MUREȘHUB, UN AN
MureșHub împlinește un an, o perioadă în care un grup de oameni s-a activat, au muncit pentru a crea condițiile unui sprijin umanitar pentru victimele războiului din Ucraina – majoritatea copiii, femei, vârstnici și bolnavi – au scris proiecte și s-au implicat sută la sută.
“Am spune că aniversăm, dar ne vine greu să spunem aceste cuvinte. Este o senzație dulce – amară pentru că deși ne sărbătorim munca, din păcate, o facem în umbra unui război.”, declară Marius Dumitrescu, coordonatorul MureșHub.
De la îndeplinirea unor nevoi de bază – medicamente, sprijin medical, hrană, produse de igienă – la programele de timp liber menite să abată gândurile negre – excursii, tabere pentru copii și tineri, întâlniri de sărbători – MureșHub a reunit sute de oameni, ucraineni, români, maghiari, romi pentru ca împreună să constituie o comunitate.
În preajma Zilei Internaționale a Refugiaților – 20 iunie, MureșHub dorește să atragă atenția asupra drepturilor și nevoilor acestor oameni care aleg să fugă din calea unui conflict și să sublinieze compasiunea, empatia și chiar prietenia pe care aceștia au primit-o în județul Mureș.
O serie de evenimente vor marca acest fapt în perioada 16 – 23 iunie.
Prietenii noștri ucraineni au decis să ne arate cât de mult prețuiesc ospitalitatea și ajutorul primit, astfel, pe durata acestei săptămâni vor dona sânge în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină. Mai mult, cartelele de hrană primite în urma acestui gest vor fi donate Filialei Crucii Roșii din județul Mureș.
Aniversarea MureșHub are loc pe data de 18 iunie în cadrul comunității din Târgu Mureș alături de organizațiile partenere si apoi pe 19 iunie MuresHub găzduiește o întâlnire importantă cu reprezentanții Organizației Mondiale de Sănătate – Europa și cu participarea Casei Județene de Sănătate Mureș, Direcției de Sănătate Publică Mureș și Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgu Mureș.
Zilnic, în Cetatea Târgu Mureș, copiii ucraineni au parte de o tabără de vară, plină de jocuri antrenante și amuzante, iar pe data de 20 iunie vor avea parte de un program special.
„MureșHub a pornit ca un gând, dar alături de o serie de parteneri a devenit o rețea în continuă dezvoltare, dar mai ales un model național de bune practici în modul în care sprijinul poate fi acordat țintit pe nevoi, neuitând niciodată de nevoia de conectare a oamenilor”, completează Marius Dumitrescu.
Mulțumirile noastre pentru sprijinul acordat și implicarea în activitățile noastre merg spre Filiala Crucii Roșii din județul Mureș, Asociația Divers, Farmacia Socială, Fundația Comunitara Mureș, Căminul pentru Persoane Vârstnice din Târgu Mureș, Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgu Mureș, Primăria comunei Ibănești, Organizația Internațională pentru Migrație (IOM România), Organizația Mondială a Sănătății (WHO), Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Unicef Romania, Fundația Romanian Angel Appeal, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Fundația Kaufland, Fundația Română-Americana, Fundația Oxfam International, Fundația C.S.Mott, Academia pentru Dezvoltarea Filantropiei în Polonia și numeroase persoane fizice care ne-au ajutat în această perioadă.
Despre MuresHub
MuresHub a fost fondat în luna iunie 2022 de către Asociația SURYAM și Crucea Rosie Mures. Pană în prezent a desfășurat mai multe proiecte destinate persoanelor vulnerabile din Targu Mures si din Județul Mureș dar și persoanelor aflate sub protectie temporala si care provin din zonele de conflict din Ucraina.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale MureșHub este întărirea coeziunii comunității locale cu refugiații din județul Mureș prin întâlniri și evenimente comune, acțiuni menite să doboare barierelor de comunicare și a prejudecăților, dar mai ales promovarea empatiei și umanității.
Persoana de contact:
Marius Dumitrescu
marius@mureshub.ro
+40 769041200