Interpreții de Folclor au Uimit Publicul la Festivalul „Valeria Peter Predescu” din Bistrița
Marele Premiu a rămas în județ, fiind câștigat de Ioana Măgherușan din Bistrița-Năsăud
Zilele acestea, Bistrița a fost gazda Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu”. 21 de tineri interpreți de folclor din toată țara au concurat pentru a-și demonstra talentul și pasiunea pentru muzica populară românească. Cei mai valoroși dintre aceștia au urcat joi, 16 mai pe scenă pentru a-și primi premiile oferite atât de juriul de specialitate, cât și de public.
Opt dintre tinerii interpreți participanți în concurs au primit premii din partea juriului de specialitate: Andrei Gaidoș – Sălaj, Iulia Vlad – Maramureș, Daria Costea – Alba, Ana Anuțoiu – Hunedoara, Sabrina Aiacoboaie – Botoșani, Delia Gandore – Vaslui, Simina Maria Popescu – Gorj și Alexandra Pițu – Giurgiu.
Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, a declarat:
„O ediție excepțională, deși a avut numărul 13 și se spune că numărul 13 este un număr cu ghinion, dar nu, nu a fost deloc o ediție cu ghinion, din contră a fost o ediție reușită, o ediție extrem de valoroasă, în primul rând prin valoarea concurenților care au venit la Bistrița din cele mai frumoase zone folclorice ale țării. Pot spune că ediția din acest an a fost, poate, una dintre cele mai valoroase din ultimele ediții ale Festivalului Valeria Peter Predescu. Mă bucur foarte mult că am avut concurenți valoroși și că misiunea juriului a fost una dificilă, aceea de a selecta cei mai buni dintre cei foarte buni, adică nu a fost deloc o misiune ușoară și mă bucur, de asemenea, că timp de două zile, această sală a Centrului Cultural Dacia ce poartă numele Valeriei Peter Predescu a fost plină până la refuz. Este încă un semn că la Bistrița avem un public minunat pentru folclor, că bistrițenii iubesc cântecul neamului nostru adevărat, din orice zonă, dar ce m-a bucurat cel mai tare a fost că fiecare concurent a fost răsplătit, pe parcursul evoluției lor, cu aplauze.”
Marele Premiu a rămas anul acesta în județul Bistrița-Năsăud, fiind câștigat de Ioana Măgherușan, o tânără de 22 de ani, studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Ioana Măgherușan, sursa foto: Cristina Vlasa
Alexandru Pugna a adăugat:
„Ne bucurăm că în Bistrița-Năsăud există interpreți foarte valoroși, dovadă fiind că trofeul rămâne acasă și în acest an, dar acest lucru cred că nu face altceva decât să îi oblige pe acești laureați să continue și să meargă pe acest drum al respectării folclorului adevărat. Interpreți foarte buni, cu un repertoriu minunat, așa cum este și laureata din acest an. Ea ne-a impresionat, în primul rând, prin sensibilitatea interpretării, a cântat absolut extraordinar, impresionant, ni s-a făcut pielea de găină ascultând-o, a cântat cu extrem de multă dulceață și cu multă sensibilitate.”
Toți artiștii au fost acompaniați de Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” condusă de dirijorul Horațiu Cigu. Pe lângă piesele proprii, fiecare concurent a avut de prezentat în concurs o piesă din repertoriul regretatei Valeria Peter Predescu.
Alexandru Pugna a subliniat importanța interpretării cântecelor din repertoriul Valeriei Peter Predescu:
„Excepțional, premiul pentru cea mai bună interpretare a unui cântec din repertoriul Valeriei Peter Predescu nu a rămas la Bistrița, ci a fost câștigat de o interpretă din altă zonă, din Maramureș, dar este îmbucurător faptul că absolut toți s-au prezentat minunat și au fost unii dintre ei care au cântat mai bine cântecul Valeriei Peter Predescu decât cel din repertoriul propriu. E un semn că au muncit și că s-au străduit să interpreteze cum se cuvine cântările Valeriei.”
După acordarea premiilor, pe scenă a urcat Grupul Vocal Tradițional „Valeria Peter Predescu”, urmat de câștigătoarea trofeului precedentei ediții de festival – Maria Pavelean. Ștefan Negru, câștigătorul trofeului din 2018, și Georgiana Păduraru, deținătoarea premiului 1 din 2013, care au oferit publicului un recital special. Seara s-a încheiat cu momentele artistice susținute de Leontina Pop, Anghelina Timiș-Lungu și Viorica Flintașu. Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.