Balul Însuraților, în comuna Chiheru de Jos

Sâmbătă, 7 ianuarie e zi de sărbătoare încomuna Chiheru de Jos prin organizarea Balului Însuraţilor. Atât chiherenii şi urisenii sunt invitați să petreacă cu prietenii, începând cu ora 20.00, la Căminul Cultural din Urisiu de Sus.

„Evenimentul este o tradiţie, moştenită de demult. Nici nu ştiu de când este balul acesta fiindcă la început se făcea în case, apoi în cămine culturale, iar ce este tradiţie nu se pierde uşor. Şi nu se pierde, pentru că în comuna Chiheru de Jos, oamenii au pus mare preţ pe această manifestare, care are un specific deosebit. Când spun asta, mă refer la faptul că la maturitate doar am înţeles ce înseamnă acest bal. El începe prin prezenţa oamenilor la ora 20.00 unde toţi bărbaţi dau mâna şi se îmbrăţişează. Eu personal nici nu am mai văzut aşa ceva. îşi urează „La Mulţi Ani!”, cu un gest prin care se împacă toată lumea cu toată lumea, chiar dacă în anul care s-a încheiat, au avut dispute, neplăceri, necazuri. la acest bal, cu această ocazie, oamenii îşi dau mâna şi vin cu coşurile pregătite pentru ora 12.00 noaptea când se opreşte jocul şi toată lumea se aşează la masă.

Este, de fapt, întâlnirea cu cea mai bună dispoziţie, paşnică şi calmă, din tot parcursul anului. Astfel încât pentru că la ora 12.00 noaptea se anunţă care vor fi organizatorii anului viitor. Aşa se explică faptul că în acest an sunt eu organizator, cu un nepot Pop Constantin Florin, pentru că în urmă cu trei ani ne-au anunţat pe noi organizatori pentru următorul bal. N-am reuşit pentru că nu s-a putut din cauza pandemiei, iar acum ne facem datoria de a onora sătenii din comună, prietenii şi apropiaţii cu invitația de a participa la acest bal. Noi îi aşteptăm cu drag pe toţi! Toată lumea este îmbrăcată în costume tradiţionale, instrumentiştii, de asemenea, sunt într-o formulă de taraf tradiţional, cu viori şi contrabas, şi braci, astfel ne amintim de lumea bună de odinioară.” spune Eremia Pop, primarul comunei Chiheru de Jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*