Expoziția „Epoci, elite și arme”

Expoziția organizată de Secția de Arheologie a Muzeului Județean Mureș ilustrează evoluția armelor și a echipamentului militar de-a lungul epocilor istorice, din preistorie până în epoca contemporană. În legătură directă cu aceste piese, expoziția evidențiază poziția războinicului în societate, elitele războinice fiind recrutate în trecut din rândul elitelor aristocratice. Vor fi expuse cele mai cunoscute și spectaculoase piese printre care amintim: Fibula de la Suseni, Inelul-sigiliu de aur de la Deda-Bistra, Tezaurele de bijuterii dacice de la Mădăraș și Sânger. Toate aceste piese fac dovada existenței acestor lideri războinici și de multe ori, ele ies din tiparul obiectelor comune, putând fi încadrate în categoria obiectelor de artă.

Războinicul este cel căruia i se datorează cele mai multe invenţii dintr-o societate. Nevoia lui de arme şi echipamente militare a determinat dezvoltarea unei adevărate tehnologii, încă din cele mai vechi timpuri, precum şi apariţia de artizani în domeniu. Atât pe câmpul de bătălie, cât şi în afara lui, războinicul căuta să arate bogăţia şi prestigiul dobândit prin aspectul său şi prin calitatea  echipamentului.

Expoziția „Epoci, elite și arme” este inedită prin tematica abordată până în prezent de Secția de Arheologie, oferind vizitatorilor o incursiune prin universul armelor care cuprinde peste 500 de piese din Colecțiile Muzeului Județean Mureș.
Elementul interactiv al expoziției este dat de posibilitatea vizitatorilor de a testa anumite tipuri de arme și echipament militar. De la jumătatea lunii mai până la finele lunii august 2023, Muzeul Județean Mureș va organiza o serie de evenimente speciale în cadrul programului Joia Muzeală și un proiect de educație muzeală în expoziție. Detaliile evenimentelor vor fi comunicate ulterior pe paginile de social media și pe pagina de web a muzeului. Rezervări și înscrieri la ghidajele tematice realizate în expoziției: 0749.912.992 / pr@muzeulmures.ro.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 17 septembrie 2023, de marți până vineri, între orele 09:00 și 17:00, sâmbăta și duminica, între orele 10:00 și 14:00. Lunea este închis.
Prețul biletului de intrare: 15 lei adulți, 7 lei pensionari și 3 lei elevi, studenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*