15 ani de tradiții și obiceiuri, la Balul Însuraților de la Reghin

Sunt 15 ani de când, la Balul Însuraților organizat de familia Gliga Vasile Ghiorghe își dau întâlnire sute de persoane pentru a se bucura de tradițiile locului.

Astăzi, 10 februarie se desfășoară cea de-a XV-a ediție a acestui eveniment, care din anul 2010 este marcă înregistrată, la OSIM. Sunt prezente peste 600 de persoane din întreaga țară, oameni care au îmbrăcat cu mândrie straiele populare.

,,Nu e ușor să fii gazdă, la un eveniment de o asemenea amploare. Trebuie să fii mereu atent la invitați, la cei care vin cu plăcere, să se simtă bine, iar pentru asta trebuie să te îngrijești să aibă tot ce trebuie pe masă, să îi vezi veseli. Trăiesc evenimentul alături de ei, mai ales că cei care vin, vin cu drag, să trăiască românește și patriotic. Am încercat să dăm o temă la fiecare ediție, dar cred că tema despre mama este pe sufletul tuturor. Cu toții avem ori am avut mame. Cred că în viață, mama este un element de bază a fiecăruia dintre noi. Nimic nu poate fi mai frumos decât să auzi melodii despre mama și mai ales eu, că mama a fost mereu alături de mine și a venit la foarte multe ediții ale Balului Însuraților. Ea mi-a făcut costumul popular. Cum la rândul meu sunt părinte, bunic, vreau să transmit unitatea și dragostea familiei. Lucru pe care cred că și-l doresc cu toții, cei din sală. Le mulțumesc pentru că la fiecare ediție vin cu plăcere.,, spune gazda Gliga Vasile Ghiorghe.

Ediția a XV-a este o ediție emblematică, o ediție închinată mamei: Mama, măicuța – și patriotism local, valori mureșene moștenite.

,,Oamenii vin an de an la acest Bal să se bucure de jocul nostru popular, de oamenii locului. Am ales această temă pentru că trebuie să ne amintim cu mare drag de bunicile noastre, de mamele noastre, care ne-au dat viață. Trebuie să conștientizăm și să ne bucurăm de mamele noastre atâta timp cât le avem alături. Pe de altă parte, mama e cel mai drag cuvânt, pe care-l rostim de-a lungul vieții. Într-adevăr, mama, într-un cuvânt le reprezintă pe toate. Atunci când spui mama, spui și dragoste și durere, și suferință, și nădejde… Toate, toate, la un loc. Pentru mine, mama înseamnă locul unde mă duc atunci când poate sunt mai deznădăjduită sau poate nu îmi găsesc echilibrul. Ideea de mamă a pornit și de la ideea Tezaurelor Umane Vii. Pentru că din cinci Tezaure Umane Vii în județul Mureș, avem două doamne: Rafila Moldovan și Maria Bucin Crișan, care au doi fii foarte valoroși, care duc tradiția mai departe, rapsozi populari foarte talentați din județul nostru, cunoscuți în întreaga țară. Dumitrița Gliga – deputat.

Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine, sare și chiuituri de grupul din Toaca, comuna Hodac,  binecuvântarea Balului fiind dată de preoții Alin Șular, Genu Oprea, Dumitru Sava, Liviu Fer, Petru Sârbu, Daniel Gabriel Duma.

Din farmecul Balului Însuraților face parte și faptul că cei prezenți nu știu niciodată de la început surprizele și soliștii din întreaga țară care vin să-i încânte.

Cei care din diferite motive nu au ajuns la acest eveniment se pot bucura de magia Balului urmărind transmisiunea în direct, pe micile ecrane sau online, pe site-ul www.ardealtv.ro/live, inclusiv pe pagina de Facebook a televiziunii: https://www.facebook.com/ardealtv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*