
Proiectul „Sate Sănătoase” din comuna Beica de Jos continuă să îmbunătățească viața comunității
Activitățile din cadrul proiectului „Sate Sănătoase” din comuna Beica de Jos din județul Mureș continuă să aducă beneficii semnificative locuitorilor, cu sprijinul partenerilor din Norvegia. În prezent, partenerii norvegieni se află într-o vizită de monitorizare a proiectului, fiind a doua vizită a lor în această comună. Una dintre cele mai notabile realizări ale proiectului a fost achiziționarea unei Ambulanțe de tip A1, care facilitează accesul la serviciile medicale pentru persoanele vârstnice și cu dizabilități.
Managerul proiectului, Mircea Nechiti, subliniază importanța acestui demers: „Am început activitatea pe îngrijirea bătrânilor prin aducerea acestor persoane, cu dizabilități și vârstnici, la medicul de familie sau am avut și cazuri când am transportat medicul la dânșii acasă, pentru că aceasta este de fapt utilitatea ambulanței. Și astăzi, doamna doctor este aici și sunt planificați pacienți, să vină la control și să-i ajutăm.”
Primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan, este mulțumită de progresul realizat: „Suntem aproape pe finalul proiectului, deja trebuie să ajungă și scaunul ginecologic și cel stomatologic. Tot ceea ce ne-am propus în acest proiect, am realizat, deocamdată suntem conform graficului.”
În cadrul activităților „Mama și Copilul”, femeile primesc informații utile, consiliere și sprijin, iar în același timp, beneficiază de o „Cutie a Bebelușului”, cu diverse produse care să le vină în ajutor.
Koreck Mária, președintele Asociației „Divers”, explică: „De obicei, discutăm dacă au avut probleme la naștere, ce probleme sau provocări au în creșterea copilului, copiii sunt până la trei ani maxim, deci aceste mame sunt în grupul țintă la această activitate. Acum o să punem accent și pe hrănirea adecvată a copiilor, pentru că am constatat că acest lucru este destul de deficitar, foarte multe mămici, ca să fie liniște, în orice moment hrănesc copilul mic, ceea ce nu este bine, și nici ceea ce mănâncă mai târziu, după laptele mamei, nici acolo nu este întotdeauna adecvat. O să primească și „Cutia bebelușului”, pentru că avem niște criterii, dar cei care se potrivesc primesc un mic ajutor, constând în materiale igienico-sanitare pentru copil, scutece, lapte praf, medicamente.”
De asemenea, în cadrul proiectului „Sate Sănătoase” s-au realizat lucrări de reabilitare la Dispensarul Medical Uman din Căcuciu.

Maria Moldovan, primarul comunei Beica de Jos, adaugă: „Partea ce am avut-o de realizat prin proiect, două cabinete medicale, unul ginecologic și unul medicină de familie, cu sala „Mama și Copilul”, băi, sunt finalizate. Pe un alt proiect, lucrăm pe POR, la reabilitarea energetică, adică exteriorul dispensarului.”
Partenerul din Norvegia, Fundația Bente Aid, este prezent în comuna Beica de Jos pentru a monitoriza implementarea proiectului și va întocmi un raport la final.
Bente Heuch, președintele Fundației Bente Aid Norvegia, subliniază: „Cred că cea mai importantă parte, pe lângă materialele fizice, este ceea ce s-a făcut pentru mame și copii, văzând toate scutecele, cutiile cu mâncare și echipamentele de îngrijire pentru copii; dentistul care a fost angajat, aici vorbim despre îngrijirea dinților atât pentru copii, cât și pentru adulți, și asta este, de asemenea, legat de ceea ce mâncăm, pentru că nu poți să ai dinți sănătoși, dacă mănânci mâncare nesănătoasă, și acesta este un mesaj foarte important. Apoi, faptul că există activități prin care tinerii, fete și băieți, învață despre contracepție, este foarte important din punctul meu de vedere.”
Proiectul „Sate Sănătoase” vine în sprijinul persoanelor din comunele Beica de Jos și Chiheru de Jos, precum și din localitatea Habic a comunei Petelea. Implementat de Primăria comunei Beica de Jos, împreună cu Asociația Divers din municipiul Târgu-Mureș și Fundația Bente Aid din Norvegia, proiectul este finanțat în cadrul programului „Provocări în sănătatea publică la nivel European” – Mecanismul financiar SEE 2014-2021.
