COMUNICAT DE PRESĂ, privind încheierea proiectului
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020
Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei
Apelul pentru proiecte POCU/18/4/4.1: Dezvoltare Locală integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome – Regiuni mai puțin dezvoltate
Titlul proiectului”DE LA MARGINALIZARE, LA INTEGRARE!”
Contract: POCU/18/4/1/115353
COMUNICAT DE PRESĂ |
PRIVIND INCHEIEREA PROIECTULUI
”DE LA MARGINALIZARE, LA INTEGRARE!”, ID: 115353
Primăria Comunei Deda în calitate de Solicitant – COMUNA DEDA impreuna cu Membru 1- LICEUL TEHNOLOGIC „VASILE NETEA”, Membru 2- UNISC SPORTS SRL si Membru 3- IOANIDA TURISM SRL, comunică finalizarea proiectului ”DE LA MARGINALIZARE, LA INTEGRARE!”, Contract nr: POCU/18/4/1/115353
Obiectivul general al proiectului a fost diminuarea fenomenului de excluziune sociala si saracie in comunitatea marginalizata din comuna DEDA, jud. Mures, prin furnizarea de masuri integrate de sprijin si asistenta pentru 150 de gospodarii, respectiv 565 persoane.
Obiectivele specifice din cadrul proiectului au fost următoarele:
OS1. Cresterea nivelului de informare si educatie pt 200 de persoane, din care 60 persoane de etnie roma si 176 de parinti provenind din comunitatea marginalizata, prin activitati de sprijin pentru cresterea accesului, participarii la educatie si prevenirea abandonului scolar, programe de tip ”Scoala dupa scoala” si „A doua sansa”, consiliere si educatie parentala, informare, activitati educative, recreative si de dezvoltare.
OS2. Imbunatatirea conditiilor de acces si participare pe piata muncii la nivel regional si local pentru 336 pers. din comunitatea marginalizata, din care 101 pers. de etnie roma, someri si persoane inactive, prin implemenarea de masuri integrate de ocupare: informare si orientare profesionala, mediere pe piata muncii precum si programe de formare profesionala.
OS3. Dezvoltarea antreprenoriatului în comunitatea marginalizata prin furnizarea de servicii de consiliere antreprenoriala pentru 336 pers. si sprijinirea unui numar de 20 de persoane intreprinzatoare in a dezvolta si gestiona noi afaceri competitive; Persoanele din GT vor beneficia de un program de formare in antreprenoriat in urma caruia acestea isi vor imbunatati cunostintele si abilitatile antreprenoriale. Mai mult decat atat, acest program de formare va oferi posibilitatea obtinerii de compentente antreprenoriale, dar si de cunostinte transversale si TIC, facilitand astfel gestionarea de catre antreprenori a structurilor de afaceri, avand astfel un set de competente si abilitati teoretice, cat si practice.
OS4. Dezvoltarea si implementarea unui pachet de servicii integrate, sociale, medicale si medico-sociale, adresate unui numar de 565 de pers. dintre care 29 persoane varstnice/dizabilitati afectate sau aflate în risc de saracie si excluziune sociala, in cadrul Centrului Comunitar din comunitatea marginalizata a comunei DEDA.
OS5 Îmbunătățirea conditiilor de locuire pentru 150 de familii care traiesc în conditii precare, afectate sau aflate în risc de saracie si excluziune sociala, din comunitatea marginalizata a comunei DEDA In conformitate cu analiza preliminara efectuata in comunitate au fost identificate urmatoarele tipuri de nevoi, in ceea ce priveste, conditiile de locuit, astfel: centru de servicii integrate; reabilitare/modernizare case – 20 buc; extindere-10;iluminat public; reabilitare/modernizare garduri-15; reabilitare/modernizare acoperisuri-20; pachete electrocasnice: aragaz, frigider, masina de spalat etc-150 gospodarii. Conform studiului preliminar au fost identificate urmatoarele nevoi: extinderea locuintelor supra-aglomerate cu o camera, reabilitarea locuintelor: repararea acoperisurilor, realizarea de bai si bucatarii, dotarea cu mobilier, etc, racordarea la reteaua de apa si canal a celor care au acces stradal la aceste retele, amenajarea cu sisteme de incalzire pentru timp de iarna a caselor care nu au incalzire, igienizarea locuintelor etc
OS6. Imbunatatirea situatiei juridice prin furnizarea de servicii de asistenta juridica catre 150 gospodarii pentru reglementarea actelor de proprietate a locuintelor.
