Proiect de Cooperare: Promovarea Patrimoniului Cultural din Teritoriile GAL Dealurile Târnavelor și GAL Defileul Mureșului Superior

Un parteneriat pentru conservarea și valorificarea tradițiilor locale

În această săptămână, a fost lansat proiectul „Cooperare pentru promovarea patrimoniului cultural din teritoriile GAL Dealurile Târnavelor și GAL Defileul Mureșului Superior”. Acest proiect, ce se va desfășura până în luna februarie a anului 2025, urmărește să evidențieze și să conserve tradițiile și obiceiurile din cele două zone de acțiune locală.

ANDREEA CÎMPEANU – manager GAL Defileul Mureșului Superior

Dorim să culegem poze vechi din teritoriu, care să reprezinte tradiții vechi care se făceau de către oameni și să le publicăm într-un album foto, care va fi expus la Muzeul Județean Mureș din Târgu-Mureș și Muzeul Etnografic din Reghin, iar din câte am înțeles în Lunca Bradului există un muzeu și vrem inclusiv la acel muzeu să fie. Totodată, vrem să promovăm obiceiurile și tradițiile prin niște videoclipuri reprezentative, în care să vină oameni care încă țin aceste obiceiuri și să ne explice cum păstrează tradițiile. Vom avea și activități comune, șezători și niște festivaluri.

FLORENTINA CĂLUGĂR – manager GAL Dealurile Târnavelor

Este în teritoriul nostru prima acțiune comună, de fapt și seminarul este o acțiune comună pentru că şi noi am venit de la Saschiz; va fi în satul Țopa de fapt șezătoarea, în comuna Albești, pentru că acolo este un grup care păstrează foarte bine tradițiile și obiceiurile, în data de 14 mai, de la ora 16, și vor fi 10 participanți de la noi din teritoriu și 20 identificați în teritoriul GAL Defileul Mureșului Superior. O să mai mai avem o Sărbătoare a Tradițiilor și Obiceiurilor locale, tot așa ca activitate comună, aceea va fi la noi în teritoriu, am programat-o pentru data de 16 august. Restul activităților sunt mai mult cu prestatori externalizați, vom avea câteva filme frumoase de prezentare a tradițiilor și obiceiurilor, un studiu pe care îl realizează cei de la Muzeul de Istorie din Târgu-Mureș – Secția de Etnografie, iar la finalul proiectului o să facem și o campanie de promovare a rezultatelor.

LUCREȚIA CADAR – președinte GAL Defileul Mureșului Superior

Prin acest proiect, se vor realiza 10 standuri din lemn, care vor deservi producătorii locali și care vor fi amplasate în piața de pe malul Mureșului, cea duminicală din Deda, având astfel posibilitatea cei care produc legume, au brânzeturi, au lactate, tot felul de zarzavaturi sau fructe, să vină și să le vândă, și având locul lor fiecare pentru a putea fi la dispoziția celor care vizitează piața. Și nu sunt puțini la număr, deoarece piața din Deda este cunoscută, din Toplița până în Reghin o altă piață atât de mare nu există, și în acest fel putem să ne promovăm producătorii noștri și produsele noastre.

Implicarea comunității și a autorităților locale

Proiectul se bazează pe implicarea activă a comunității și a autorităților locale. Prin intermediul primarilor din comunele incluse în teritoriile GAL, se vor identifica persoanele interesate să participe la activitățile proiectului. Totodată, prin intermediul rețelelor de socializare și a anunțurilor publice, se încurajează participarea cât mai largă a locuitorilor din comunități.

Proiectul de cooperare pentru promovarea patrimoniului cultural din teritoriile GAL Dealurile Târnavelor și GAL Defileul Mureșului Superior reprezintă o oportunitate deosebită pentru conservarea și valorificarea tradițiilor locale. Prin implicarea activă a comunității și a autorităților locale, acest proiect promite să aducă beneficii durabile și să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunii.

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*