Lansare apel de proiecte pentru dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic din regiunea centru cu un buget de peste 8 milioane euro fonduri europene

Peste 8,5 milioane euro sunt alocate pentru finantarea infrastructurii si serviciilor educationale din invatamantul profesional si tehnic prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027. In calitate de Autoritate de Management pentru Programul ”Regiunea Centru” (PR Centru), Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru lanseaza apelul de proiecte de tip competitiv cu termen limita de depunere, pentru dezvoltarea infrastructurii si serviciilor educationale pentru invatamantul profesional si tehnic din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Proiectele se vor finanta prin Actiunea 6.2 Cresterea gradului de participare la invatamantul profesional si tehnic, care este inclusa in Prioritatea de Investitii 6 – ”O Regiune educata”, din Programul ”Regiunea Centru”.

Potentialii solicitanti din mediul urban si rural pot depune proiecte prin care solicita finantarea investitiilor necesare pentru construirea, extinderea, reabilitarea, modernizarea si dotarea unitatilor de invatamant profesional si tehnic, precum si pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor reabilitate sau modernizate. Ca si activitati conexe se vor finanta si activitatile de formare a personalului, precum si activitatile de cooperare ce implica un partener dintr-un alt stat membru UE.

Vedem din ce in ce mai multe exemple in jur care ne arata cat de esentiala este educatia pentru dezvoltarea personala a fiecarui individ și pentru un viitor mai bun pentru el si pentru societate. Nivelul de educatie este factorul cheie al dezvoltarii deoarece contribuie la dezvoltarea sanatoasa a comunitatii, sustinerea, dezvoltarea si diversificarea activitatii economice, cresterea productivitatii muncii, creand premisele, pe termen lung, pentru existenta unui nivel mai ridicat de trai si de calitate a vietii.

     Digitalizarea accelerata a economiei si societatii, tranzitia industriala si tranzitia verde, toate necesita un efort substantial din partea institutiilor ce propun strategii si politici de dezvoltare, pentru crearea de noi specializari, competente, adaptarea curriculelor la evolutia tehnologica si nevoile in schimbare ale economiei regionale. Toate aceste provocari, la care se adauga tinta de a atinge cel putin 40% grad de participare la invatamantul profesional si tehnic, nu se pot realiza fara o infrastructura corespunzatoare. In anul 2020 la nivelul Regiunii Centru, erau inscrisi in scoli profesionale 15 916 elevi, peste 8 274 elevi erau inrolati in invatamantul postliceal si de maistri, iar 26 903 elevi studiau in licee cu profil tehnic, de resurse si servicii. O provocare a sistemului de invatamant profesional si tehnic din regiunea noastra este adaptarea constanta la evolutia tehnologica si la nevoia de competente pe care le solicita economia locala.

      Mediul privat din regiune investeste deja in tineri si in invatamantul dual, programul Erasmus finanteaza proiectele de mobilitate in domeniul educatiei si formarii profesionale, iar acest apel al Programului Regiunea Centru va genera infrastructura adecvata de studiu, completand astfel premisele necesare pentru cresterea numarului de elevi ce vor dobandi simultan cunostinte teoretice si practice”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Interventiile operatiunii vor avea in vedere cresterea participarii la invatamantul profesional si tehnic (obiectiv asumat la nivel national si regional) atat prin investitii in crearea unor medii de invatare mai atractive, cu tehnologii si echipamente moderne, dar si prin facilitarea accesului elevilor din mediul rural la unitatile de invatamant. Prioritare sunt investitiile in unitatile de invatamant care formeaza sau dezvolta/introduc calificari in domenii cerute pe piata muncii si dezvolta parteneriate solide cu mediul de afaceri, dar si cele care faciliteaza accesul elevilor din mediul rural/medii defavorizate la oferta educationala a unitatilor de invatamant profesional si tehnic. Invatamantul profesional si tehnic in Romania este reglementat de Legea Educatiei Nationale si cuprinde: invatamantul profesional, invatamantul liceal tehnologic si invatamant postliceal. Conform legislatiei in vigoare, invatamantul secundar superior si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii din anul 2020, grupa mijlocie pana cel mai tarziu in anul 2023, iar grupa mica pana in anul 2030.

Prezentul apel isi propune sa creasca sansele de acces la o educatie de calitate, inclusiv prin reducerea inegalitatilor teritoriale, in special pentru elevii provenind din grupuri defavorizate, elevii cu cerinte educationale speciale si comunitati marginalizate. Interventiile acestui apel vizeaza finantarea invatamantului de masa, cu accent pe sustinerea integrarii si incluziunii elevilor cu cerinte educationale speciale (CES) in invatamantul de masa atat prin investitii in infrastructura (accesibilizarea acesteia), cat si prin activitati si servicii care pot contribui la prevenirea si combaterea/eliminarea segregarii. Astfel, interventiile vor contribui si la cresterea integrarii si incluziunii elevilor cu cerinte educationale speciale in invatamantul de masa, prin asistarea unitatilor de invatamant pentru crearea conditiilor necesare scolarizarii acestor elevi.

Expertii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din cadrul Serviciului Helpdesk va pot oferi gratuit informatii referitoare la Programul Regiunea Centru, precum si indrumare si consiliere pentru pregatirea cererii de finantare. Ne puteti contacta pe adresa de e-mail helpdesk@adrcentru.ro sau puteti transmite direct un mesaj catre Serviciul Helpdesk al ADR Centru completand formularul de solicitare de informatii disponibil la adresa: https://www.regiocentru.ro/solicitari-de-informatii/.

Cererile de finantare pentru toate prioritatile lansate in cadrul PR Centru se vor depune exclusiv prin aplicatia electronica MySMIS2021/2021+, link: https://mysmis2021.gov.ro/.

Alba Iulia, 29.03.2023

Informatii tehnice privind apelul de proiecte 6.2 – Invatamantul profesional si tehnic.

Apelul este de tip competitiv, cu termen limita de depunere a cererilor de finantare.

Perioada de depunere a proiectelor pentru acest apel de proiecte: 29.05.2024, ora 12:00 – 30.09.2024, ora 12:00.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 8.596.642 euro, din care sprijin FEDR 7.307.146 euro si 1.289.496 euro cofinantare nationala.

Valoarea minima eligibila a unui proiect este de 400.000 euro, iar valoarea maxima eligibila a unui proiect nu poate depasi 5.000.000 euro.

Solicitanti eligibili in cadrul acestui apel de proiecte pot fi unitatile administrativ-teritoriale aflate pe teritoriul Regiunii Centru (judetele: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu), atat din mediul rural, cat si din mediul urban si parteneriatele intre acestea si:

·         unitatea de invatamant subiect al cererii de finantare

·         unitatile de cult din cadrul cultelor recunoscute in Romania. 

Toate detaliile si documentele aferente apelului, Ghidul specific si anexele sale se gasesc pe pagina Actiunii 6.2: https://www.regiocentru.ro/actiuni/6-2-cresterea-gradului-de-participare-la-invatamantul-profesional-si-tehnic/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*