Comunicat de presă privitor la Liceul UMFST „George Emil Palade”

Având în vedere recenta publicare de către ISJ Mureș a Broșurii Admitere 2023 – „Ghid adresat absolvenților clasei a VIII-a pentru admiterea la liceu”, în care Liceul UMFST „George Emil Palade” nu este inclus, vă comunicăm următoarele:

  • Liceul UMFST „George Emil Palade” a fost înființat prin Ordinul Ministrului Educației nr. 5260/31.08.2022, emis în baza evaluării ARACIP efectuată în data de 24.06.2022;
     
  • Ministerul Educației a comunicat UMFST G.E. Palade Tg. Mureș, prin adresa nr. 9261/27.04.2023, că va emite în perioada următoare Ordinul de ministru privitor la includerea Liceului UMFST „George Emil Palade” în rețeaua școlară a Municipiului Târgu Mureș, cu două specializări: Matematică-informatică (bilingv limba engleză) și Științe ale naturii (bilingv limba engleză), în baza prevederilor art. 31 alin. (1) – (3) din Metodologia aprobată prin Ordinul Ministrului Educației nr. 6217/2022;
     
  • Hotărârea Consiliului de Administrație al ISJ Mureș nr. 39 din 20.12.2022, art. 1 alin. (3) lit. e, prin care s-a respins includerea Liceului UMFST „George Emil Palade” în rețeaua școlară a Municipiului Târgu Mureș a fost suspendată definitiv de către instanța de judecată prin Decizia Curții de Apel nr. 209/05.05.2023, urmând ca instanța să se pronunțe pe fond asupra cererii de anulare a actului administrativ emis de ISJ Mureș. Această hotărâre a fost luată de către ISJ Mureș cu nerespectarea prevederilor art. 22 alin. 5 din Ordinul Ministrului Educației nr. 6217/2022 care dispun în mod imperativ includerea „de drept” în rețeaua școlară a unităților de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior.

În aceste condiții, recomandăm elevilor și părinților să își păstreze opțiunea pentru Liceul UMFST „George Emil Palade” cu încredere că situația actuală va intra în curând în legalitate prin intervenția asumată de Ministerul Educației.

Totodată, recomandăm elevilor care vor să urmeze cursurile cu profil bilingv limba engleză la Liceul UMFST „George Emil Palade”, să parcurgă probele obligatorii de competență lingvistică, așa cum acestea sunt stabilite în calendarul național.

Conducerea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*