționale din cadrul instituției.

În cadrul primului an de finanțare, am deschis lista activităților cu o mobilitate de grup, cu 11 elevi și două cadre didactice, în orașul Manavgat din regiunea Antalya a Turciei, precum și o mobilitate de tip „job-shadowing” (stagiu de observare) pentru alte trei cadre didactice ale instituției, în perioada 27-31 Mai 2024.

Gazda mobilității noastre a fost BAŞARI KOLEJI ORTAOKULU o instituție de învățământ privată, care oferă educație de cea mai înaltă calitate în orașul Manavgat al Turciei.

Agenda mobilității noastre a fost una încărcată, atât cu activități instructiv-educative în cadrul orelor de curs ale școlii gazdă, cât și cu vizite ce au presupus cunoașterea și familiarizarea cu istoria și civilizația turcească, dar și cu cea romană.

Activitățile instructiv-educative au fost atent gândite, pentru a satisface nevoile intelectuale ale copiilor participanți, dintre acestea amintim exercițiile-joc de cunoaștere, lecții de informatică ce au cuprins tehnici începătoare de programare și inteligență artificială. Pe lângă latura tehnică a mobilității, vedeta a fost limba engleză, unde participarea la aceste ore ne-a clarificat unele dificultăți care au fost puse în discuție. Nu trebuie să uităm nici de latura artistică, fiindcă limbajul universal al muzicii și al artelor plastice,  ne-a făcut să ne simțim mai relaxați și încrezători, descoperind multe asemănări ale celor două arte între poporul român și cel turc.

Programul încărcat al vizitelor culturale pentru cunoașterea istoriei și civilizației locale, au cuprins: Moscheea din Manavgat (a treia cea mai mare moschee din Turcia), Teatrul Antic al lui Aspendos și Templul lui Apollo din orașul Side, cascada de pe râul Manavgat, cascada Duden, centrul istoric al orașului Antalya, precum și alte locuri frumoase.

Pe tot parcursul călătoriei noastre, am realizat un jurnal de călătorie, prin intermediul fotografiilor și a unor scurte texte, pe care le-am publicat în mediul online pe pagina de Facebook a Clubului Copiilor Toplița[2], unde puteți găsi mai multe fotografii din timpul mobilității noastre.

A fost o experiență inedită, plină de noutate și entuziasm, care ne-a purtat mii de kilometri peste mări și țări, unde am întâlnit oameni de o amabilitate aparte, care sunt mereu cu zâmbetul pe buze.

Negrea Gheorghe Alin

Profesor coordonator Erasmus+

Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

[1] https://www.erasmusplus.ro/acreditarea-erasmus

[2] https://www.facebook.com/ClubulCopiilorToplita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*