Mână în Mână de 10 ani
Centrul de zi „Hand in Hand” al Asociației Caritas Alba Iulia celebrează cea de-a 10-a aniversare a înființării sale. Festivitatea publică va fi ținută miercuri, în data de 5 iulie, de la ora 12 la curtea Castelului Máriaffy din Sângeorgiu de Mureș. Colegii organizației caritative alături de copiii aflați în grija lor îi așteaptă cu o mare varietate de programe pe cei interesați.
Program
Discursuri de bun venit:Sófalvi Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș și Ludescher László, directorul de departament al Caritas Alba Iulia îi salută pe cei prezenți
12:30 Retrospectivă scurtă
12:40 Concertul Corului Caritas Superar
12:55 Glorificarea muzicală a tinerilor romi, greco-catolici de la Nyírkáta
13:40 Gulaș de fasole, fotografiere Instax, zid de recunoștință și urări bune, vizitare expoziție
14:30 Călătorie acasă
Un ceai pentru o înghețată
În timpul evenimentului veți avea ocazia să cumpărați ceaiuri aromatice într-adevăr speciale, ele fiind preparate din plante medicinale plantate și culese de copiii. Din suma adunată copiii prezenți vor putea gusta câte-o înghețată.
Retrospectivă în numere
Asociația Caritas și-a început activitățile sociale cu un lucrător social și cu patru voluntari la Sângeorgiu de Mureș în octombrie 2013. Astăzi ele funcționează în Centrul Comunitar Integrat sau în Container – după cum îl numesc localnicii. Centrul a fost finanțat un an întreg de primăria locală, în următorii doi ani a câștigat fonduri norvegiene, a reușit să-și acopere cheltuielile de funcționare din resurse proprii timp de un an, apoi a câștigat niște fonduri europene. Din octombrie 2020 a fost susținut cincizeci la sută de primăria locală și cincizeci la sută de Asociația Caritas Alba Iulia. Pe parcursul anilor resursele s-au completat cu donațiile susținătorilor generoși.
O viziune asupra activitățile centrului
La început, colegii de la Caritas s-au concentrat pe copiii din clasele pregătitoare, întâi și a doua, apoi i-au implicat în activitățile lor și pe elevii din clasele a treia și a patra. S-au ocupat și cu grupa preșcolară, precum și cu bebelușii, vizitându-i în mod regulat în locuințele lor, în preajma familiei lor. Au ținut așa-numite activități de „life skill” pentru membrii de familie adolescenți ai copiiilor înscriși în programele lor. Activitățile de „life skill” includ tot felul de preocupări care ușurează viața de zi cu zi, cum ar fi coacerea sau gătitul. Colegii de la Caritas au susținut aceste activități nu numai copiiilor mici înscriși în programele lor, ci și tuturor membrilor de familie ai acestor copiii, ca prin învățatul comun și prin amintirile trăite împreună să întărească legăturile familiale.
Colegii Centrului văd rezultatele muncii lor de zece ani în progrese precum: copiii aflați în grija lor termină clasele 0-4, majoritatea lor termină și clasele 5-8, și aproximativ jumătate dintre ei se înscrie cu succes și într-un liceu. Se observă o schimbare și în comportamentul lor: copiii se respectă și acceptă unul pe celălalt nu numai printre pereții Centrului, ci și dinafara acestuia, și se țin unul la celălalt în grupa în care s-au educat împreună. Se consideră drept rezultat și faptul, că familiile tinere îi solicită ajutorul colegilor de la Caritas în tot mai multe cazuri, fie vorba de creșterea bebelușului sau de întrebări de nutriție. Mulți beneficiari ai Centrului lucrează, ceea ce este de apreciat, dar din păcate este un fenomen frecvent, că un copil de clasa a 5-a lucrează, acceptă o muncă de vară ca să completeze veniturile familiei sale. Este un fenomen des întâlnit, că copii de clasa a 7-a sau a 8-a părăsesc școala și se duc să lucreze în străinătate. Deși călătoria și viața din străinătate își schimbă modul de gândire și comportamentul lor, iar în același timp îi motivează să pună în practică acasă experiențele dobândite în străinătate, pedagogii de la Caritas sunt triști, că acești copiii intră pe piața muncii atât de repede și în detrimentul învățatului.
În Centru se țin diferite activități de dezvoltare a competențelor, dintre care jocul liber, construirea căsuțelor, de-a v-ați ascunselea în buncăr, jocul de-a mama și tata, preocupări artizanale, jocuri quiz, fotbal și cântatul în Corul Caritas Superar sunt cele mai populare în cadrul copiiilor.