Szentkereszti Zsigmond: Eroul restaurat al cavaleriei și susținător de seamă al Colegiului Reformat din Târgu Mureș

Vernisajul expoziției ‘🔜ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO’ marchează 400 de ani de existență a colegiilor reformate din Transilvania

În cadrul celei de-a 400-a aniversări a colegiilor reformate din Transilvania, Muzeul Județean Mureș găzduiește o expoziție temporară de excepție intitulată „ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO”. Printre comorile expuse, un portret recent restaurat reprezintă o bijuterie a istoriei locale și a contribuției unui personaj de seamă: generalul Szentkereszti Zsigmond.

Vernisajul expoziției are loc în data de 29 ianuarie 2024, la ora 17:00, la Secția de Istorie a Muzeului Județean Mureș, amplasată în incinta Cetății Târgu Mureș. Perioada de desfășurare a expoziției este între 29 ianuarie 2024 și 31 august 2024, oferind astfel vizitatorilor oportunitatea de a explora și descoperi trecutul bogat al colegiilor reformate din regiune.

Generalul Szentkereszti Zsigmond este prezentat într-un portret restaurat cu grijă, aducând la viață figura marcantă a acestui erou al cavaleriei. Personalitatea sa remarcabilă și contribuțiile semnificative la dezvoltarea Colegiului Reformat din Târgu Mureș îl plasează în centrul atenției în cadrul acestei expoziții deosebite.

Cu o carieră militară de excepție, generalul Zsigmond a fost decorat pentru meritele sale cu prestigiosul Ordin Militar Maria Teresa.

Curatorii expoziției, Mária-Márta Kovács, Hunor Szász și Iringó Tamás, au adunat meticulos elemente care prezintă structura, viața și colecțiile colegiilor reformate din Alba Iulia, Aiud, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc, Orăștie.

Comunitatea este invitată să exploreze nu doar portretul restaurat al eroului militar, ci și să se bucure de această sinteză a celor 4 secole de schimbări și procese derulate în istoria colegiilor, cu un accent special pe cultura transilvăneană de colecționare în cadrul evenimentului „ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO”. Vernisajul aduce împreună pasionați de istorie, iubitori de artă și curioși deopotrivă, pentru a celebra această aniversare deosebită a colegiilor reformate din Transilvania.

Nu ratați ocazia de a călători în timp și de a descoperi poveștile colegiile reformate care au devenit centre nu doar ale educației, ci și ale vieții științifice contribuind la modelarea comunității noastre în decursul celor 400 de ani de existență.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*