Poveștile prind viață, la MIA Flower House

Pe Mihaela Pipo am cunoscut-o în urmă cu câteva luni, fiind cea care a pus la cale un decor impresionant de toamnă, în Parcul Central și a cărei poveste mi-am dorit să o descopăr. Am reușit apoi să ne întâlnim cu câteva săptămâni înainte de a deschide florăria MIA Flower House, în Reghin, o întâlnire care mi-a demostrat că atunci când este pasiune și dorință poți răsturna munții.

În timpul dialogului nostru, pe fundal se aude sforăitul lui Piri, câinele Mihaelei. Pentru Mihaela, acest minunat prieten al omului este doza de energie și de inspirație.

Mihaela Pipo este artist botanic, la bază profesor. A plecat din Reghin încă din adolescență urmându-și visul, devenind un florist cunoscut. S-a specializat înafara țării, unde a învățat tehnici de decor floral și nu numai. Este primul și în momentul de față singurul Chapel Designer din România, o comunitate cu peste 200 de membri care urmează același stil. Dar despre asta și despre povestea din spatele Mihaelei Pipo o lăsăm chiar pe ea să ne vorbească:

Rep.: Cine este Mihaela Pipo pentru cei care nu te cunosc?

M.P.: Nici eu nu mă cunosc (râde). Sunt artist botanic, sunt  florist… Îmi spun artist pentru că ceea ce fac consider că este mai mult artă decât floristică simplă. Am studiat foarte mult și mă educ continuu. Botanic pentru că folosesc mai mult decât flori… Folosesc elemente botanice, în ceea ce creez și-atunci depășește nivelul de floristică și-atunci este artă botanică. Nu e o titulatură obținută cu diplome, ci un nume pe care mi l-am autoînsușit prin faptul că sunt stilist, designer, profesor, creator și mai nou și comerciant. Am o experiență de peste 10 ani și consider că pot să mă numesc artist botanic.

Rep.: Cum s-a născut pasiunea pentru flori?

M.P.: Pasiunea pentru flori o am din copilărie. Am plante, dar nu sunt genul de persoană care să vorbească toată ziua cu ele, ci coexistăm împreună și ele mă suportă așa cum sunt. Florile sunt la fel. Nu sunt genul de persoană, care să spună că florile sunt viața mea, dar le consider un mijloc foarte bun de exprimare prin formă, textură, culoare, dinamică.

Rep.: Te-ai specializat și peste hotare…

M.P. : Da, așa cum am spus am început în urmă cu 12 ani. Am fost autodidact o bună perioadă din timp, citeam tot ce găseam ca material publicat, reviste, cărți. Puține la vremea respectivă. Tutoriale pe youtube, dar și ele limitate, citeam bloguri. Am făcut toate cursurile disponibile în acel moment în România. Am devenit florist autorizat print-un curs  de bază de la Ministerul Educației. Mi-am dorit mult mai mult, astfel că în 2016 am plecat pentru prima dată la Londra. De atunci am devenit Chapel Designer. Sunt primul și singurul deocamdată din România. Este o organizație internațională condusă de Holly Chapple, care este mentorul și prietena mea. Ea locuiește în America, lângă Washington. Suntem peste 200 de membri, la nivel mondial, care urmăm aceași estetică: stilul garden style, florile așezate ca într-o grădină, flori cu parfum, flori de grădină,  trandafiri de grădină.

Sunt și designer certificat Alexandra Farms, care este cel mai mare producător de trandafiri de grădină din lume și producător de trandafiri parfumați. Din păcate, piața din România nu-mi permite să-i folosesc la adevărata valoare și la nivelul la care aș vrea pentru că sunt foarte scumpi, iar lumea nu își permite să plătească. Acesta este și motivul pentru care merg foarte mult înafară la conferințe, cursuri, competiții pentru a putea lucra cu aceste flori spectaculoase și a crea lucruri, pe care în România din păcate încă nu sunt bugete, care să îmi permită să le fac. Merg înafară, plătesc din banii personali, dar îmi bucură sufletul și asta mă ajută și să cresc ca designer prin ceea ce învăț, pentru că unde merg sunt cei mai renumiți profesori.

Primul Chapel Designer din România

Rep.: Primul și singurul Chapel Designer din România… E dificil să ajungi la acest nivel?

M.P.: Nu e dificil ca metodă, ci mai de grabă din punct de vedere financiar. E o doză de curaj, pentru că mai cunosc floriste în România care au avut posibilitatea financiară, dar au avut diverse alte frici în spate.

Mă consider deschizător de drumuri în floristica românească pentru că foarte multe trenduri le-am introdus eu pe piață și în ultimii 10 ani, industria floristicii și a nunților din România a crescut foarte mult. Pot să spun că am ajutat și eu la construcția acestei imagini, per total. Am făcut poate prima nuntă cu pampas din România, iar acum este atât de popular. Am adus tot felul de farfurii și logistică, care se găsea doar în America, nunțile stil garden. Foarte multe lucruri pentru care nu pot să spun că am fost singura, dar am fost o sursă de inspirație pentru alții. Uneori e dureros și suferi că lumea te copiază, că tu ai muncit atât, dar pe de altă parte când vezi că poți să lucrezi cu materiale bune, ai bugete mai mari, te gândești că acesta a fost scopul.

,,Dumnezeu a creat florile să îți bucure privirea, sufletul și trupul

Rep.: Cât de mult contează florile și decorul la un eveniment?

