Deschiderea expoziției ”Avioane și aviatori în nord-estul Transilvaniei 1944”

În 23 septembrie 2023, ora 16, avem bucuria de a vă invita la deschiderea expoziției ”Avioane și aviatori în nord-estul Transilvaniei 1944” . Expoziția este  realizată de coordonatorii dl. Georgiu Daniel de la Asociația ”Prospectorii  Istoriei”  și dl. prof.dr. George Marinescu de la Complexul Muzeal Bistrița -Năsăud, în colaborare cu Muzeul Etnografic ”Anton Badea”, Municipiul Reghin și parteneri.

 Expoziția aduce în atenția publicului informații istorice  referitoare la evenimentele petrecute la 31 august 1944, determinate de atacurile aviației americane asupra celor trei aerodromuri de la Mociar Solovăstru, Luieriu (Mureș) și Budac (Bistrița). 

 Expunerea este o documentare cu privire la  incidentele care s-au petrecut atunci, la  experiențele unor piloți și prezintă ramășițele unor avioane care s-au prăbușit, împreună cu obiectele care au aparținut unor aviatori  și care au fost găsite și identificate, fotografii și materiale explicative, iar pe baza acestora, propune o reconstituire a realității acestor evenimente.

 ”Avioane și aviatori în nord-estul Transilvaniei” cuprinde o descriere a evenimentelor  petrecute pe cele trei aerodromuri militare, prilejuite de momentul 23 august 1944, din istoria celui de-al doilea război mondial, când în România s-a schimbat cursul războiului, și  care prezintă mărturiile,  relatările unor aviatori cunoscuți,  aflate din  jurnalele de front,  obiectele găsite și machete de avioane care  refac  firul întâmplărilor și redau realitatea unor fapte și experiențe umane deosebite.

 Expoziția este o oportunitate de a aprofunda cunoștințe de istorie locală, de aviație militară, de modelism și de a avea o înțelegere mai completă asupra realității și, de asemenea, de a promova interesul pentru cunoaștere în general.

În acest sens, vă invităm cu drag să fiți alături de noi la deschiderea din 23 septembrie!

 

Cu aleasă prețuire,

                                                                    Manager

                                                          Roxana Maria Man

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*