Siguranță și Empatie în Școli: Proiectul „Învață să iubești, nu să lovești!” lansat de Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Reghin

Comportamentele agresive și violența în școli devin din ce în ce mai preocupante în societatea noastră modernă. Cu toții suntem martori ai impactului pe care acestea îl au asupra tinerilor și asupra mediului educațional în general. Cu toate acestea, există speranță și soluții. Ministerul Educației, împreună cu comunitatea locală și o serie de parteneri, au lansat un program ambițios de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar, sub numele de „ÎMPREUNĂ PRINDEM CURAJ”.

Obiectivul acestui program este clar definit: crearea unui mediu sigur și primitor pentru toți cei implicați în educație. Aceasta implică nu doar siguranța fizică, ci și cea emoțională, precum și promovarea comunicării deschise și transparente, dezvoltarea unui mediu incluziv și a unui program educațional stimulant. Pentru a atinge aceste obiective, programul se bazează pe patru piloni principali:

  1. Relații interpersonale pozitive: Programul vizează îmbunătățirea relațiilor dintre personalul școlii, familie și elevi. Aceasta se realizează prin sesiuni de consiliere și informare, precum și prin participarea la evenimente comunitare și programe de educație parentală.
  2. Promovarea non-violenței: Elevii sunt încurajați să își dezvolte abilități sociale și emoționale și să adopte comportamente pro-sociale. Acest lucru se realizează prin jocuri și activități de coeziune de grup, educație prin artă și dramatizare, precum și ateliere de management al emoțiilor.
  3. Responsabilitate și conștientizare: Elevii sunt educați cu privire la consecințele actelor de violență, fiind încurajați să raporteze incidentele și să devină martori activi în prevenirea violenței.
  4. Parteneriate și colaborare: Programul se bucură de sprijinul unor parteneri cheie, precum autorități locale, instituții de învățământ superior și organizații neguvernamentale. Această colaborare extinsă este vitală pentru implementarea eficientă a inițiativelor propuse.

Un exemplu concret al acestui efort este proiectul „Învață să iubeștim nu să lovești!”, inițiat de Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Reghin. Acest proiect a fost selectat în cadrul programului național și propune o serie de activități menite să promoveze non-violența și să consolideze relațiile interpersonale pozitive în comunitatea școlară.

Procesul de selecție a fost o reală provocare, dar roadele n-au întârziat să apară. Astfel, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” a ocupat prima poziție în clasamentul celor 22 de proiecte depuse în județul Mureș. Criteriile de selecție care au adus succesul acestui proiect au fost, probabil, atractivitatea activităților pe care le propune echipa de proiect.

Printre activitățile incluse în cadrul acestui proiect se numără ateliere de management al emoțiilor, activități artistice și teatrale, dezbateri și întâlniri cu specialiști în domeniu. De asemenea, proiectul implică atât elevii, cât și părinții și cadrele didactice, recunoscând importanța unei abordări integrate în prevenirea violenței în școli.

Activitățile exacte care urmează să se desfășoare în intervalul ianuarie-iunie 2024:

  • Chestionar „Violența în școală” (un chestionar aplicat la un eșantion de 768 de elevi, 71 profesori, 200 părinți);
  • „Sunt ceea ce simt” (10 ateliere de management al emoțiilor);
  • „Pe scena vieții” (4 ateliere de artă teatrală);
  • „Alege conștient!” (1 bibliotecă vie, 5 invitați: 1 victimă a violenței, 1 preot, 1 psiholog, 1 polițist, 1 judecător);
  • „Povestea mea” (1 seară de lectură, min.10 fabule tematice);
  • „Alerg pentru mama” (1 cros caritabil);
  • Lectorat cu părinții (30 de activități);
  • „Împreună creștem frumos” (30 de ateliere);
  • „Să prevenim violența” (2 ateliere tematice);
  • „Vocile curajului” (1 simpozion- concurs, 18 premii, 1 dezbatere, 1 piesă de teatru).

Complexitatea proiectului a presupus și o echipă pe măsură, alcătuită astfel încât să acopere toți actorii implicați în educație, coordonator fiind Directorul Liceului Teoretic „L. Blaga”, Reghin, iar membri: Directorul adjunct, Consilierul școlar, Consilierul educativ, responsabilul Comisiei pentru etică și integritate și al Comisiei pentru diriginți, precum și reprezentanți ai Poliției Municipiului Reghin, ai Consiliul Reprezentativ al părinților și ai Consiliului Școlar al elevilor.

Prin acest proiect se face un apel la toți membrii comunității să se implice și să sprijine astfel de inițiative menite să creeze un mediu educațional sigur și sănătos pentru generațiile viitoare. Învață să iubești, nu să lovești – este deviza inițiatorilor de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și cheia pentru construirea unei societăți mai bune pentru toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*