Expoziție ,,Între Cer și Pământ – Cămașa cu altiță,, la Muzeul Etnografic din Reghin
Muzeul Etnografic ,,Anton Badea,, din Reghin găzduiește în data de 19 iunie, de la ora 16.30 expoziția ,,Între Cer și Pământ – Cămașa cu altiță,,.
Program:
Deschiderea și prezentarea expoziției, Roxana Maria Man, manager Muzeul Etnografic
Prezentarea culegerii de folclor din Idicel Sat ”Sub poală de codru verde” autor Mărioara Bârsan, prezintă domnul scriitor Nicolae Băciuț și doamna Maria Borzan, cercetător etnograf
Șezătoare cu grupul din Reghin, coordonator Daniela Bugnar
,,Cămașa, parte a portului popular tradițional românesc, este o imagine a lumii și reprezintă un act de creație după modelul Facerii Lumii. Cămașa cu altiță este o variantă a cămășii încrețite la gât de tip carpatic care aparține străvechiului fond iliro-traco-dacic, care s-a purtat în sud -estul Europei așa cum arată reprezentările sculptate pe monumentele din antichitate.
Un simbolismul cosmic al satului este reluat în fiecare cămașă cusută de femeile de altădată cu grijă pentru a avea protecție și fertilitate. Cămășile lor ne arată că acestea nu puteau trăi decât într-un spațiu deschis către înalt, în care comunicarea cu lumea cealaltă era mijlocită prin ritual.
Conținând un simbolism al centrului cămașa repetă cosmogonia. Legătura între Cer și pământ este găsită în dimensiunea sacră a existenței în Lume, creată și recreată cu puterea înnoitoare a sacrificiului.,, spune Roxana Maria Man, managerul Muzeului Etnografic.