Agricultura organică – agricultura viitorului
În urma concursului de granturi organizat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă cu sprijinul Roumanian-American Foundation, în cadrul programului „Creștem prin educația agricolă”, Liceul Tehnologic ”Ioan Bojor” a obținut finanțare pentru implementarea proiectului Agricultura 4.0: „Agricultura organică – Agricultura viitorului”.
Implementarea proiectului s-a realizat pe următoarelele secțiuni:
- Adoptarea la clasa a pachetului educațional ”Călătorie către anul 2050”
Pachetul a fost format din 12 lecții despre Agricultura 4.0 și Agricultura durabilă, care s-au parcurs astfel: 4 lecții la Modulul “Unitățile agricole în relație cu piața”, clasa a IX-a (Agricultura ecologică I, Agricultura ecologică II, Permacultura, Cooperativele agricole); 8 lecții la Modulul “Agropedologie”, clasa a X-a (Introducere în agricultura sustenabilă, Sănătatea plantelor I, Sănătatea plantelor II, Apa, Economia, Utilizarea solului, Tehnologie și inovare, Proiect –Tehnologie și inovare).
- Realizarea a două vizite de studiu
- Vizita de studiu la ”Colina Farms”, com. Vultureni, sat Băbuțiu, jud. Cluj – fermă organică de legume din zona municipiului Cluj Napoca;
- Vizită de studiu la APPIA DRONES, Tg Mureș.Firma prestează servicii pentru agricultură cu ajutorul dronelor agricole: verificarea culturilor, managementul irigațiilor, inspectarea culturilor, pulverizarea aeriană.
- Achiziționarea de echipamente și aparatură pentru experimente și demonstrații care ilustrează tehnologiile prezentate în lecții.
Au fost achiziționate o stație meteo profesională cu afișaj LCD și două aparate digitale pentru măsurat NPK și PH-ul solului cu tabele însoțitoare.
Grupul țintă al proiectului a fost format din elevii de la calificarea Tehnician în agroturism, care în urma participării la activitățile din cadrul proiectului au descoperit principiile de funcționare ale unei ferme ecologice, în acest mod ei și-au lărgit orizontul de cunoaștere și și-au dezvoltat competentele profesionale privind agricultura viitorului, o agricultură durabilă și sustenabilă. De asemenea, au descoperit importanța adoptării tehnologiilor moderne, regăsite în folosirea dronelor pentru tratamentele aplicate culturilor agricole. Și, nu în ultimul rând, au primit informații teoretice prin implementarea pachetului educțional ”Călătorie către anul 2050”.
Pentru susținerea demersului didactic elevii vor putea să facă observații de natură meteo la stația achiziționată în cadrul proiectului, precum vor putea să facă determinări ale compoziției solului cu aparatele digitale achiziționate.
Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în implementarea proiectului.
Echipa de proiect:
Director: Negoiță Claudia Nicoleta
Director adjunct: Marcu Ioan Valer
Profesori: Țigu Cireșica, Ardelean Laura, Bucin Rodica, Pintican Nicoleta
Responsabil financiar: Nagy Levente