OS7. Dezvoltarea de campanii de informare si actiuni in vederea cresterii gradului de implicare si proactivitate a membrilor comunitatii marginalizate in solutionarea problemelor cu care se confrunta comunitatea marginalizata Prin acest set de actiuni se va urmari identificarea de solutii si masuri care sa contribuie la rezolvarea problemelor, la sustinerea activitatilor din Centrul de servicii integrate, organizarea de acțiuni în vederea cresterii competentelor locale privind dezvoltarea integrata si sustenabila a comunitatii, promovarea si valorificarea potentialului economic si turistic local, actiuni ce vor conduce la dezvoltare locala pe termen mediu si lung. Se va avea in vedere organizarea de evenimente si a altor actiuni, în scopul promovarii comunitatii si a nevoilor acesteia, pentru identificarea de potentiali parteneri si a mecanismelor de sustinere a comunitatii. Se vor derula schimburi de experienta în comunitati din tara, pe temele: modele educationale de succes pentru grupuri vulnerabile sau comunitati marginalizate, functionarea sustenabila a Centrelor de servicii sociale / medico-sociale, modele de buna practica în ocupare si integrare socio-profesionala, antreprenoriat, dezvoltare locala. Actiunile vor contribui pe termem mediu la cresterea capacitatii comunitatii marginalizate, aflate în risc de saracie si excluziune, de a depasi situatia de vulnerabilitate, de a asigura o îmbunatatire continua a calitatii vietii si a dezvoltarii locale pentru membrii sai.
Beneficiile pentru membrii Grupului Țintă înscriși în proiect
Proiectul a avut ca scop dezvoltarea premiselor necesare pentru ca persoanele care doresc sa demareze o activitate pe cont propriu sa isi dezvolte spiritul antreprenorial, cunostintele in domeniu si pentru ca afacerile infiintate de acestia sa beneficieze de finantarea si suportul necesar pentru lansarea cu succes pe piata a serviciilor si produselor promovate, fiecare antreprenor va avea un plan de dezvoltare antreprenoriala ce trebuie urmat, plan monitorizat in perioada de implementare si in perioada de sustenabilitate.
În cadrul proiectului au fost susținute 20 de planuri de afaceri în total, cu mențiunea că au existat și abandonuri și suplimentarea numărului de planuri de afaceri de pe lista de rezervă sau organizarea unui alt concurs de PA, însă fără a se depăși numărul maxim asumat de 20 de planuri de afaceri susținute în cadrul proiectului.
De asemenea, a fost asumat un număr de 101 membri GT care la finalizarea implicării în activitățile proiectului își vor găsi un loc de muncă sau vor desfășura o activitate independentă (indicator 4S38, respectiv 4S38.1), din care persoane de etnie romă vor fi 30 de persoane (indicator 4S38.2).
De asemenea, din totalul membrilor GT înscriși în proiect, un număr de 265 a fost asumat că vor beneficia de cursuri de calificare profesională în vederea unei mai bune inserții pe piața muncii (indicator 4S37, respectiv 4S37.1), din care persoane de etnie romă vor fi 80 de persoane (indicator 4S38.2).
REZULTATE REALIZATE:
Indicatorii realizați pe parcursul perioadei de implementare depășesc pragul minim de reziliere a contractului de finanțare, în speță 35%, urmând ca la finalizarea perioadei de sustenabilitate să poată fi raportați și analizați la nivelul parteneriatului proiectului.
Valoarea totală eligibilă a proiectului: 27.195.393,50 lei
- Valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE: 22.798.887,48 lei
- Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 3.759.666,48 lei;
- Valoarea cofinanțării: 636.839,54 lei
Persoana de contact:
Carmen COTRUS – Manager proiect
telefon 0745830435
e-mail: deda@consultantams.ro