M.P.: Foarte mult. Nu pentru că fac asta ori că mă îmbogățesc din asta. Se poate face cu bugete mai mici ori chiar să faci singur, culegându-le din pădure ori din grădină. Orice lucru, loc, casă, eveniment decorat arată altfel. E un al șaselea simț. Nu ști de ce îți place locul, dar dacă stai și analizezi vezi culorile care sunt potrivite, ai viață, ai natură, ai un ritm, care toate, împreună crează un ritm, un întreg. Frumusețea poți să o dai prin decor, prin flori. Cred că acesta a fost motivul pentru care a creat Dumnezeu florile, să îți bucure privirea, sufletul și trupul.

Rep.: Cum alegi florile?

M.P.: La mine totul are o poveste, nu fac nimic punând la grămadă. De regulă trebuie să plec de la ceva, orice ar fi acel ceva. Fie că văd locația și primesc mână liberă și astfel mă gândesc eu cum să creez decorul, fie că am o tematică pe care să o redau, am un buget, o florare. Nu am nimic prestabilit, ci pornesc de la ceva și construiesc cu ceea ce am la îndemână.

Rep.: Există noțiunea de prea multe flori?

M.P.: Nu există niciodată prea multe flori. Eventual poți spune asta când toate florile sunt pe bani, iar atunci poți să spui că e o risipă pentru că ai cheltuit mult, ai tăiat foarte multe flori și ai poluat foarte mult doar pentru un capriciu. Dar dacă ai o grădină unde ți le crești, le culegi de pe câmp ori te duci într-o seră, găsești un mod în care aceste flori sunt gratis și nu poluează, atunci poți să spui că niciodată nu sunt prea multe. Sunt împotriva risipei și a consumului exagerat.

Rep.: De ce avem nevoie de un florist?

M.P.: Pentru a oferi emoție și a face un gest cu o însemnătate. Floristul e mai mult decât un vânzător de flori. El știe, în momentul în care îi spui că vrei 50 de trandafiri roșii și unul alb în mijloc, să îți explice că se potrivesc ca nuca în perete și nu e ok. Să îți explice de ce nu e în regulă: pentru că e contrastul prea mare, pentru că nu sunt din aceeași paletă de culori, că e ceva demodat și nu creezi impresie așa. Șochezi cu un buchet de trandafiri roșii, dar acel trandafir alb poți să îl oferi ca o floare independentă, separat.

Rep.: Care sunt trendurile?

M.P.: Trendurile vin și pleacă. Trenduri sunt multe, în general …. Sunt un formator al trendurilor, dar în același timp consider că stilul ți-l faci. Este în trend stilul boho, nordic, scandinav,  dar aici intervine personalitatea fiecăruia și-atunci trebuie așa cum am spus să plecăm de la ceva: dacă ne place natura mergem pe un stil natural, suntem persoane de birou, ordonați, atunci se potrivește ceva minimalist… Suntem mai visători, mai boemi, facem boho.

Rep.: Ai desfășurat și workshopuri!

M.P.: Da. Am făcut și workshopuri când eram în București, de Crăciun și de Paște, cu adulți, cu copii, cu cei care doreau să-și facă o decorațiune pentru ei ori pentru a o face cadou. Am avut și clienți corporate, care și-au trimis angajații pentru două ore de relaxare, cadou de Crăciun. Avantajul acestora sunt că se pot organiza și cu persoane mai puține, dar și cu mai multe. De asemenea, pe lângă workshopuri am ținut cursuri, masterclassuri, predau floristică, sunt și trainer autorizat de Ministerul Educației.

Rep.: Te-ai întors la Reghin asta după ce ai umblat prin lume… Ai văzut oameni și locuri. Cum de  ai luat această decizie?

M.P.: Toată lumea mă întreabă ce caut la Reghin. Adevărul e că mie îmi place Reghinul. Dintotdeauna am povestit cu drag despre orașul meu natal și de fiecare dată când mă întorceam îmi aminteam de toate nebuniile și de adolescența mea aici. Iar acum, tot acest lucru m-a atras, pentru că mă simt acasă, mama și bunica sunt aici… Și cum nimic nu vine întâmplător în viață, ai nevoie de niște momente, care să te zguduie și să te trezească la realitate. Am avut astfel de momente pe parcursul a 6-7 ani, în care pot să zic că am crescut, dar m-am și dat cu capul de pereți. Orice proces de creștere implică și durere. Și după foarte multe zbateri și mișcări, în care m-am mutat din București în Sibiu, din Sibiu în Paris, am vrut să plec în America. Eram în toate părțile, dar de fapt nicăieri. Nu-mi găseam locul și acel sentiment de acasă, m-am gândit să stau acolo unde mă simt acasă, adică la Reghin. Până acum s-a dovedit a fi o decizie înțeleaptă. Puținii prieteni pe care-i am m-au primit cu bucurie și am și avut deja câteva evenimente la care mi-am pus amprenta. Mă bucur că lumea e deschisă. Asta era una dintre fricile mele, ca oamenii să nu fie suficient de deschiși la nou, într-un oraș mai mic. Dar o mână de oameni sunt suficienți să arate că se poate și zic că putem schimba ceva împreună și să luminăm puțin orașul.

Pe Mihaela Pipo o puteți găși pe str.Mihai Viteazu, nr.48 ( lângă Animal Shop)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*