Două eleve de la Blaga au participat la Olimpiada interdisciplinară de limba și literatura română și religie

În perioada 3 – 7 mai 2023 a avut loc la Oradea Olimpiada interdisciplinară de limba și literatura română și religie ,,Cultură și spiritualitate românească,, adresată (clasele IX-XII) –etapa națională.

Liceul Teoretic Lucian Blaga, Reghin a fost reprezentat de elevele Botoi Antonia, clasa a XI-a și Suciava Teodora, clasa a IX-a. Elevii au avut de susținut atât o probă scrisă, cât și una orală, au avut parte de un program cultural și religios oferit de organizatori.

”Am ales această olimpiadă deoarece am regăsit în profunzimea ei cele două pasiuni ale mele: meșteșugul cuvântului și cultura românească. Experiența trăită a fost unică pentru mine, reprezentând un tumult de emoții, o trecere de la agonie la extaz și momente neprețuite de autocunoaștere. Româna și religia mi-au oferit șansa de a înainta spre calea cunoașterii, oferindu-mi juste învățături pe care nu le voi uita și care îmi vor ghida pașii spre viitor. Reușitele nu se vor opri în acest  moment, îmi doresc cu ardoare să continui și să excelez.

Este prima olimpiadă de acest fel la care particip, pe care, cu siguranță, o voi memora  și îmi va rămâne profund impregnată în gând”,  a afirmat Teodora Suciava.

De asemenea, trebuie să menționăm că eleva Botoi Antonia s-a calificat și la faza națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, organizată la Sibiu în perioada 19-23 aprilie 2023, alături de Cotta Cosmina, clasa a X-a, elevă pregătită de d-na profesor Enyedi Raluca.

Olimpiada națională de Limba și literatura română…un eveniment ce nu anticipam să devină recurent pentru mine. Mă mândresc cu asta, sunt sigură că o voi face toată viața. E o realizare notabilă, contrastantă cu alte activități și concursuri, care mă face să realizez că munca grea are într-adevăr rezultate. Zilele petrecute la olimpiadă au fost superbe, am cunoscut oameni frumoși, cu înclinații și pasiuni la fel de frumoase, iar Sibiul și-a deschis brațele și ne-a primit călduros în sânul său. Această experiență rămâne clar ceva ce și-a lăsat amprenta în suflet și în minte și mi-a arătat noi perspective de interpretare…iar drumul parcurs pentru a ajunge acolo, deși nu ușor, a înclinat cu siguranță vizibil balanța spre evoluția personală” spune Cosmina Cotta.

”Participarea la cele două etape naționale a olimpiadelor de Limba și Literatura Română și de Cultură și Spiritualitate Românească a reprezentat modul prin care am avut ocazia să experimentez emoții, să cunosc persoane de care am legat frumoase prietenii, iar activitățile derulate în afara probelor au oferit ocazia fiecăruia dintre noi sa facă cunoștință cu două dintre frumoasele noastre orașe istorice și culturale, Sibiu și Oradea.

Am rămas plăcut impresionată de familiaritatea gazdelor, de subiectele care au creionat originalitatea caracterului celor două olimpiade la care am obținut rezultate frumoase, iar experiența în sine a conturat momente de care-mi voi aminti cu drag oricând.

Mulțumesc părinților mei care m-au sprijinit și susținut mereu în tot ceea fac, cadrelor didactice care m-au îndrumat și tuturor persoanelor și prietenilor care mi-au fost alături și m-au bucurat prin zâmbetele lor, gândurile bune și mesajele transmise, făcând astfel posibilă aceasta dublă calificare națională”.

”Este pentru prima dată când, personal, am avut trei calificări la o fază națională a olimpiadei și patru, la nivelul liceului. Este o dovadă că limba și literatura română ocupă un loc important în viața elevilor noștri, performanța acestora arătând seriozitatea, munca, dăruirea, talentul și creativitatea”, a susținut prof. Suciava Maria-Magdalena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*