Ziua Unirii Principatelor Române, la Reghin

Reghinenii au sărbătorit în data de 24 ianuarie, la Casa de Cultură ,,Dr. Eugen Nicoară”, Ziua Unirii Principatelor Române printr-un eveniment artistic, care a bucurat sufletele celor prezenți.

Cu sala plină, fanfara municipiului Reghin a deschis acest eveniment, alături de Ioan Conțiu și Iulian Praja, care l-au întruchipat pe prim-ministrul Mihail Kogălniceanu și domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Au urmat discursurile oficialităților prezente, iar Florin Bengean – directorul Bibliotecii Municipale Petru Maior a oferit celor prezenți o lecție de istorie despre însemnătatea acestei zile.  Cei prezenți s-au bucurat apoi de un program artistic bogat susținut de membrii Ansamblului Artistic Profesionist Mureșul, cât și de vocea inconfundabilă a Savei Negrean Brudașcu

Mesaj din partea primarului Mark Endre

,,Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești va rămâne o zi importantă pentru istoria și identitatea poporului român. Celebrarea ei evocă ambiția și hotărârea unor lideri cu viziune de a unii și mobiliza societatea în jurul unor idealuri și a unor proiecte comune. La fel ca atunci, astăzi românii își doresc să trăiască liber și să depășească aceste momente de criză și încercare. Cea mai prețioasă lecție a paginilor vii de istorie, de la momentul unirii din 1859 este cea a unității și a solidarității : Eu ți-s frate, tu-mi ești frate! Indiferent de obstacole, atât timp cât ne dorim cu toții o Românie mai bună, vom putea să ne atingem țelul dacă rămânem uniți, avem ca deziderat binele întregii națiuni. Am convingerea că numai împreună putem depăși diversele situații cu care ne confruntăm prin inițiative individuale sau comune, centrate pe ideea de unitate și solidaritate umană. Vă îndemn să fiți buni, uniți și solidari. Indiferent că este vorba despre un frate, vecin, un prieten sau un necunoscut. Indiferent de obstacole atât timp cât ne dorim cu toții o Românie mai bună vom putea să ne atingem țelul, dacă rămânem uniți. La mulți ani, România ! La mulți ani, Reghin!” a precizat în discursul său, Mark Endre, primarul municipiului Reghin.

Printre cei prezenți s-a numărat și deputatul Dumitrița Gliga care a susținut în discursul său faptul că ,,Unirea Principatelor Române la data de 24 ianuarie 1859 a reprezentat în primul rând visul de veacuri al locuitorilor acestor meleaguri. Acela de a realiza unitatea națiunii în hotarele Daciei antice, dar din punct de vedere politic și administrativ, artizanii Micii Uniri au inițiat o serie de reforme deosebit de curajoase prin care au pus bazele statului național român modern. Revoluționarii pașoptiști și din jurul domnitorului Alexandru Ioan Cuza erau la curent cu toate ideile avangardiste a marilor centre culturale și politice europene și au conceput structura noului stat, călăuziți de cele mai emancipate principii ale vremii. Numai o simplă trecere în revistă a reformelor imediat după înfăptuirea Unirii, fără a intra în detalii este absolut impresionantă. Secularizarea averilor mănăstirești care erau controlate dinafara țării, reforma agrară, reforma învățământului, reforma justiției, înființarea armatei, înființarea primelor Universități și trecerea la scrierea cu alfabetul latin reprezintă un adevărat salt istoric din epoca medievală în epoca modernă. Reforma învățământului instituită prin legea instrucțiunii publice din anul 1864, prevedea obligativitatea și gratuitatea învățământului primar pentru toate categoriile sociale. Și erau sancționați cu amendă părinții ai căror copii nu erau înscriși sau nu frecventau școala. (…)24 ianuarie este ziua în care trebuie să ne îndreptăm privirile cu recunoștință spre o generație excepțională, care și-a contopit propriul destin cu destinul unei țări întregi, al unui popor, în care au crezut și pe care l-au servit cu devotament, până la capătul vieții”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*